Přihlásit se jako nájemník Přihlásit se jako majitel Přihlásit se jako firma

Nahlížení do katastru nemovitostí: zdarma a online

20. červenec 2022 · 4 minuty čtení

Chystáte se pronajmout si nemovitost a rádi byste si prověřili, zda jednáte se skutečným majitelem? Nebo vás zajímá, komu byl prodán sousední byt v domě? K tomu se vám bude hodit umět hledat v katastru nemovitostí. Po přečtení našeho článku už budete bezpečně vědět, jak na to.

Nahlédněte do katastru nemovitostí přes ČÚZK

Do katastru nemovitostí můžeme nahlédnout na webových stránkách Českého úřadu zeměměřického a katastrálního (ČÚZK). Hned na úvodní stránce nalezneme v horním rohu malou lupu s nápisem "Nahlížení do katastru nemovitostí", s jejíž pomocí můžeme vyhledávání zahájit.

Webová aplikace umožňuje získat o nemovitostech řadu údajů. Můžeme si vyhledat stavbu, parcelu, jednotku nebo třeba zjišťovat stav konkrétního řízení, známe-li jeho číslo. Lze také přepnout na mapy a prohlížet katastrální mapy.

Dobrou zprávou je, že pro základní pohled do katastru se nemusíte nikam registrovat a nezaplatíte ani korunu. V minulých letech měl být tento volný přístup omezen, ale nakonec se od omezení upustilo. Jedinou podmínkou je projít ověřovacím testem CAPTCHA pro zamezení přístupu robotů.

Jaké jsou možnosti náhledu do katastru nemovitostí?

Na jednu a tutéž věc lze v rámci katastru nemovitostí nahlížet více způsoby. Řekněme, že jsme šli na procházce v pražských Lysolajích kolem domku s nápisem Na prodej. Doma nám to začne vrtat hlavou, ale bohužel jsme si nepoznamenali adresu ani kontakt a na oblíbeném realitním serveru jsme nemovitost nezahlédli.

Můžeme ovšem začít pátrat na vlastní pěst. Pro účely vyplňování v aplikaci katastru víme, že se jedná o město Praha, katastrální území Lysolaje a můžeme se nejprve podívat na katastrální mapu. Zde si na podle leteckých snímků najdeme, kudy jsme se procházeli, vyhledáme příslušný dům a jeho parcelní číslo, stejně jako číslo přilehlého pozemku a můžeme pokračovat dál.

Z parcelního čísla domu zjistíme, že jde o zastavěnou plochu a jaká je její výměra v metrech. Dostaneme se i k listu vlastníka a při ověření přes CAPTCHA test získáme zcela konkrétní informace o vlastníkovi či vlastnících a jejich podílech a dále, zda je nemovitost omezena nějakými právy (typicky zástavní právo, pokud má vlastník hypotéku).

Při prokliku na stavbu se doplní informace například o to, o jaký typ stavby se jedná (např. objekt k bydlení, objekt občanské vybavenosti apod.), číslo vlastnického listu a vidíme zde i případnou ochranu nemovitosti (památková zóna).

U jednotlivých bytových domů lze zobrazit všechny bytové jednotky a zjistit, zda v domě nevlastní většinu bytů jeden vlastník či jaká je zde vlastnická struktura. Informací lze z katastru získat ještě mnohem víc, některé funkce ovšem podléhají placené registraci.

Výpis z katastru nemovitostí

Výpis z katastru se vám typicky může hodit, pokud potřebujete doložit vlastnictví nemovitosti. Jde typicky o situace, kdy:

  • prodáváte či kupujete nemovitost,
  • prokazujete majetek,
  • ohlašujete stavbu či žádáte stavební povolení.

Z katastru můžete získat úplný či částečný výpis. V úplném výpisu jsou uvedeny vaše veškeré nemovitosti, tedy soupis všech bytových jednotek, budov a pozemků.

Částečný výpis zahrnuje zpravidla údaje o jedné (či několika) nemovitostech. Typicky se pořizuje ke konkrétní nemovitosti, kterou například prodáváte či pronajímáte.

Výpis můžete získat z pohodlí domova s platbou online. Zaplatíte za něj podle požadovaných informací zpravidla 100 Kč. Pokud údaj o vlastníkovi nepotřebujete pro oficiální účely, vystačíte si jistě s pouhým screenshotem stránky.

Výpis se vám bude hodit také ve chvíli, kdy chcete nabídnout svůj byt k pronájmu skrze Flatio. Zde natrefíte na položku Ověření vlastnictví, v níž můžete nahrát právě údaje z katastrálního úřadu (ať už formou oficiálního výpisu z KN nebo screenshotu náhledu z KN). Tak nám prokážete svůj vztah k nemovitosti a my vám může udělit označení Ověřený majitel.

Vyhledávání v katastru nemovitostí dle majitelů

Užitečnou funkcí se zda být vyhledávání v katastru podle majitelů, například pokud vás zajímá, jaké nemovitosti vlastní známý politik, nebo třeba váš exmanžel. V tomto ohledu vás ale musíme zklamat. Aplikace Nahlížení do KN vyhledávání podle jména zdarma neumožňuje.

Funkce mapy v katastru nemovitostí

Další skvělou funkcí je také pohled na mapy jednotlivých území. Můžete přitom střídat mapu samotnou, případně nakombinovanou mapu a ortofoto. Zde vidíte upravený letecký snímek území (jsou upraveny posuny obrazu vznikající při pořízení leteckého měřického snímku) spolu s vyznačením parcel a značek katastru.

Práce ve vrstvách umožňuje získat detailní informace o daném území - čísla jednotlivých parcel, vyznačení budov, nemovitosti, u nichž je v mapě nějaký nesoulad s realitou a řadu dalších.

Přidejte se ke stovkám spokojených majitelů. Na Flatio vše vyřídíte online, budete mít méně starostí a více času.

Sdílejte tento článek:
Doporučujeme
Zvažujete převod energií na nájemce? Známe pro i proti
Jak zvýšit nájemné?
Daň z nemovitostí u pronajatých bytů