Přihlásit se jako nájemník Přihlásit se jako majitel Přihlásit se jako firma

Pronájmy v médiích #005

Pro majitele · 17. červen 2019 · 4 minuty čtení

Přinášíme vám souhrn toho podstatného, o čem se psalo v českých médiích o tématu PROPTECHU, pronajímání, realit a developmentu. Každý týden pro vás připravujeme výběr těch nejdůležitějších článků, ke kterým přidáváme krátkou anotaci a odkaz na původní zdroj.

Týden od 10. června 2019

Máme omezit hypotéky zákonem? Plány ČNB očima expertů

https://www.penize.cz/hypoteky/407215-mame-omezit-hypoteky-zakonem-plany-cnb-ocima-expertu

Česká národní banka by mohla docílit toho, že budou omezení hypotečních úvěrů ustanovena zákonem. Pokud budou změny v novele zákona o České národní bance schváleny poslanci, začnou nová pravidla platit buď již na podzim tohoto roku, nebo od začátku roku 2020. Česká národní banka však musela souhlasit se zmírněním podmínek pro mladé do 36 let v případě poskytnutí úvěru na pořízení bydlení. Aktuálně musejí banky podle současných doporučení hlídat jak výši úvěru v poměru k hodnotě nemovitosti (LTV), tak srovnávat příjmy zájemce s jeho celkovým zadlužením (DTI), přičemž na měsíční splátku by zájemce neměl dávat více jak 45 % čistých měsíčních příjmů (DSTI). Díky novele zákona bude moci centrální banka nastavovat horní hranice jednotlivých ukazatelů, součástí zákona samotného však nebudou žádné konkrétní limity - ty by tak ČNB mohla měnit i bez souhlasu poslanců.

Berlín hodlá řešit bytovou krizi radikálně, politici chtějí zmrazit zvyšování nájmu. Sílí hlasy po vyvlastňování

https://archiv.ihned.cz/c1-66589910-v-berline-je-poradne-husto-kvuli-vysi-najemneho-poslanci-chteji-zakazat-jeho-zvysovani-az-na-pet-let

V Berlíně vrcholí střet mezi Německým svazem nájemníků, kteří chtějí zmrazit nájemné až na 5 let, a sdružením majitelů domů Haus & Grund, kteří nabádají majitele domů o poslední zvýšení nájmů dokud je možnost. Toto chování je dle svazu nájemníků nezodpovědné a pouze dokazuje potřebu regulovaného nájemného, případně jeho zmrazení. Zákon by měl dle dostupných informací projít a měl by se týkat 1,5 až 1,6 milionů bytů. Podpory se mu dostalo také od strany SPD, která souhlasí s tím, že přehrátý trh s nemovitostmi je nutné zchladit. Dle nich si většina lidí nemůže dovolit za metr čtvereční zaplatit více než 8 eur, přičemž průměrné nájemné za metr čtvereční činí necelý dvojnásobek. Sílí hlasy také po vyvlastnění bytů, které jsou ve vlastnictví velkých firem (takové firmy, které vlastní více než 3 000 bytů). Vyvlastnění těchto bytů by mohlo mít za následek zastavení prudkého růstu nájmů, které za posledních 10 let vzrostly asi o 90 %.

Praha je už pro investory lákavější než Curych nebo Milán 

https://www.e15.cz/tema/jak-vydelat-na-pronajmu/praha-je-uz-pro-investory-lakavejsi-nez-curych-nebo-milan-1359776

Praha se zařadila mezi 20 nejatraktivnějších měst Evropy, vyplývá to z průzkumu poradenské firmy PwC. Konkrétně se Praha umístila na 17. místě a to i přesto, že je výnosnost v Praze (skrze vysoké ceny nemovitostí) relativně nízká. Na druhou stranu je však v Praze mnoho atraktivních příležitostí pro akvizice. Praha v žebříčku porazila také Curych, Stockholm či Milán. Vítězem se stal Lisabon, a to zejména skrze kombinaci kvality života a dobré vedení.

Trend sdíleného bydlení využívají v Brně i důchodci. Pomáhá překonat osamělost

https://brnensky.denik.cz/zpravy_region/trend-sdileneho-bydleni-vyuzivaji-v-brne-i-duchodci-pomaha-prekonat-osamelost-20190613.html

Sdílené bydlení je trendem poslední doby, které využívají také zdravotní sestry brněnských nemocnic. Město má pro tyto případy vyhrazeno celkem 13 bytů, přičemž se jedná o velké, čtyřpokojové byty v centru města, na které je nižší poptávka ze strany zájemců o bydlení. Společného bydlení však využívají také důchodci. 16 z nich se v létě tohoto roku nastěhuje do čtyř bytových jednotek, kdy každý nájemník získá svůj částečně zařízený pokoj - výhodou mu však bude přítomnost dalších vrstevníků, což by mělo posilovat pocit bezpečnosti a spokojenosti, a naopak zamezit osamělosti.

Berlín dočasně sebere majiteli chátrající bytový dům. Opraví ho a pronajme, zaplatí to vlastník

https://zahranicni.ihned.cz/c1-66588730-berlin-vyvlastni-prvni-chatrajici-bytovy-dum-opravi-ho-a-pronajme-zaplati-to-majitel

Netradiční zákon, který byl v dubnu 2018 přijat berlínskou koalicí, umožňuje udělit pokutu majitelům nemovitostí pokud jsou nemovitosti déle než 3 měsíce prázdné (majitel má 3 měsíce na to, aby zažádal o povolení nechat bydlení prázdné delší dobu). Pokud však majitel nereaguje, vybere se opatrovník budovy, který budovu na náklady majitele opraví. Opravený bytový dům se pak znovu pronajme a vrátí se zpět majiteli. Je tedy logické, že musí majitel opravu zaplatit.

Nabízíme levně městský byt a bonus 100 tisíc. Města lákají mladé učitele do škol

https://zpravy.aktualne.cz/domaci/cesti-ucitele-starnou-a-nema-je-kdo-nahradit/r~d99c07426db011e9ae850cc47ab5f122/?utm_source=mediafed&utm_medium=rss&utm_campaign=mediafed

Nedostatek mladých pedagogů by kromě zvýšení platů mohly vyřešit také další motivační bonusy v podobně přidělení levných městských bytů či štědrého nástupního bonusu. Ačkoliv situace na poli pedagogů není nikterak špatná, do budoucna by se mohla zhoršovat. Průměrný věk pedagogů dosáhl 47,2 let, takže hrozí, že většina z nich odejde během příštích pěti let do důchodu. I přes možné motivační odměny je tedy stále největším tahákem skokové zvýšení platů (až o 15 %), které však vláda přislíbila.

Přidejte se ke stovkám spokojených majitelů. Na Flatio vše vyřídíte online, budete mít méně starostí a více času.

Sdílejte tento článek:
Doporučujeme
Zvažujete převod energií na nájemce? Známe pro i proti
Jak zvýšit nájemné?
Daň z nemovitostí u pronajatých bytů