Přihlásit se jako nájemník Přihlásit se jako majitel Přihlásit se jako firma

Pronájmy v médiích #006

Pro majitele · 24. červen 2019 · 5 minut čtení

Přinášíme vám souhrn toho podstatného, o čem se psalo v českých médiích o tématu PROPTECHU, pronajímání, realit a developmentu. Každý týden pro vás připravujeme výběr těch nejdůležitějších článků, ke kterým přidáváme krátkou anotaci a odkaz na původní zdroj.

Týden od 17. června 2019

Praha poskytne pozemky pro družstevní byty 

https://www.e15.cz/byznys/reality-a-stavebnictvi/praha-poskytne-pozemky-pro-druzstevni-byty-1359993

Pražské zastupitelstvo schválilo záměr, ve kterém počítají s pronájmy pražských pozemků bytovým družstvům výměnou za to, že část bytů využijí pro své potřeby. Program v rámci záměru má být určen zejména žadatelům se středními příjmy, kteří si nemohou dovolit koupi vlastního bytu a zároveň nesplňují podmínky pro získání obecního bytu. Při tzv. družstevní výstavbě žadatelé platí pouze náklady na stavbu (odpadá marže pro developera a cena pozemku). Více se o problematice družstevní výstavby v Praze můžete dočíst také v článku zveřejněném na serveru Aktuálně.cz.

Lidé v Praze pronajímají obecní byty turistům. Město se snaží situaci řešit

https://www.lidovky.cz/domov/alternativa-airbnb-v-praze-lide-pronajimaji-obecni-byty-mesto-se-snazi-situaci-resit.A190616_191206_ln_domov_ele

Lidé mající to štěstí, že mohou složit hlavu v levnějším obecním bytě, se rozhodli využít příležitosti a přepronajímat své bydlení skrze službu Airbnb. Zejména na tyto praktiky trpí Praha 1, ve které turisté hledají ubytování přes tuto platformu nejčastěji. Městu se zatím nepodařilo přijít na způsob, jak tyto přepronajímatele odhalit, Airbnb totiž odmítlo poskytnout seznam svých provozoven. Jedinou možností tak zůstává udání od ostatních obyvatelů domů, kterým časté střídání sousedů v podobě Airbnb nájemníků vadí.

Na bydlení půjčí stát mladým rodinám více. Teď peníze ve vládním programu přebývají kvůli přísným pravidlům

https://archiv.ihned.cz/c1-66590500-na-vlastni-bydleni-by-stat-mohl-mladym-rodinam-pujcit-vice

Po deseti měsících fungování programu je peněz stále více než samotných zájemců. Mohou za to především přísná pravidla, dle kterých se půjčka vyplatí spíše rodinám s nižšími příjmy, které shánějí levnější bydlení v menších městech či na venkovech. Aktuální půjčka je určena pro manželské páry či páry žijící v registrovaném manželství, přičemž jednomu z dvojice musí být méně než 36 let. Také svobodné páry pečující o dítě do 15 let mohou zažádat o půjčku. Koupě bytu je limitována do výše 1,2 milionu korun, stavba či koupě rodinného domu do výše 2 milionů korun. Modernizace bytu je pak limitována částkou 300 tisíc korun. Ministryně práce i sociálních věcí by proto ráda pravidla změnila tak, aby se půjčka vyplatila i žadatelům z větších měst - dle jejich slov je chybějící bydlení zásadní bariérou pro zakládání rodiny.

Berlín bojuje s drahým bydlením, schválil zmrazení nájemného

https://www.e15.cz/tema/jak-vydelat-na-pronajmu/berlin-bojuje-s-drahym-bydlenim-schvalil-zmrazeni-najemneho-1359932

Berlínský senát schválil zmrazení nájemného na pět let. Návrh zákona je očekáván v říjnu, přičemž účinný by měl být od ledna 2020 - platit ale bude zpětně od 18. června. Zmrazení nájmů v Berlíně je reakcí na zvyšující se náklady na bydlení, které od roku 2011 zrostly téměř dvojnásobně, a které vyústily v masové demonstrace obyvatel či v požadavek referenda na privatizaci bytů velkých vlastníků. V reakci na usnesení berlínského senátu došlo k poklesu akcií německých realitních společností.

Češi si v květnu na bydlení půjčili přes 15 miliard korun. Úroková sazba hypoték klesla na 2,8 procenta

https://byznys.ihned.cz/c1-66592700-cesi-si-v-kvetnu-pujcili-15-miliard-korun-na-bydleni-hypotecni-urok-klesl-na-2-8-procenta

Průměrná úroková sazba v květnu klesla na 2,80 % (z původních 2,85 % v dubnu), což způsobilo zvýšení zájmu ze strany žadatelů. V květnu bylo sjednáno o 582 hypoték více než v dubnu, což v přepočtu na peníze činilo 15 927 miliard korun (cca o 1,3 miliardy víe než v dubnu). Ačkoliv letos jsou tato čísla rekordní, ještě loni by se jednalo o velmi špatný měsíc. Nicméně i přes snahu bankovních institucí o snížení úrokových sazeb a nalákání tak vyššího počtu žadatelů však nelze popřít skutečnost, že ceny nemovitostí jsou příliš vysoké a spousta lidí na ně zkrátka nemá.

Vydělat si na vlastní bydlení v Brně trvá déle. Zdražování ale zpomaluje

https://brnensky.denik.cz/zpravy_region/vydelat-si-na-vlastni-bydleni-v-brne-trva-dele-zdrazovani-ale-zpomaluje-20190619.html

Brňan s průměrným platem by si na byt 3+1 musel vydělávat 14,5 let bez jediné utracené koruny navíc. Analýzu provedl Brněnský deník Rovnost v kombinaci s inzertním serverem Annonce. Dle výsledků má Brno druhé nejdražší byty v republice. Nenapomáhá ani skutečnost, že počet bytů v Brně je nedostatečný - novou výstavbu ve velké míře zbržďuje zdlouhavé vyřizovaní stavebních povolení - a že ceny jsou stále vysoké (za růst cen pravděpodobně může právě vysoká poptávka). Z vyplývajících dat lze však říci, že konečně dochází ke zpomalení jejich růstu.

Ceny nových bytů v Praze za rok vzrostly o 7,7 procenta na 107 tisíc korun za metr čtvereční. Růst zpomaluje

https://byznys.ihned.cz/c1-66592930-nove-byty-v-praze-zdrazuji-metr-ctverecni-stoji-prumerne-107-tisic-korun-hlavni-mesto-potrebuje-tisice-novostaveb

Článek přináší meziroční srovnání průměrných cen za metr čtvereční u pražských bytů. Ukazuje se, že v dubnu 2019 se ceny za metr čtvereční vyšplhaly na 107 100 korun oproti loňským 90 400 korun (došlo tak k meziročnímu nárůstu ceny o 7,7 %). Tempo růstu však pozvolně klesá. Nejdražší byty jsou v prvním pražském obvodu (192 300 korun za metr čtvereční, což je o 12,2 % méně než loni), nejlevnější naopak na Praze 10 (96 400 korun za metr čtvereční - zde došlo k růstu o 7,6 % oproti loňskému roku).

Poplatek z ubytování dopadne i na Airbnb. Vzrůst může až na 50 korun za den

https://domaci.ihned.cz/c1-66592750-novela-zakona-zavede-ubytovaci-poplatek-treba-pro-airbnb-vysi-poplatku-si-urci-obce-samy

Sněmovna schválila novelu zákona, která předpokládá, že poplatek z ubytovacích kapacit se od příštího roku bude pravděpodobně vztahovat také na soukromé ubytovatele (tedy i služby typu Airbnb). Největším problémem však bylo stanovení výše poplatku. Novela počítá se sazbou maximálně 21 korun, za rok by však mohla být navýšena až na 50 korun za osobu/den. Padly však návrhy také na sazbu 100-150 korun za osobu a den. Dohodnuté sazby však "nejsou vycucány z prstu" a odpovídají sazbám okolních států. Novému poplatku, který slučuje dohromady ubytovací poplatek s rekreačním a lázeňským, bude podléhat také krátkodobý pobyt bez ohledu na místo či účel.

Jednání mezi Prahou a Airbnb o výběru poplatků zkrachovala

https://www.e15.cz/tema/jak-vydelat-na-pronajmu/jednani-mezi-prahou-a-airbnb-o-vyberu-poplatku-zkrachovala-1359967

Airbnb není ochotné k vybraným poplatkům připojit také osobní údaje jednotlivých klientů, toto řešení však Praha odmítá. Problém je totiž právě v identifikaci jednotlivých poplatníků - bez nich by totiž městské části nemohly poplatky od Airbnb přijmout, když by nevěděly, který pronajímatel zaplatil a který ne. Airbnb proto přišlo s návrhem, že poskytne údaje těch poplatníků, kteří k tomu dají souhlas - v tomto případě však Airbnb poplatky za pronajímatele odvádět nehodlá. Město na to konto nabídlo kompromis, ve kterém Airbnb bude platit poplatky pouze za ty pronajímatele, kteří dají souhlas se zveřejněním svých údajů. Airbnb však nesouhlasilo. Chystané memorandum o spolupráci tak bylo smeteno ze stolu.

Přidejte se ke stovkám spokojených majitelů. Na Flatio vše vyřídíte online, budete mít méně starostí a více času.

Sdílejte tento článek:
Doporučujeme
Zvažujete převod energií na nájemce? Známe pro i proti
Jak zvýšit nájemné?
Daň z nemovitostí u pronajatých bytů