Přihlásit se jako nájemník Přihlásit se jako majitel Přihlásit se jako firma

Pronájmy v médiích #008

Pro majitele · 8. červenec 2019 · 4 minuty čtení

Přinášíme vám souhrn toho podstatného, o čem se psalo v českých médiích o tématu PROPTECHU, pronajímání, realit a developmentu. Každý týden pro vás připravujeme výběr těch nejdůležitějších článků, ke kterým přidáváme krátkou anotaci a odkaz na původní zdroj.

Týden od 01. července 2019

Kolik vydělají investice do bydlení: Je lepší koupit byt, či posílat peníze do fondů?

https://zpravy.aktualne.cz/finance/investice-do-bydleni-je-vyhodnejsi-koupit-byt-nebo-radeji-po/r~37c28182935611e9be22ac1f6b220ee8

Obě varianty mají své klady a zápory. Zatímco byt je hmotný majetek zvyšující emoční komfort, je na něj potřeba vyšší vstupní investice a je s ním spojeno více starostí (zejména s pronajímáním). Případný prodej také nemusí být jednoduchý a může se protáhnout i na několik měsíců. Výnos se může pohybovat od 2 do 5 %. Oproti tomu do fondů lze investovat pravidelně a v menších částkách, navíc svoji investici "neutopíte" pouze v jedné nemovitosti, ale v jednotkách či desítkách nemovitostí. Výnos pro investora se může pohybovat mezi 2 až 6 %. Je však třeba zohlenit vstupní poplatky. Ať už se rozhodnete pro byt či fondy, můžete očekávat zhruba stejné zhodnocení. Se správou bytu však budete mít pravděpodobně více starostí než když budete jednou za měsíc posílat částku do nemovitostního fondu.

Nemovitosti: Čas vystavit vysvědčení. Jak si letos vede trh s realitami

https://www.penize.cz/nakup-a-prodej-nemovitosti/408263-nemovitosti-cas-vystavit-vysvedceni-jak-si-letos-vede-trh-s-realitami

Dle dostupných statistických zdrojů to vypadá, že prodeje nemovitostní v prvním pololetí roku 2019 klesly (v Praze) skoro o čtvrtinu (oproti roku 2018). Klesající tendenci v tom samém období vykazuje také množství poskytnutých hypoték, kdy byl největší propad zaznamenán počátkem roku (v lednu a únoru). Naopak rostoucí je nabídka nových bytů, která je oproti dubnu 2018 vyšší o necelých 20 %. Příčinou poklesu zájmu v koupě nemovitostí mohou být zejména jejich stále vysoké ceny. Nepomáhá tomu ani skutečnost, že získání úvěru v podobě hypotéky je v dnešní době luxus, kterou si mohou dovolit jen někteří.

Reality: Mladým vstříc?

https://www.penize.cz/hypoteky/407899-reality-mladym-vstric

I když Česká národní banka doporučuje poskytovat úvěry do 80 % hodnoty zastavené nemovitosti, mohlo by tomu být jinak - pro žadatele mladší 36 by se hranice mohla zvýšit na 90 %. Podmínky by také mohly být zvýhodněny u poměru výše splátky k čistému měsíčnímu příjmu - ten by mohl dosáhnout až na 50 %, přičemž poměr čistého ročního příjmu a výše úvěru by mohl z aktuálního devítinásobku vzrůst na desetinásobek. Zmírnění podmínek by mohlo vést k větší poptávce mladých lidí po větších bytech (3+1 nebo 3+kk), které jsou oblíbené zejména při zakládání rodiny, a které jsou skrze vysoké ceny téměř nedostupné. Pomoci by mohlo také zrušení daně z nabytí nemovitosti, kterou platí kupující a se kterou se až tak nekalkuluje díky skutečnosti, že není zahrnována v kupní ceně nemovitosti.

Pražské části zvažují, jak zvýšit daň z nemovitosti. Některé z nich ji zdvojnásobí

https://archiv.ihned.cz/c1-66601770-prazske-casti-zvazuji-jak-zvysit-dan-z-nemovitosti-nektere-z-nich-ji-zdvojnasobi

Zatímco některé pražské části hodlají daň z nemovitosti ponechat na současné úrovni, jiné ji chtějí zdvojnásobit. Novinka, díky které si jednotlivé městské části budou moci zvolit výši daně z nemovitosti nad stanovený koeficient, by mohla vstoupit v platnost již příští rok. V dani z nemovitosti hraje roli několik koeficientů. Místní koeficient je platný pro celé město a vedení města ho plánuje zvýšit na koeficient 2 (původní je 1). Velikostní koeficient bude v základní variantě nastaven na 2,5, přičemž jednotlivé radnice jej budou moci nastavit v rozmezí stupňů 2-5. Komerční koeficient pak dle návrhu vyhlášky zůstane na stávající hodnotě 1,5. Vyměřená daň z nemovitosti je potom kompletně příjmem dané městské části a bude sloužit např. na pokrytí nákladů údržby či investice.

Češi věří růstu ekonomiky. Objem peněz, které si půjčují na bydlení, rok od roku roste

https://archiv.ihned.cz/c1-66601700-lide-davaji-prednost-pujckam-na-bydleni-pred-auty-ci-elektronikou-jsou-opatrnejsi

Co se nejrůznějších půjček týče, zůstávají Češi spíše opatrní a než na novou televizi, auto či dovolenou si půjčují na vlastní bydlení. Potvrzují to také statistické úřady, kdy objem dlužných peněz za účelem zajištění vlastního bydlení rok od roku stoupá. Ke konci loňského roku dlužili Češi na takových úvěrech cca čtvrtinu HDP, tedy 1,25 bilionu korun. Ochotu zadlužit se na několik let dopředu podporuje také skutečnost, že Češi věří v ekonomický vývoj naší země. Z evropského měřítka vycházejí Češi jako jeden z těch méně zadlužených národů, podstatně hůře jsou na tom např. v Belgii či Nizozemsku, kde domácnosti dluží přes 100 % HDP.

Sazby u hypotečních úvěrů letos klesají. Dolů je tlačí konkurence i vývoj na světových trzích

https://byznys.ihned.cz/c1-66601420-sazby-u-hypotecnich-uveru-letos-klesaji-dolu-je-tlaci-konkurencni-boj-a-take-vyvoj-na-financnich-trzich

Dle údajů České národní banky se průměrná úroková sazba poskytnutých hypoték na konci května dostala na 2,74 %, což je o 0,07 % méně než tomu bylo v únoru. I přes určitý pokles jsou však sazby výše než loni tou samou dobou. Úrokové sazby by však do budoucna mohly klesat nebo alespoň stagnovat - k daným změnám by mohlo dojít již na podzim tohoto roku. Změnám v úrokových sazbách napomáhá také konkurenční boj mezi jednotlivými bankovními instituty - ty skrze přísnější pravidla pro poskytnutí hypoték, kdy tak na hypotéku dosáhne nižší množství obyvatel, musejí přicházet se stále výhodnějšími nabídkami.

Vlastní byt je pro Čechy stále symbol úspěchu

https://archiv.ihned.cz/c1-66601570-vlastni-byt-je-pro-cechy-stale-symbol-uspechu

Vlastnictví nemovitosti je v Česku určitým statusovým symbolem. Ve vlastním bydlení zde žije 78 % obyvatelstva. Zatímco na západ Evropy je naprosto běžné bydlet v pronájmu (v Německu tak např. žije každý druhý člověk), v zemích původního východního bloku je situace stejná jako v Česku. Např. v Polsku či v Maďarsku ve vlastním žije kolem 84 % obyvatelstva. Kořeny tohoto trendu lze hledat v 90. letech minulého století, kdy vlastní bydlení silně podporovaly politické strany. Nízkou oblibu nájemního bydlení může mít za následek také nižší právní ochrana nájemníků než na zmiňovaném Západě. 

Přidejte se ke stovkám spokojených majitelů. Na Flatio vše vyřídíte online, budete mít méně starostí a více času.

Sdílejte tento článek:
Doporučujeme
Zvažujete převod energií na nájemce? Známe pro i proti
Jak zvýšit nájemné?
Daň z nemovitostí u pronajatých bytů