Přihlásit se jako nájemník Přihlásit se jako majitel Přihlásit se jako firma

Z dlouhodobých pronájmů na střednědobé. Aneb jak zhodnotit dosud neprodané byty efektivním způsobem

Pro majitele · 3. červenec 2019 · 2 minuty čtení

Martin Urman byl po mnoho let klasickým developerem, který ve svých projektech byty prodával. Dokud nenašly nového majitele, Urman tyto dočasně nevyužité nemovitosti dlouhodobě pronajímal. „Potom jsme přišli na to, že krátkodobé pronájmy jsou výnosnější, pokud je dokážeme dobře ‚managovat‘,“ vypráví majitel společnosti CAPITAL Trust, a.s. „Jenže to bylo právě kamenem úrazu. Najatí manažeři totiž často selhávali. Pak jsme narazili na možnost střednědobých pronájmů, které se ukázaly jako velice dobré řešení,“ vypráví úspěšný developer.

„Všechny naše byty jsou určeny na prodej, při objemu jednotek vynášejí přes 30 milionů ročně. Nájmy jsou zapotřebí, protože splácejí úvěr,“ vypráví Martin Urman. Před lety narazil na českou platformu Flatio, která mu otevřela cestu ke střednědobým pronájmům. Ty se uskutečňují v horizontu jednoho až dvanácti měsíců, a pro velkého developera jsou proto z časového hlediska mnohem výhodnější než dlouhodobé pronájmy, které mohou byty zablokovat na podstatně delší dobu. Oproti pronájmům krátkodobým jsou pak mnohem jednodušší z administrativní stránky, navíc více vynáší.

„V našem konkrétním případě jsou střednědobé pronájmy velice dobré řešení, protože nám v konečném efektu vydělají více peněz než ty dlouhodobé. Byt, který bychom dlouhodobě pronajali za 18 tisíc měsíčně, pronajímáme s Flatio klidně i za 25 tisíc včetně energií. Díky tomu, že máme jednotky určeny na prodej, jsou takto k dispozici poměrně flexibilně,“ vysvětluje Urman. Těší ho také, že se střednědobou platformou se může zaměřovat na všechny kupující, nejen na ty, kteří respektují přítomnost dlouhodobého nájemce v bytě.


Virtuální prohlídky, spolehliví nájemníci a o starost méně

Celý proces pronájmu je pro majitele stovky investičních bytů díky Flatio podstatně jednodušší. Technologie, které platforma používá, totiž umožňují prohlídku prostřednictvím virtuální reality. „Odpadá tak potřeba realitního makléře a osobních prohlídek,“ oceňuje Urman a dodává: „I proto u všech bytů, které máme zařízené nábytkem, chceme využívat i do budoucna možnosti střednědobého pronajímání. Dnes již inzerujeme na Flatio 82 jednotek a nové postupně přidáváme, hledáme rental managera, který se bude věnovat těmto smluvním vztahům.“

Spokojen je i s povahou nájemníků, kteří se v bytech objevují. „Nájemníci z Flatio ve valné většině platí, jak mají. Flatio se navíc umí aktivně zasazovat o to, aby nájem uhradili,“ říká majitel společnosti. Podle něj jsou střednědobí nájemci také méně problémoví, a to zejména díky několikastupňovému prověření zákazníka, kterou Flatio provádí.

Přidejte se ke stovkám spokojených majitelů. Na Flatio vše vyřídíte online, budete mít méně starostí a více času.

Sdílejte tento článek:
Doporučujeme
Zvažujete převod energií na nájemce? Známe pro i proti
Jak zvýšit nájemné?
Daň z nemovitostí u pronajatých bytů