Přihlásit se jako nájemník Přihlásit se jako majitel Přihlásit se jako firma

Pronájmy v médiích #010

Pro majitele · 22. červenec 2019 · 6 minut čtení

Přinášíme vám souhrn toho podstatného, o čem se psalo v českých médiích o tématu PROPTECHU, pronajímání, realit a developmentu. Každý týden pro vás připravujeme výběr těch nejdůležitějších článků, ke kterým přidáváme krátkou anotaci a odkaz na původní zdroj.

Týden od 15. července 2019

Hitem městských aglomerací se stávají mikrobyty

https://www.novinky.cz/bydleni/tipy-a-trendy/509956-hitem-mestskych-aglomeraci-se-stavaji-mikrobyty.html

Ve velkoměstech Latinské Ameriky (São Paulu, Buenos Aires, Bogotě či v Mexico City) roste zájem o miniaturní bydlení! Důvodem je zejména jejich větší cenová dostupnost oproti standardně velkým bytům a také poloha. Autoři reportáře vysvětlují, že mladí lidé raději oželí velikost bytu oproti času získaného např. pravidelným dojížděním. Na druhé straně odpůrci tohoto typu bydlení mikrobyty přirovnávají k vězeňským kobkám.

V Praze poprvé od roku 2011 zlevnily byty, ve zbytku republiky jejich ceny dál rostou

https://www.irozhlas.cz/ekonomika/praha-rust-bytu_1907211342_och

V Praze došlo ke zlevnění bytů o 0,3 % za poslední tři měsíce. Jedná se tak o první klesající tendenci od roku 2011. Dle odhadů by navíc ceny bytů již neměly výrazně růst, výjimku však mohou tvořit nové byty od developerů, kteří by mohli mít "chuť" ceny navýšit. Problémem zůstává nedostatečná nabídka, jejíž zvýšení by mohlo mít za následek právě pokles cen.

Růst cen nájmů ve velkých městech zpomalil 

https://www.e15.cz/ceny-bytu/rust-cen-najmu-ve-velkych-mestech-zpomalil-1360793

Portál Idealninajemce.cz se zabýval meziročním srovnání cen bytových nájmů. Z tohoto srovnání vyplývá, že zatímco v Praze byl růst téměř stejný, v Brně a Plzni klesl o 4 %, v Ostravě dokonce o 15 %. Důvodem tohoto děje by mohla být skutečnost, že skrze ceny nemovitostí a stále přísná pravidla pro získání hypoték spousta lidí nedosáhne na koupi vlastního bydlení - musejí tak setrvávat v nájmu.

Poptávka po starých domech stoupá, důvodem jsou pozemky 

https://www.e15.cz/finexpert/bydlime/poptavka-po-starych-domech-stoupa-duvodem-jsou-pozemky-1360801

Důvodem zvýšené poptávky je nedostatek pozemků na stavby rodinných domů mimo lokality k tomu určené (tzn. satelitní městečka). Za cenu 6 milionů tak lze pořídit starý dům na Zbraslavi či v Kolodějích - tyto nemovitosti jsou však určené pro demolici a je třeba s těmito dodatečnými náklady počítat, platí se tedy spíše za hodnotu lukrativního pozemku. Zchátralých a opuštěných domů je přitom v Česku velké množství, většina z nich je však zatížena dluhy. Alternativní možností, jak získat zajímavou nemovitost, mohou být také dražby.

Brňané i přes vyšší ceny chtějí bydlet ve vlastním. Nové byty stojí přes 80 tisíc za metr čtvereční

https://www.e15.cz/tema/jak-vydelat-na-pronajmu/brnane-i-pres-vyssi-ceny-chteji-bydlet-ve-vlastnim-nove-byty-stoji-pres-80-tisic-za-metr-ctverecni-1360656

I přes stále se zvyšující cenu bytů v Brně roste zájem o jejich vlastnictví (oproti loňskému roku se prodalo 459 bytů, což je dvakrát více). Největší zájem je o menší byty, přičemž průměrný jednopokojový byt stojí zhruba 3,1 milionu korun, dvoupokojový vyjde na 4,4 milionu korun a za třípokojový byt v novostavbě zaplatí Brňané 6,4 milionu korun. Důvodem neustálého růstu cen jsou zvyšující se ceny pozemků včetně stavebních prací či složité procesy při získávání stavebních povolení. Jiný pohled na problematiku stále rostoucích cen bytů můžete najít také ve článku Brněnského deníku

Obliba dlouhodobých pronájmů chat roste. Nabízejí se i prostřednictvím Airbnb

https://www.e15.cz/tema/jak-vydelat-na-pronajmu/obliba-dlouhodobych-pronajmu-chat-roste-nabizeji-se-i-prostrednictvim-airbnb-1360229

Realitní kanceláře zaznamenávají zvýšenou poptávku i nabídku chat a chalup na svých inzertních serverech. Tyto objekty využívají zejména mladí lidé, kteří se nechtějí vázat na jedno místo a navíc nemají prostředky na pořízení vlastní chaty či chalupy. Ceny pronájmů tak zažívají boom a za posledních pět let mnohé z nich zdvojnásobily. Populární je také dlouhodobý pronájem těchto objektů, kdy roční pronájem lovecké chaty 4+1 s krbem na Slapech vyjde např. na více než 70 tisíc korun (necelých 6 tisíc měsíčně).

Ceny bydlení jsou na hraně, Praha balancuje na 100 tisících za metr

https://www.forbes.cz/ceny-bydleni-jsou-na-hrane-praha-balancuje-na-100-tisicich-za-metr/

Ceny nových bytů narazily pomyslný strop, kdy kupující již nejsou ochotni za metr čtvereční zaplatit více než 100 tisíc korun. Proto je predikcí dobudoucna, že ceny za metr čtvereční se budou pohybovat právě kolem této hranice. Uvadající poptávce nenapomáhají ani zpřísněné podmínky pro získání hypotéky, které se bankovní instituty snaží vyjít vstříc snižováním hypotečních sazeb. Lepší nabídce zase brání složité povolovací procesy ve stavebnictví.

Zájem o úvěry ze stavebního spoření ochabl

https://archiv.ihned.cz/c1-66608390-zajem-o-uvery-ze-stavebniho-sporeni-ochabl

Zatímco loni spořitelny poskytly úvěry za 67,4 miliard korun (což bylo nejvíce za posledních 10 let), letos v pololetní je hodnota všech poskytnutých úvěrů 24,4 miliardy korun - jedná se tak zhruba o třetinový pokles oproti loňskému roku. Důvodem vyššího zájmu o úvěry v roce 2018 byly právě přísnější regulace ze strany ČNB - lidé se snažili úvěr získat ještě před jejich zavedením. Ze stejných důvodů letos klesá i zájem o hypotéky.

Rekordy jsou kvůli zpřísněním ČNB pryč. Češi si berou méně hypoték, banky se o klienty perou a tím úvěry zlevňují

https://byznys.ihned.cz/c1-66608970-rekordy-jsou-kvuli-zprisnenim-cnb-pryc-cesi-si-berou-mene-hypotek-banky-se-o-klienty-perou-a-zlevnuji-je

Propad hypotečního trhu v letošním prvním pololetí je stále výrazný, proto bankovní instituty přicházejí s nejrůznějšími akčními nabídkami pro nalákání nových klientů. Statistiky potvrzují, že zájem klientů o hypotéku v druhém čtvrtletí byl o něco vyšší, bankéři tak strategii akčních nabídek hodnotí jako dobrou.

Daň z nemovitostí

https://infografiky.ihned.cz/dan-z-nemovitosti/r~7288efcea8a311e9b6a9ac1f6b220ee8/

Pražské radnice mají možnost zvýšit si daň z nemovitostí, která je doposud jednotná na celém území Prahy. Zhruba třetina z nich plánuje této možnosti využít a zvýšit ji až na dvojnásobek - příjmy pak budou použity na investice a úhradu údržby. V základním nastavení od magistrátu bude místní koeficient navýšen na hodnotu 2 (hodnotově se může pohybovat v rozmezí 1-5), velikostní bude snížen na hodnotu 2,5 (opět může mít hodnotu na stupnici 1-5) - městské části si ho však můžou zvýšit. Třetím koeficientem, který ovlivňuje výši daně, je komerční koeficient - používá se na výpočet sazby daně u komerčních nemovitostí. Nová podoba daně bude v Praze platná od roku 2020.

Vlastní byt symbolem úspěchu, nájem potupou. Na bydlení vydělávají Češi nejdéle v EU

https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/cesi-daji-za-novy-byt-11-rocnich-platu-potreti-za-sebou-obsa/r~a886b422a89d11e9b7740cc47ab5f122/?utm_source=mediafed&utm_medium=rss&utm_campaign=mediafed

Studie v článku provedená společností Deloitte uvedla, že za byt o velikosti 70 metrů čtverečních zaplatí Češi 11,2 ročních platů. Touto hodnotou si Česko vysloužilo první místo v rámci EU (na nový byt tak vydělávají Češi nejdelší dobu). Oproti tomu nejsnáze lze na nové bydlení dosáhnout v Portugalsku (na stejně velký byt se zde vydělává 3,8 roku). Cena nemovitostí v Česku je však oproti sousedním zemím relativně nízká - nejdražší bydlení naleznete v Norsku (průměrná cena za metr čtvereční je zde 102 tisíc korun). Češi pak mají silnou potřebu bydlení vlastnit, což je pro ně zároveň symbolem úspěchu a společenského postavení, v sousedním Německu je naopak zcela běžné bydlet v nájemním bydlení.

Zmrazení nájmů očima expertů: Zlepší dostupnost bydlení?

https://www.penize.cz/pronajem-bytu/408567-zmrazeni-najmu-ocima-expertu-zlepsi-dostupnost-bydleni

Článek přináší zamyšlení se českých ekonomů, odborníků z nemovitostního trhu a pražských zastupitelů nad radikálním krokem berlínských politiků - zmrazením nájmů na pět let dopředu. Tento zákaz se nelíbí zejména developerským firmám, které tvrdí, že zvýšením nabídky bytů dojde logicky k poklesu tržních cen nemovitostí. Přispět vyšší nabídce by mohlo např. uvolnění stavebních předpisů, netřeba teda radikálních kroků jako v Německu. Valná většina dotázaných se shodla na tom, že řešení bytové krize v Berlíně formou regulace je nešťastné.

Přidejte se ke stovkám spokojených majitelů. Na Flatio vše vyřídíte online, budete mít méně starostí a více času.

Sdílejte tento článek:
Doporučujeme
Zvažujete převod energií na nájemce? Známe pro i proti
Jak zvýšit nájemné?
Daň z nemovitostí u pronajatých bytů