Přihlásit se jako nájemník Přihlásit se jako majitel Přihlásit se jako firma

Pronájmy v médiích #011

Pro majitele · 29. červenec 2019 · 7 minut čtení

Přinášíme vám souhrn toho podstatného, o čem se psalo v českých médiích o tématu PROPTECHU, pronajímání, realit a developmentu. Každý týden pro vás připravujeme výběr těch nejdůležitějších článků, ke kterým přidáváme krátkou anotaci a odkaz na původní zdroj.

Týden od 22. července 2019

Cenové šílenství skončilo, krize bydlení ale trvá

https://archiv.ihned.cz/c1-66612110-cenove-silenstvi-skoncilo-krize-bydleni-ale-trva

I přes enormní poptávku po bydlení v Praze jsou ceny tak vysoké, že množství nabízených bytů, které je oproti množství obyvatel Prahy opravdu malé, nestačí. Developeři se zajímají, zda je zpomalení poptávky trvalé. Poptávající zjištují, jestli ceny konečně poklesnou. A nájemníci potřebují vědět, zda se zastaví růst cen nájmů kopírující růst cen bytů. Krizi bydlení nepomáhá ani skutečnost, že stále dochází ke schvalování privatizace již tak potřebných městských bytů, že vázne příprava nového stavebního zákona ve smyslu zjednodušení procesu výstavby, a že pokus o tvorbu hlavního stavebního úřadu v Praze narazil na tvrdý odpor všech městských částí.

Privatizace bytů v Česku končí. V Praze rozhodnutí neprodávat byty vyústilo v protesty lidí na magistrátu

https://archiv.ihned.cz/c1-66612170-privatizace-bytu-v-cesku-konci-v-praze-rozhodnuti-neprodavat-byty-vyustilo-v-protesty-lidi-na-magistratu

Protesty vzešly zejména od lidí, kteří předmětné byty dlouhodobě obývají a počítali tak s tím, že byty od města odkoupí. Dle pirátů je však nutné městské byty použít pro dostupné bydlení, až už pro současné nájemníky či obyvatele v nouzi. Důvodem zastavení privatizace je dlouhodobý růst cen bydlení, se kterým město bojuje. Z privatizace schválené již v roce 2012 dojde k prodeji pouze 500 bytů, u kterých již byly zahájeny kroky k prodeji. U zbylých cca 800 bytů z původního množství k prodeji nedojde.

Nemovitostní trh v Česku je srovnatelný se Západem. Zajímavý je teď retail a logistika, říká manažer investičního fondu

https://archiv.ihned.cz/c1-66612350-nemovitostni-trh-v-cesku-je-srovnatelny-se-zapadem-zajimavy-je-ted-retail-a-logistika-rika-manazer-investicniho-fondu

Tomáš Berka v rozhovoru pro Hospodářské noviny přináší názor na investiční prostředí v Česku, které je stabilní a transparentní, čili plně srovnatelné se západní Evropou. Mohou za to zejména kvalitně stavěné budovy, stabilní právní prostředí a nedotknutelné vlastnické právo. Vstup na trh je jednoduchý, přičemž odpadá kurzové riziko (může za to výběr nájmu v eurech u průmyslových či kancelářských budov). Skrze nájemníky v podobě poboček nadnárodních společností se také snižuje riziko neplatičů.

V době nízkých úroků roste obliba nemovitostních fondů. Je v nich uloženo už 32,6 miliardy korun

https://archiv.ihned.cz/c1-66612310-v-dobe-nizkych-uroku-roste-obliba-nemovitostnich-fondu-je-v-nich-ulozeno-uz-32-6-miliardy-korun

Za rostoucí oblibu realitních fondů mohou zejména nízké úroky, na které v bankách dosáhnete. Výnos z realitních fondů tvoří příjmy z nájmů, kdy se investoři stávají spolumajiteli komerčních objektů - nemovitostní fondy se tak stávají alternativou k nákupu nemovitostí, přičemž dochází ke snížení rizika tím, že se jedná o skutečné vlastníky nemovitostí. Ve srovnání s pojištěnými bankovními vklady se však vždy bude jednat o rizikovější záležitost. Tento článek vám přináší přehled Top realitních fondů HN, jak pro širokou veřejnost, tak pro movitější investory.

Realitní trh a varovné signály. Ceny nemovitostí nebudou růst donekonečna

https://archiv.ihned.cz/c1-66612320-realitni-trh-a-varovne-signaly-ceny-nemovitosti-nebudou-rust-donekonecna

Zdražování realit netrápí pouze Česko, ale potýká se s ním většina světa - může za to zejména dobrá ekonomická situace a měnová politika centrálních bank. Současná situace na trhu však vykazuje jisté varovné signály, na které je dobré být připraven. Nejvážnějším indikátorem by mohlo být i přesvědčení, že ceny nemovitostí budou nadále růst. Růst však není nekonečný, a jeho zvrat by mohl vést k růstu splátek dluhů či nedostatku pracovních příležitostí. Čím více bude bod zvratu znatelný, tím spíše se bude růst cen nemovitostí omezovat, přičemž samotný zvrat by mohl nastat již příští rok.

Lidé na nové byty v Praze už prostě nemají a ceny dál porostou. Developeři letos čekají nejnižší prodeje za 7 let

https://byznys.ihned.cz/c1-66613090-lide-na-byty-v-praze-uz-proste-nemaji-a-ceny-dal-porostou-developeri-letos-cekaji-nejnizsi-prodeje-za-7-let

Díky neustále rostoucím cenám nemovitostí dochází k ochlazení poptávky po novostavbách v Praze. Problémem většiny lidí je získání hypotéky - mohou za to zpřísněná pravidla ČNB. Dle developerských společností by tak v roce 2019 mohlo dojít k nejnižšímu počtu prodaných bytů za posledních 7 let. I přesto se však očekává mírný nárůst cen nových bytů v jednotkách procent (i když podstatně nižší než v letech předchozích), za který může také stále nedostatečná nabídka novostaveb v Praze.

Airbnb chce obnovit zamrzlé jednání s Prahou 

https://www.e15.cz/domaci/airbnb-chce-obnovit-zamrzle-jednani-s-prahou-1360867

Jednání mezi Airbnb a Prahou ztroskotalo na tom, že platforma odmítla poskytnout osobní údaje svých hostitelů, za které by dobrovolně odváděla poplatky. Nyní se však zdá, že se v jednání hodlá posunout dopředu a nabízí alternativní řešení. Tím by měla být možnost jednotlivých majitelů stáhnout si dokument, ve kterém bude jasně prokázáno, kolik peněz za ně platforma Airbnb odvedla (samotné odvádění poplatků by pak mělo na starosti Airbnb). Ministerstvo financí připustilo, že se může jednat o použitelnou, i když stále komplikovanější, variantu, než v případě jednoznačné identifikace plateb ze strany Airbnb.

Udženija (ODS): Zrušme nesmyslnou 4% daň z nabytí nemovitosti. Je to prachsprostá krádež

https://www.parlamentnilisty.cz/politika/politici-volicum/Udzenija-ODS-Zrusme-nesmyslnou-4-dan-z-nabyti-nemovitosti-Je-to-prachsprosta-kradez-590025

Alexandra Udženija z ODS se ohradila vůči 4% dani z nabytí nemovitosti, která je dle jejího názoru placená za nic - stát za tuto dan nepřináší žádnou protihodnotu. Ušetřené peníze z této daně by mohli kupující použít jako úspory či investovat do rekonstrukce kupovaného bydlení.

Senát chce pro Airbnb tvrdší pravidla. Má obstarat vybírání ubytovacích tax pro Prahu

https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/senat-chce-pro-airbnb-tvrdsi-pravidla-praha-se-s-firmou-stal/r~55ae7434ae0f11e9be22ac1f6b220ee8/?utm_source=mediafed&utm_medium=rss&utm_campaign=mediafed

Návrh novely zákona se zaměřovala na sloučení dvojice místních poplatků - ubytovacího a rekreačního, které má dle Ministerstva financí zajistit městům a obcím dostatečné peníze. Jednotný poplatek tak od roku 2021 mohl dostahovat až na 21 Kč za osobu/den, maximální sazba pak měla činit 50 Kč. Senát však novelu zákona poslancům vrátil k přepracování s tím, že je třeba nový jednotný poplatek ještě navýšit. Dle kritiků je zde ale riziko přibrždění rozvoje tuzemského cestovního ruchu, přičemž samotné navýšení také nic neřeší, nebot se pronajímatelé sdíleného bydlení budou placení stále vyhýbat. Praze se navíc s Airbnb stále nedaří domluvit na systému centrálního placení poplatků, které by výběr usnadnilo.

Ceny prodaných bytů po čtyřech letech poprvé klesly. Nejásejte, jen výkyv, míní firmy

https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/ceny-prodanych-bytu-po-ctyrech-letech-poprve-klesly-metr-sta/r~80243162adf211e9be22ac1f6b220ee8/?utm_source=mediafed&utm_medium=rss&utm_campaign=mediafed

Novostavby bytů v Praze poprvé po dlouhé době mírně zlevnily - mezičtvrtletní ceny klesly v průměru o 2,5 % na 102 058 korun za metr čtvereční, přičemž meziroční růst na konci června klesl zhruba o 10 % na 8,6 % (více viz tabulka vývoje průměrné ceny za metr čtvereční u prodaných nových bytů v Praze v článku). Jedná se však pravděpodobně o výkyv zkreslený přidáním dvou velkých, ale podstatně levnějších projektů, do prodeje. Očekává se i nadálý růst cen bytů v jednotkách procent.

Připravované daňové změny od roku 2020

https://portal.pohoda.cz/dane-ucetnictvi-mzdy/ostatni-dane/pripravovane-danove-zmeny-od-roku-2020/

Spolu s úpravou zdanění tabákových výrobků, tvrdého alkoholu či hazardu se od 1. ledna 2020 můžeme těšit také na ujasnění platby daně z nemovitosti - plánovaná změna přesněji vymezuje krajinné prvky, které budou osvobozeny od daně z nemovitých věcí. Patří sem skupiny dřevin, stromořadí, travnaté údolnice, meze, příkopy, mokřady (pokud budou tyto prvky evidovány v evidenci ekologicky významných prvků, přičemž bude stanovená přechodná doba do konce roku 2021, kdy si budou moci poplatníci prvky nacházející se na jejich pozemcích zapsat do evidence ekologicky významných prvků), dále se osvobození týká příkopů, mokřadů, močálů, bažin, skalních útvarů, roklí a strží (pokud nejsou užívány k podnikání), a také sem patří pozemky, na kterých se nachází ochranné pásmo vodního zdroje 1. stupně - krajinné prvky zadržující vodu v krajině již nebudou žádným způsobem znevýhodovány.

Nájemné v Brně bude dražší. Městské části plánují velké opravy bytů

https://www.idnes.cz/brno/zpravy/zdrazeni-najem-mestsky-byt-plan-rekonstrukce-brno-bydleni.A190722_490539_brno-zpravy_mos1

Městská část Brno-sever se rozhodla zrušit část slev kompenzujících aktuální stav či lokalitu pronajímaného bydlení. Snahou části je modernizovat byty a vykompenzovat tak nájemníkům peníze, o které bude jejich nájem navýšen. Nové slevy budou dosahovat maximálně 33 % oproti původním 45 %. Nejvíce tento krok pocítí části s nejvyšším nájemným, tj. Lesná a Černá pole - nájem může být navýšen až o 1 000 Kč měsíčně. Nájem v podstatně levnějších bytech v Husovicích či Zábrdovicích by měl být navýšen maximálně o pár stokorun. Toto opatření by mělo přinést až 45 milionů korun ročně.

Co je přiměřené obydlí, schválila vláda. Platící dlužníci o takové bydlení nepřijdou

https://zpravy.aktualne.cz/domaci/nekteri-dluznici-v-oddluzeni-nebudou-muset-vydat-k-prodeji-s/r~3f51ffeaac8311e98aa4ac1f6b220ee8/?utm_source=mediafed&utm_medium=rss&utm_campaign=mediafed

Vláda schválila nové nařízení o ochraně přiměřeného bydlení, které říká, že pokud dlužníci splácí dluhy pravidelnými měsíčními splátkami v kombinaci s prodejem svého majetku, nejsou povinni vydat své obydlí insolvenčnímu správci k prodeji. Musí však být splněna podmínka, kdy hodnota obydlí nepřesáhne hodnotu stanovenou v nařízení vlády. Snahou tohoto nařízení je ponechat dlužníkovi v období oddlužování alespon nějaké materiální zázemí, kdy se nemusí jednat nutně o nemovitost, ale cokoliv, co dlužníkovi slouží k bydlení (např. karavan).

Přidejte se ke stovkám spokojených majitelů. Na Flatio vše vyřídíte online, budete mít méně starostí a více času.

Sdílejte tento článek:
Doporučujeme
Zvažujete převod energií na nájemce? Známe pro i proti
Jak zvýšit nájemné?
Daň z nemovitostí u pronajatých bytů