Přihlásit se jako nájemník Přihlásit se jako majitel Přihlásit se jako firma

Pronájmy v médiích #012

Pro majitele · 5. srpen 2019 · 4 minuty čtení

Přinášíme vám souhrn toho podstatného, o čem se psalo v českých médiích o tématu PROPTECHU, pronajímání, realit a developmentu. Každý týden pro vás připravujeme výběr těch nejdůležitějších článků, ke kterým přidáváme krátkou anotaci a odkaz na původní zdroj.

Týden od 29. července 2019

Drahé byty? V kurzu jsou mobilní domy

https://www.novinky.cz/ekonomika/511419-drahe-byty-v-kurzu-jsou-mobilni-domy.html

Skrze neustálý růst cen bytů a domů stále více lidí zvažuje levnější varianty, kterými jsou například montované či mobilní domy. I přestože jsou tzv. mobilheimy alternativou spíše k chatě či chalupě, spousta mladých lidí si je pořizuje jako plnohodnotné bydlení na celý rok. K ceně mobilního domu je však nutné připočítat také náklad na pozemek, kterým může být také podstatně levnější zahrada. Zvýšeného zájmu ze strany mladých lidí, ale i seniorů, zažívají také tzv. montované domy. I u nich je však třeba počítat s pozemkem a také náročnějším procesem stavebního povolení než v případě mobilního domu.

Drahé opravy a volby daleko, radnice tak letos zvyšují nájemné v bytech

https://www.idnes.cz/ostrava/zpravy/moravskoslezsky-kraj-obecni-byty-radnice-zdrazovani.A190725_491263_ostrava-zpravy_jog

Ceny oprav rostou a aktuální období v roce umožnuje uskutečnit ne tak populární navýšení cen nájemního bydlení, které je pro mnoho obyvatel stále jediným způsobem, jak mít střechu nad hlavou. Průměrně se ceny nájemného za metr čtvereční pohybují mezi 70 až 120 korun měsíčně v závislosti na lokalitě. Najdou se však ještě byty, ve kterých se ceny pohybují také v řádu pár desítek korun (16 korun a výše). Jedná se však o výjimky, u kterých postupně probíhá snaha o navýšení. Většinou však platí, že čím menší obec, tím levnější nájemné.

Mejdan, na kterém být nechceš. Turisté ubytovaní přes Airbnb či Booking si v Praze užívají, sousedé trpí

https://ego.ihned.cz/c1-66617780-mejdan-na-kterem-byt-nechces-turiste-ubytovani-pres-airbnb-ci-booking-si-v-praze-uzivaji-sousede-trpi

Nájemníci obecních bytů v domě uprostřed Prahy zažívají peklo s turisty ubytovanými přes Airbnb či Booking. Ti si pronajímají apartmány, které před několika roky v domě vznikly přístavbou dalších tří pater. Jejich ubytování však způsobuje řev až do rána, močení na popelnice či časté návštěvy prostitutek. Turisti se i přes napomínání nájemníků brání tím, že si za zábavu zaplatili. Firma, která byty provozuje, až do nedávna stížnosti nájemníků na chování hostů neřešila. Vše změnil až incident, kdy skupina pěti německých turistů napadla jednoho z nájemníků kvůli sporu, kdo půjde dříve do výtahu.

Bydlení na dvorku. Rent the Backyard za vás postaví malý zahradní apartmán a umožní na něm vydělávat

https://www.czechcrunch.cz/2019/07/bydleni-na-dvorku-rent-the-backyard-za-vas-postavi-maly-zahradni-apartman-a-umozni-na-nem-vydelavat/

Nově vzniklá san-franciská služba Rent the Backyard umožnuje lidem nechat si vystavět jednopokojový moderní apartmán přímo na svém dvorku, a ten následně pronajímat. Služba je unikátní v tom, že se stará jak o výstavbu apartmánu, tak o samotný pronájem - majiteli jde pouze pravidelný příjem z pronájmu, který by se v samotném San Francisku mohl pohybovat kolem 10-20 tisíci dolarů ročně (circa 450 tisíc Kč). Služba tímto způsobem reaguje na rostoucí náklady na život, se kterými obyvatelé San Franciska a jeho okolí bojují. Vlastníkem pronajímaného bydlení se majitel pozemku stává po 30-ti letech, čímž se služba chrání před případným prodejem, v jehož případě musí majitel doplatit zbývající podíl.

Dlužníci už mají jasno, zda přijdou o bydlení. Nové nařízení určí hodnotu majetku, který si mohou ještě nechat

https://archiv.ihned.cz/c1-66616820-dluznici-uz-maji-jasno-zda-prijdou-o-bydleni

Minulý týden došlo ke schválení nového nařízení o ochraně přiměřeného bydlení, které určuje, zda lidem požádajícím o osobní bankrot zůstane střecha nad hlavou či nikoliv. Toto nařízení navazuje na novelu insolvenčního zákona účinnou od června, a lidé se jim musejí řídit již od začátku srpna. Novela insolvenčního zákona zrušila možnost splátkového kalendáře, zůstala tak pouze možnost prodeje veškerého majetku či kombinace prodeje s placením formou měsíčních splátek. Tato novela má věřitelům zaručit návratnost co největší peněžní částky, zatímco dlužníkům ponechat alespon nutné zázemí - pokud hodnota bydlení nepřesáhne stanovený limit, zůstává dlužníkovi.

Prchají z Brna. Čtyři miliony za byt? Příliš, vysvětlují exodus třeba do Rosic

https://brnensky.denik.cz/zpravy_region/prchaji-z-brna-ctyri-miliony-za-byt-prilis-vysvetluji-exodus-treba-do-rosic-20190803.html

Nabídka bydlení přímo v Brně není dle představy poptávajících, a navíc je příliš drahá. Za byt o velikosti 70 metrů čtverečních zaplatíte 4 miliony. Není divu, že se spousta lidí rozhodne pro bydlení ve větší vzdálenosti od městského centra a do hry pak vstupují okrajové části či bydlení na venkově. Současně s tímto trendem roste také poptávka mladých lidí po menších a levnějších bytech. A pokud se jedná o bydlení přímo ve městě, balkon či terasa jsou nutností.

Investice mileniálů: Peníze by dávali raději do domů a bytů než do akcií

https://www.e15.cz/byznys/finance-a-bankovnictvi/investice-milenialu-penize-by-davali-radeji-do-domu-a-bytu-nez-do-akcii-1361147

Miléniálové by letos raději investovali do nemovitostí (36 % dotazovaných) oproti investicím do akcií (16 % dotazovaných). Důvodem je zejména zhmotnění aktiv, kdy mileniály žene touha po vlastnictví nemovitostí. Akcie a podílové fondy jsou abstraktní, zatímco reality hmatatelné. I přesto jsou však akcie v USA dlouhodobě spolehlivou investicí, akciový index S&P 500 zahrnující největší podniky na burze v US např. dosahuje průměrného ročního výnosu kolem 10 %.

Přidejte se ke stovkám spokojených majitelů. Na Flatio vše vyřídíte online, budete mít méně starostí a více času.

Sdílejte tento článek:
Doporučujeme
Zvažujete převod energií na nájemce? Známe pro i proti
Jak zvýšit nájemné?
Daň z nemovitostí u pronajatých bytů