Přihlásit se jako nájemník Přihlásit se jako majitel Přihlásit se jako firma

Pronájmy v médiích #013

Pro majitele · 12. srpen 2019 · 5 minut čtení

Přinášíme vám souhrn toho podstatného, o čem se psalo v českých médiích o tématu PROPTECHU, pronajímání, realit a developmentu. Každý týden pro vás připravujeme výběr těch nejdůležitějších článků, ke kterým přidáváme krátkou anotaci a odkaz na původní zdroj.

Týden od 05. srpna 2019

Nájemné v Brně pomalu přestává růst, u některých bytů dokonce zlevnilo

https://byznys.ihned.cz/c1-66619260-ceny-najemneho-v-brne-pomalu-prestavaji-rust-nektere-byty-jsou-dokonce-levnejsi

V tomto článku přináší portál Ideálnínájemce.cz vývoj cen nájemného u brněnských bytů. V meziročním srovnání cen nájmů u brněnských bytů je ještě patrný mírný růst, nicméně ve druhém čtvrtletí 2019 se ceny nájemného prakticky zastavily. K mírnému růstu došlo u bytů 1+kk, 4+kk či 4+1 (ve srovnání s prvním čtvrtletím 2019), u 2+kk či 3+kk došlo dokonce k poklesu nájemného. Predikcí do budoucna, která je založena na pozvolných známkách stagnace trhu, je, že nájmy budou stoupat pouze minimálně. Tento výhled však prozatím neplatí pro menší města (např. Břeclav či Znojmo), kde růst nájemného prozatím pokračuje.

Koupě bytu před rekonstrukcí – kdy je pro vás tou správnou volbou?

https://www.e15.cz/byznys/reality-a-stavebnictvi/koupe-bytu-pred-rekonstrukci-kdy-je-pro-vas-tou-spravnou-volbou-1361149

Koupit nový či starý byt, který následně zrekonstruovat, tot otázka. Pokud se rozhodnete koupit nový nebo již zrekonstruovaný byt, pravděpodobně vám odpadnou veškeré stavební práce, není zde však mnoho prostoru pro změnu dispozice či vybavení (s ohledem na výši vsutpní investice). Oproti tomu koupě starého bytu před rekonstrucí nabízí řadu možností - od kompletní změny dispozice až po změnu vybavení. Je však třeba si vše dobře propočítat, a to jak z peněžního, tak časového hlediska. V tomto článku se dozvíte, jak si spočítat výši nutné částky pro rekonstrukci, jakým způsobem rekonstrukci financovat a na co si dát pozor v případě koupě nového/zrekonstruovaného bytu.

Bytů se letos začalo stavět nejvíce za posledních deset let. Největší část v Praze, ale i tak to nestačí

https://byznys.ihned.cz/c1-66619790-bytu-se-letos-zacalo-stavet-nejvice-za-poslednich-deset-let-nejvetsi-cast-v-praze-ale-i-tak-to-nestaci

Stavební firmy zahájily v první polovině 2019 výstavbu 5 991 bytových jednotek v bytových domech. Toto číslo je nejvyšší od roku 2008, kdy za stejné sledované období proběhla výstavba 7 365 bytů. Ani toto množství však nestačí. S ohledem na deficit vytvořený během let a na ekonomický boom by však nebylo problém udat na pražském trhu i jednou tak velké množství bytů.

Praze se podařilo odblokovat stavbu metra D. Majitelé pozemků u Nemocnice Krč stáhli žalobu

https://domaci.ihned.cz/c1-66619800-praze-se-podarilo-odblokovat-stavbu-metra-d-majitele-pozemku-u-nemocnice-krc-stahli-zalobu

Vlastníci pozemků u plánované stanice Nemocnice Krč stáhli žalobu proti územnímu rozhodnutí. Odvolání žaloby však předcházel podpis dohody mezi vlastníky pozemků, hlavním městem a dopravní podnikem, ve které se jednotlivé strany usnesly, že dojde ke změně projektu tak, aby byl v souladu se záměrem vlastníků pozemků - ti chtěli pozemky využít pro budování bytů, kanceláří a náměstí. Spolu s uzavřením dohody byla přislíbena také změna územního plánu a zrušení platných stavebních uzávěrů na parcelách. Letos v červnu pak Praha zahájila geologický průzkum nutný pro výstavbu, který se uskuteční na čtyřech místech - na průzkum trasy D bude vynaloženo 445 milionů korun.

Nabídka nových bytů v Praze se dále propadá. Developeři nabídli nejméně bytů za šest let

https://archiv.ihned.cz/c1-66620000-nabidka-novych-bytu-v-praze-se-dale-propada-developeri-nabidli-nejmene-bytu-za-sest-let

Ačkoliv spuštění výstavby nových bytů zažívá boom, nabídka již dokončených bytů v novostavbách se propadá - v prvním pololetí 2019 nabídli developeři v Praze cca 2 500 bytů, což je o 30 % méně, než tomu bylo loni ve stejném období. Jedná se tak o nejnižší počet novostaveb zařazených do prodeje za posledních 6 let. Propad zažila také poptávka po pronájmech kancelářských prostor v Brně, kdy se o největší pronájem za první pololetí zasloužila společnost IBM prodloužením nájemní smlouvy. Ještě více se zájem o pronájem propadl v Ostravě, kde se však podařilo pronajmout 5 000 metrů čtverečních španělskému výrobci součástek do výtahů.

Mohli bychom stavět tisíce bytů, pozemky jsou, ale brzdí nás úřady, říká šéf Ekospolu Evžen Korec

https://archiv.ihned.cz/c1-66620110-mohli-bychom-stavet-tisice-bytu-pozemky-jsou-ale-brzdi-nas-urady-rika-sef-ekospolu-evzen-korec

Jeden z největších developerů v zemi bojuje se zdlouhavým povolovacím řízení, což se nevalně projevuje na jeho výsledcích. Zatímto v roce 2011, kdy se společnost nacházela na pomyslném vrcholu, prodávala čtyřnásobek bytů než nyní, loni byly výnosy nejníže od roku 2012 (vyplývá to z tiskové zprávy za rok 2018). Zpomalení Ekospolu je vidět také na počtu realizací - zatímco v roce 2013 bylo dokončeno 320 bytů, v roce 2018 se dokončilo 178 bytů. Vydání stavebního rozhodnutí brzdí projekt společnosti s kapacitou 300 bytů, se kterým ještě loni počítala. Kromě tohoto projektu do hry vstupuje také vlastnictví pozemků, na kterých by mohlo vyrůst celkem 7 000 bytů. Vše se však odvíjí od získání potřebných povolení, které trápí i další developery.

Další rána pro Pražany, která zdraží bydlení. Město zvýší daň z nemovitosti

https://www.novinky.cz/ekonomika/clanek/dalsi-rana-pro-prazany-ktera-zdrazi-bydleni-mesto-zvysi-dan-z-nemovitosti-40292434

53 pražských radnic (z celkového počtu 57) souhlasí s navýšením daně z nemovitosti, která je jedinou daní, jejíž výši může město ovlivnit. 33 pražských radnic chce dokonce koeficient nastavit výše, než stanoví návrh městské vyhlášky. Zbylých 20 radnic se spokojí s navrženým koeficientem. Dan z nemovitosti se v Praze svým koeficientem aktuálně řadí na nejnižší možnou úroven v celé republice, její zvýšení by však mohlo pomoci jak údržbě městských částí, tak investicím.

Airbnb stále budí emoce a je zdrojem obav pro města i občany

https://www.podnikatel.cz/clanky/airbnb-stale-budi-emoce-a-je-zdrojem-obav-pro-mesta-i-obcany/

I přesto, že Airbnb vyhovělo výzvě Evropské komise z července lonského roku, se evropská města obávají toho, že nebudou mít žádnou možnost regulace - důvode je zejména takový, že služba je svým charakterm spíše digitální platformou než poskytovatelem ubytování, a nevztahují se tak na ni pravidla spojená s krátkodobým ubytováním. V otevřeném dopisu, který Evropská unie obdržela od deseti evropských měst (výčet naleznete v článku), zaznělo také to, že domy by měly být využívány zejména k bydlení a k dispozici spíše lokálním obyvatelům. Města se obávají také růstu cen. V Praze se přes Airbnb za poslední rok inzerovalo takřka 14 000 nabídek, což není nijak kritické, a proto se Česká republika k otevřenému dopisu nepřipojila. I Praha si však s Airbnb zažívá své. Předmětem diskuzí je např. vybírání městských poplatků, kdy platforma odmítá uvádět jména klientů - výběr poplatků se pak značně komplikuje.

Realitní trh ve vysokých teplotách: Jak horké léto mění sny o bydlení?

https://www.bydleme.cz/realitni-trh-ve-vysokych-teplotach-jak-horke-leto-meni-sny-o-bydleni/

Počasí v létě ovlivnuje také poptávku po bydlení, kdy jsou zájemci daleko více ochotní připlatit si za přítomnost terasy či balkonu (a to i v řádech desítek tisíc korun za metr čtvereční). Byty s terasou či balkonem se tak prodávají za cenu vyšší, než na jakou by dle svého stavu či lokality měly mít nárok. Horké počasí v létě zapříčinilo jak nárůst poptávky, tak nárůst cen - domy a byty s balkonem, terasou či francouzskými okny se tak prodávají o 10-25 % více než totožné byty bez tohoto vybavení. Majitelé si jsou tohoto trendu dobře vědomi a upravují na základě toho znění svých inzerátů, kdy jsou jmenovaná vybavení přesunuta v informacích na úplný počátek.

Přidejte se ke stovkám spokojených majitelů. Na Flatio vše vyřídíte online, budete mít méně starostí a více času.

Sdílejte tento článek:
Doporučujeme
Zvažujete převod energií na nájemce? Známe pro i proti
Jak zvýšit nájemné?
Daň z nemovitostí u pronajatých bytů