Přihlásit se jako nájemník Přihlásit se jako majitel Přihlásit se jako firma

Pronájmy v médiích #015

Pro majitele · 28. srpen 2019 · 4 minuty čtení

Přinášíme vám souhrn toho podstatného, o čem se psalo v českých médiích o tématu PROPTECHU, pronajímání, realit a developmentu. Každý týden pro vás připravujeme výběr těch nejdůležitějších článků, ke kterým přidáváme krátkou anotaci a odkaz na původní zdroj.

Týden od 19. srpna 2019

Pětinu nových bytů v Praze skoupí cizinci. Roste počet zájemců z Asie

https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/petinu-novych-bytu-v-praze-skoupi-cizinci-roste-pocet-zajemc/r~aa00eb16c25011e994100cc47ab5f122/?utm_source=mediafed&utm_medium=rss&utm_campaign=mediafed

Podíl cizinců, kteří v Praze kupují byty, se pohybuje kolem 20 procent. Společnost Central Group například eviduje 20 až 23 % cizinců se zájmem o byty dispozice 2+kk, přičemž polovinu z nich tvoří slovenská populace. Oproti tomu společnost Finep Slováky za cizince nepovažuje, dle jejich statistik se tak podíl cizinců pohybuje mezi 10 až 12 %, přičemž nejvíce byty nakupují Němci, Rakušané či Britové. Zájem roste také od populace z Asie. Společnost Trigema zase eviduje podíl cizinců mezi 20 až 40 %, mezi nejčastější zájemce patří obavatelé zemí bývalého SSSR, dále pak Slováci. Společnosti YIT, T.E a JRD podotýkají, že jejich klientela je převážně česká, s nárazovým zájmem od cizinců (nejvyšší podíl ze zmíněných má společnost YIT, a to 15 %).

Češi se po 20 letech vracejí k mezigeneračnímu soužití

http://ceskapozice.lidovky.cz/tema/cesi-se-po-20-letech-vraceji-k-mezigeneracnimu-souziti.A190814_004518_pozice-tema_lube

Skrze nedostatek startovacích bytů a celkovou bytovou nouzi dochází stále častěji k soužití více generací v rámci jednoho bydlení. V tomto směru by však mohlo dojít ke zlepšení již příští rok, a to díky vládnímu návrhu novely zákona o České národní bance, který by měl zmírnit podmínky pro zájemce do 36 let (což by s ohledem na aktuální situaci mohlo ročně pomoci až 2 000 žadatelům). Pomoci by mohla také výstavba družstevních bytů či vyšší nabídka startovacích bytů pro mladé.

Ráj erasmáků. Zájem o studium v Česku mezi cizinci roste, zejména kvůli cenové dostupnosti

https://archiv.ihned.cz/c1-66625290-raj-erasmaku-zajem-o-studium-v-cesku-mezi-cizinci-roste

Obliba české destinace v programu Erasmus+ roste. Za akademické období 2017/2018 Česko navštívilo bezmála 11 tisíc zahraničních studentů, přičemž studenti nejvíce oceňují cenovou dostupnost a také polohu, ze které mohou velice snadno vycestovat i do jiných evropských destinací. Velice důležitým faktorem je také úroveň kriminality, kdy je Česká republika považována za bezpečnou zemi. Nejčastěji pak studenti vycestují do Prahy, Brna, Ostravy či Olomouce. Oblíbenými univerzitami jsou Univerzita Karlova, Masarykova univerzita či České vysoké učení technické. Největší zájem pak bývá o lukrativní obory jako jsou např. práva, medicína, ekonomie či politologie.

Hypotéky zlevňují již šestý měsíc v řadě. Zájem o ně ale klesá, pro mnohé jsou nemovitosti příliš drahé

https://byznys.ihned.cz/c1-66627390-prumerna-sazba-hypotek-se-v-cervenci-snizila-na-2-68-procenta-zajem-o-ne-kvuli-zprisnenym-podminkam-klesa

Hypotéky jsou nyní nejlevnější od loňského října! Zatímco ještě v červnu byla průměrná úroková sazba na výši 2,76 %, v červenci klesla na 2,68 %. I přesto však zájem o hypotéky klesá, jejich objem však nepatrně roste. Za současnou situaci mohou stále přísné podmínky pro získání hypotéky, které si prosadila Česká národní banka, a také stále vysoké ceny nemovitostí, které si spousta lidí nemůže dovolit.

Předražené byty si už nepořizují ani bohatí, prodeje stagnují

https://www.e15.cz/ceny-bytu/predrazene-byty-si-uz-neporizuji-ani-bohati-prodeje-stagnuji-1361632

Také segment luxusních bytů zažívá ochlazení poptávky po nových bytech. Investoři jsou zkrátka obezřetnější, více přemýšlejí a čekají na další vývoj bytového trhu. Ruku v ruce s tím lze vypozorovat, že současná cenová hladina luxusních bytů je pro ně zkrátka moc vysoká. Vývoj poptávky způsobil, že ceny buď rostou výrazně pomalu, nebo se naopak zastavily, někde došlo také k mírnému poklesu. Nejdražší pražskou čtvrtí je stále Praha 1, kde se luxusní byt po rekonstrukci pohybuje v cenách 170 až 200 tisíc korun za metr čtvereční. Není tomu však tak dávno, kdy byla za prémiovou cenu považována úroveň 109 tisíc korun za metr čtvereční.

Příspěvek na bydlení čerpá už 200 tisíc lidí. Spočítejte si, zda byste na něj dosáhli

https://zpravy.aktualne.cz/finance/kalkulacka-prispevek-na-bydleni/r~f1cb0abaf25011e8b474ac1f6b220ee8/?utm_source=mediafed&utm_medium=rss&utm_campaign=mediafed

Článek přináší interaktivní kalkulačku příspěvku na bydlení. Stačí zadat počet osob s trvalým bydlištěm v daném bytě, velikost obce, druh bydlení, náklady na bydlení, do kterých se započítává jak nájem, tak energie, a čistý příjem všech osob s trvalým bydlištěm v daném bytě. Kalkulačka vám tak pomůže zjistit, kolik korun dostanete od státu zpět v případě, že měsíčně za bydlení platíte příliš mnoho (dle svých příjmů), přičemž o příspěvek na bydlení může požádat kdokoliv, kdo je vlastníkem či nájemcem daného bytu s trvalým bydlištěm.

Vysoké ceny nájmů trápí i Němce, vláda si hodlá došlápnout na předražené bydlení

https://www.e15.cz/zahranicni/vysoke-ceny-najmu-trapi-i-nemce-vlada-si-hodla-doslapnout-na-predrazene-bydleni-1361715

Vládní novela chce prodloužit regulaci obvyklých nájmů až do roku 2025, zpřísnit pokuty za překročení nájemních limitů a omezit možnost převodu nájemních bytů do osobního vlastnictví. Je téměř jisté, že tento návrh v parlamentu uspěje, proto chce vláda na oplátku nabídnout 100 milionů eur na novou výstavbu v nevyužitých průmyslových lokalitách, přičemž nabídne také některé pozemky ke stavebním investicím.

Jak výhodně na investice do nemovitostí?

https://www.vimvic.cz/clanek/jak-vyhodne-na-investice-do-nemovitosti

Investice do nemovitostí jsou atraktivní zejména proto, že obvykle nabízejí vysoké zhodnocení. Tento článek je vhodný pro všechny, které investice do nemovitostí lákají a přináší tipy na to, jak výhodně investovat, kde ušetřit a kde naopak rychleji či více vydělat. Najdete v něm shrnutí hlavních výhod takových investic, základní rozdělení investic a vysvětlení výhody dvojího výnosu, kterých lze u investic do nemovitostí docílit, stejně jako objasnění prodejního potenciálu nemovitosti. V neposlední řadě se článek zaměří na to, jakým způsobem při investování ušetřit nějaké peníze.

Sdílejte tento článek:
Doporučujeme
Zvažujete převod energií na nájemce? Známe pro i proti
Jak zvýšit nájemné?
Daň z nemovitostí u pronajatých bytů