Přihlásit se jako nájemník Přihlásit se jako majitel Přihlásit se jako firma

Vzor předávacího protokolu k pronájmu bytu ke stažení

Pro majitele · 30. srpen 2019 · 4 minuty čtení

Kladli jste si někdy dotaz, proč je vhodné mít při jakémkoliv pronájmu bydlení, a tedy i při počátku či ukončení nájemní smlouvy, předávací protokol? A proč je extrémně důležité mít jej při pronajímání přes Flatio? Pokud ano, tak vás potěšíme, neboť se v dnešním článku zaměříme právě na problematiku předávacích protokolů. Pevně věříme, že se dozvíte cenné informace, díky kterým budou (nejen) pronájmy přes Flatio ještě snadnější!

Kromě cenných teoretických informací najdete na konci článku také vzor, jak by takový předávací protokol měl vypadat.

Protokol o předání nemovitosti

Protokol o předání a převzetí bytu nebo-li předávací protokol je v podstatě takový otisk pronajímaného bydlení. Pronajímatel na něm zachycuje stav svého bydlení (nebo jiné pronajímané nemovitosti) před počátkem/ukončením nájemní smlouvy, oproti tomu nájemník tento stav při předání/převzetí klíčů stvrzuje svým podpisem. Jedná se tak o jakousi podrobnou identifikaci pronajímané jednotky, která by v ideálním případě měla obsahovat: soupis veškerého vybavení doplněného fotografiemi bydlení PŘED, čísla a stavy měřidel energií, počty předávaných klíčů (více viz Předávací protokol vs. klíče), a v neposlední řadě také domluvení výmalby bydlení (tato položka se však týká dlouhodobějších pronájmů).

Předávací protokol vs. klíče

Ačkoliv se to může zdát jakkoliv pošetilé, i klíče mají v předávacím protokolu své místo. A o to více ve chvíli, kdy se jedná o speciální klíčové systémy či speciální bezpečnostní zámky. Není totiž nic horšího, než když dojde ke ztrátě či “zašantročení” klíčů, jejichž náhrada, která často vyústí v kompletní výměnu zámkové vložky, stojí nemalé peníze. Proto do svého předávacího protokolu nezapomeňte zmínit také počty předaných klíčů.

Protokol o předání bytu při ukončení nájmu

Protokol o předání bytu může být vyhotoven v jedné nebo ve dvou variantách (předávací a přebírací protokol). Podstatné však je, aby došlo k zachycení stavu bytu jak při předání klíčů nájemníkovi (a tedy před/při počátku nájemní smlouvy) a také při převzetí bytu od nájemníka (a tedy při/po ukončení nájemní smlouvy). Jestli tyto informace zachytíte do jednoho dokumentu, nebo do dvou separátních, je již na vás.

Podstatné však je, aby si pronajímatel po vzájemné dohodě o odevzdání a převzetí bytu nazpět od nájemníka důsledně prošel celé bydlení, pokud možno udělal inventuru vybavení, a případné změny či škody včetně nových čísel a stavu měřidel zachytil na protokolu o předání bydlení. V ideálním případě je opět vhodné tento protokol doplnit fotografiemi bydlení PO. Aktualizovaný protokol o předání bytu je pak třeba stvrdit podpisy jak majitele, tak nájemníka.

Předávací protokol vs. Flatio Garanční kauce

A proč je tedy existence předávacího protokolu při pronájmu bydlení důležitá? Právě proto, že máte písemně (i vizuálně) zachycený stav bydlení před a po stvrzený také nájemníkem. V případě jakéhokoliv rozporu (zejména škod na majetku) je tak možné na základě předávacího protokolu vymáhat úhradu způsobené škody.

Pokud pronajímáte dlouhodobě, pravděpodobně máte od nájemníka uhrazenou kauci - předávací protokol vám tak pomůže vyargumentovat její částečné či úplné ponechání, případně úhradu doplatku škody, kterou kauce nepokryje.

A pokud pronajímáte přes Flatio, řádně vyplněný předávací protokol spolu s fotografiemi stavu před a po je výchozím bodem pro čerpání Garanční kauce, kterou Flatio nabízí svým majitelům jako náhradu za standardní kauci, k jejímuž výběru na Flatio nedochází. Existence tohoto protokolu také značně urychluje řízení, které je při žádosti o čerpání Garanční kauce otevřeno, a dává Flatio právnímu oddělení jistou argumentační sílu při vymáhání úhrady škody nájemníkem.

Více o Flatio Garanční kauci a krocích nutných pro její čerpání se můžete dočíst také v naší knowledge base pro majitele, konkrétně zde. Vzor předávacího protokolu najdete jak na tomto odkazu, tak v aplikaci Mé pronájmy (sekce Dokumenty), ve které je každému pronajímateli zřízen účet ve chvíli, kdy se rozhodne vložit svoji nemovitost na Flatio.

Pokud máte volný byt (nebo třeba jen pokoj), ale stále zvažujete, zda jej pronajmout či nikoliv, zkuste se podívat na dostupnou nabídku bytů na Flatio. Třeba se ujistíte v tom, že střednědobé pronájmy jsou tím ideálním způsobem, jak své volné bydlení zúročit bez nutnosti prodeje. I přesto, že jsou Flatio pronájmy hojně využívány studenty, se nemusíte ničeho bát (viz Garanční kauce). Další četnou skupinu zájemců o bydlení jsou lidé, kteří cestují za prací nebo ti, kteří hledají dlouhodobé bydlení a potřebují po dobu hledání někde "složit hlavu". Pronajímat bydlení skrze Flatio je navíc možné ve všech koutech světa!

Přidejte se ke stovkám spokojených majitelů. Na Flatio vše vyřídíte online, budete mít méně starostí a více času.

Sdílejte tento článek:
Doporučujeme
Zvažujete převod energií na nájemce? Známe pro i proti
Jak zvýšit nájemné?
Daň z nemovitostí u pronajatých bytů