Přihlásit se jako nájemník Přihlásit se jako majitel Přihlásit se jako firma

Pronájmy v médiích #020

Pro majitele · 2. říjen 2019 · 8 minut čtení

Přinášíme vám souhrn toho podstatného, o čem se psalo v českých médiích o tématu PROPTECHU, pronajímání, realit a developmentu. Každý týden pro vás připravujeme výběr těch nejdůležitějších článků, ke kterým přidáváme krátkou anotaci a odkaz na původní zdroj.

Týden od 23. září 2019

Mladý Čech se soběstačnými domy zaujal. Má mezinárodní cenu, kterou dřív obdržel i Wozniak

https://www.e15.cz/tema/jak-si-uzit-design/mlady-cech-se-sobestacnymi-domy-zaujal-ma-mezinarodni-cenu-kterou-driv-obdrzel-i-wozniak-1362596

Pavel Podruh se díky svému projektu soběstačných domů (Český soběstačný dům) dostal do výběru šesti oceněných, které vybrala porota japonské pobočky mezinárodní organizace JCI. Cílem této organizace je podporovat mladé lidi do 40 let v rozvoji. Právě Pavel byl nominován víceprezidentem české pobočky JCI Miroslavem Rysem, který se z jeho úspěchu těší. Oceněný projekt, který funguje kompletně bez dotací, byl založen před 4 lety, nyní tato organizace zahrnuje desítky spolupracujících firem i jednotlivců, kteří mají společný cíl - nástup čistších technologií do běžného užívání.

Praha musí vyrůst do vzduchu, říká k řešení krize bydlení ministryně Dostálová

https://www.e15.cz/ceny-bytu/praha-musi-vyrust-do-vzduchu-rika-k-reseni-krize-bydleni-ministryne-dostalova-1362574

Dle ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové (ANO) je v Česku řešením nájemní krize nájemní bydlení. Češi mají oproti jiným státům nemovitosti ve vlastnictví až ze 70 %, což je naprostým unikátem EU. Tomuto trendu by v budoucnosti mohly napomoci také levné hypotéky. Není však řešením rozprodat byty do soukromých rukou ve velkých městech. Cílem je budovat nájemní bydlení takovým způsobem, aby se stalo významnou formou bydlení, čemuž by měla přispět také investice do infrastruktury či zrychlení získání stavebních povolení (skrze rychlejší výstavbu ze strany developerů).

Nejvyšší budova Česka nabídne nejmenší byty s největším obývákem

https://www.forbes.cz/nejvyssi-budova-ceska-nabidne-nejmensi-byty-s-nejvetsim-obyvakem/

V budově developerské společnosti Trigema Top Tower, která je unikátní jak svojí výškou (135 metrů), tak svým vzhledem (vrak lodi protínající konstrukci budovy), má vyrůst zhruba 250 malometrážních bytů o velikosti cca 18 metrů čtverečních. Byty budou kompletně vybavené, nájemníci však budou mít zároveň k dispozici velké společné místnosti, kuchyně či obýváky - cílem je podpořit nájemníky v setkávání se, ne v uzavírání se. Součástí budovy budou mimojiné i obchody, administrativní či konferenční centrum. K započetí stavby však vede ještě dlouhá cesta, nyní se dokončuje detailní studie pro práce projektantů skrze získávání povolení. Stavba by podle všeho mohla být započata v roce 2022.

Architekti o plánované nejvyšší budově v Česku: Praha mrakodrapy potřebuje, ale proč Titanic?

https://www.lidovky.cz/domov/praha-vyskove-budovy-potrebuje-ale-nejsme-na-titanicu-architekti-komentuji-vizualizaci-nejvyssi-bud.A190924_183903_ln_domov_krev

Top Tower skrze svůj vzhled budí rozruch i v architektonické sféře. Architekt Michal Postránecký, který má dlouholeté zkušenosti s výškovými budovy, je toho názoru, že stavba právě výškových budov vyžaduje specifické znalosti, které autoři konceptu pravděpodobně mít nebudou. Co se výšky budovy týče, ta by prý v lokalitě být mohla, koncept však šťastný není, navíc nemá přidanou hodnotu. Vhodnost lokality potvrdil také architekt Josef Pleskot, dle něj vybraná pozice nenaruší historické panorama, což bývá nejčastější argument odpůrců. Architekt Ivan Kaplan se například vyjádřil k tomu, že na klimatické změny lze poukázat i jinak, decentněji a levněji, ne stavbou vraku připomínajícího Titanik. Dle architekta Jiřího Pavlíčka navíc už jen pouhou stavbou budovy, která bude vyžadovat spoustu šedé energie, dojde k prohloubení klimatických změn.

Nejlevnější hypotéka? Nabídka od startupu má háčky, přesto se vyplatí

https://www.penize.cz/hypoteky/409616-nejlevnejsi-hypoteka-nabidka-od-startupu-ma-hacky-presto-se-vyplati

Fintechový startup Refinanso.cz zprostředkovává úvěry pro Monetu a může zajistit hypotéku s až 1,68% úrokovou sazbou. Je však nutná kratší splatnost a také nižší částka k refinancování. Žadatel navíc musí mít na účtě dostatečnou hotovost. S touto sazbou tak není problém refinancovat např. milion korun se sedmiletou splatností, sedmiletou fixací a pojištěním schopnosti splácet při 200 000 Kč na běžném účtu. Běžný úrok se u tohoto startupu pohybuje kolem 2,1 %. I při horších podmínkách a vyšší částce k refinancování však dosáhnete nižší sazby než jaká je aktuálním průměrem (2,61 %). Startup láká také na tzv. offsetovou hypotéku, která proti sobě započítává úspory - ty snižují jistinu splátky nebo-li základ, ze kterého se počítá úrok. Pokud tedy klient splácí milion korun a má na běžném účtě v daný měsíc např. 100 000 Kč, platí se úroky pouze ze zbytku splácené částky (900 000 Kč) - úspory jsou tak v podstatě úročeny stejným úrokem, na který je sjednaná hypotéka (což je výhodnější než u klasických spořících účtů).

Předražené byty a vysoké zadlužení. EU varuje Česko před kolapsem na trhu s bydlením

https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/evropsky-vybor-varuje-cesko-pred-rizikovou-situaci-na-trhu-s/r~e6ba16b4de2911e984c6ac1f6b220ee8

Evropský výbor pro systémová rizika vydal varování, která jsou počáteční fází intervence. Spolu s Českem obdrželo varování také Německo, Francie, Island a Norsko. Belgie, Dánsko, Lucembursko, Nizozemsko, Finsko či Švédsko již obdrželo doporučení ke krokům, které by mohly rizika odstranit. Dle tohoto výboru tkví zranitelnost v úrovni zadlužení domácností, růstu hypotečních úvěrů a známkách uvolnění úvěrových standardů. Pro Česko pak ještě platí, že největším ohrožením je nadhodnocení cen nemovitostí právě ve spojení s růstem úvěrů na bydlení a uvolnění standardů k poskytování. Výbor naopak pochválil doporučení ČNB ohledně poskytování úvěrů. Na stejnou zprávu z jiného pohledu se můžete podívat také na serveru ihned.cz.

Střední třídě začíná být vhod i panelák

https://www.penize.cz/nemovitosti/409695-stredni-tride-zacina-byt-vhod-i-panelak

Rozhovor s jednateli Quantum reality Janem Hájkem a Jakubem Zámišem na téma cen nemovitostí, regulací ČNB a situaci na trhu realitních kanceláří. Jednatelé tvrdí, že prodávající stále doufají, že ceny porostou, oproti tomu kupující opačně doufají, že ceny klesnou. Co se týče nájemního bydlení, ceny stále rostou, občas až nesmyslným způsobem. Pánové se vyjadřují také k hypoteční situaci, kdy dle jejich názoru čím méně regulací, tím lépe. Aktuální situace totiž způsobuje, že žadatelé o hypotéku musejí dělat kompromisy u skutečně zakoupeného bydlení, což vede právě i k tomu, že se rodiny s dětmi (typičtí zástupci střední třídy) spokojují i s byty v panelových domech, ačkoliv ještě před pár lety mohli koupit prostorné byty v novostavbách.

Daň z nabytí nemovitosti se bude platit, Sněmovna ji nezrušila

https://echo24.cz/a/SAHsd/dan-z-nabyti-nemovitosti-se-bude-platit-snemovna-ji-nezrusila

Sněmovna odmítla návrh Senátu, ve kterém bylo požadováno kompletní zrušení této daně, ta se tak bude platit i nadále. Toto zrušení mělo být vloženo do novely zákona, ve které bude od daně osvobozen první prodej bytů v rodinných domech - tato novela byla bez zrušení schválena a bude postoupena prezidentovi k podpisu. Pro zrušení daně hlasovalo 66 poslanců z potřebných 82. Loni bylo na dani vybráno 13,6 miliardy, předloni 12,5 miliardy korun. Spekuluje se o nemorálnosti/nemravnosti daně, za kterou podle diskutujících plátce nedostane žádnou protihodnotu. Na tématiku daně z nabytí nemovitosti se můžete podívat také na serveru e15.cz.

Architekti v Praze ukázali budoucnost měst. Trendem je ekologie nebo malometrážní komunitní byty

https://archiv.ihned.cz/c1-66647060-modularni-byty-vertikalni-farmy-ci-sdilene-bydleni-konference-resite-ukazala-budoucnost-urbanismu

Osmý ročník mezinárodní konference reSITE se na sklonku minulého týdne konal v Praze. Je možnost se zde osobně setkat s architekty, urbanisty, investory, ekonomy, ale také starosty a dalšími politickými lídry z celého světa. Ústředním tématem konference byla regenerace týkající se ať už u městské revitalizace či regenerace veřejných prostor. Obdiv sklidil například rakouský architekt Precht, jehož inovativní a udržitelné návrhy zaujaly množstvím zeleně zakomponované přímo do obytných domů. Např. jeho koncept Farmhouse kombinuje modulární bydlení a vertikální farmy, ve kterých je možné pěstovat zeleninu či ovoce. Součástí konference bylo také zamyšlení se nad situací s dostupným bydlením především ve velkoměstech.

IKEA vylepšuje svou aplikaci, v rozšířené realitě můžete jejím nábytkem vybavit celý pokoj

https://www.zive.cz/clanky/ikea-vylepsuje-svou-aplikaci-v-rozsirene-realite-muzete-jejim-nabytkem-vybavit-cely-pokoj/sc-3-a-200394/default.aspx

Doposud byla tato funkce Ikea aplikace omezena pouze na jednu položku, kterou jste si mohli skrze rozšířenou realitu promítnout do místnosti. V nové verzi Ikea aplikace lze rozmístit více položek najednou, a vybavit si tak téměř celý pokoj. Tato upravená verze je zatím dostupná pouze pro telefony s operačním systémem iOS, operační systém Android prý přijde na řadu v blízké budoucnosti.

Radní Marvanová: Airbnb regulovat chceme, ale nemůžeme. Vláda je na jejich straně

https://a2larm.cz/2019/09/radni-marvanova-airbnb-regulovat-chceme-ale-nemuzeme-vlada-je-na-jejich-strane/

Rozhovor A2larmu s pražskou radní Hanou Kordovou Marvanovou o tom, jak zajistit, aby z Prahy neodcházela střední třída. Dle ní není řešení v urychlení výstavby nových bytů, ty budou totiž stále asi jen pro ty nejbohatší. Stejně tak nepomůže ani navýšení městského bytového fondu, které má pomoci těm nejchudším. Střední třídě by mohlo pomoci družstevní bydlení, na které se radní Marvanová aktuálně soustředí. V prosinci by snad prý mohly být vypsány první soutěže na bytová družstva, která budou výstavbu realizovat. Jelikož by město bylo členem bytového družstva, mělo by právo na zhruba třetinu bytů, které by byly určeny pro potřebné lidi z profesí (např. policisty, učitele, atd.). Touto kombinací by tedy docházelo k navýšení dostupného bydlení a zároveň zvyšování bytového fondu města. Radní Marvanová se také vyjádřila k problému jménem Airbnb, který způsobuje, že až 20 % bytů v centru města je vyhrazeno právě na krátkodobé pronájmy prostřednictvím této služby. Radní by ráda Airbnb regulovala, ale vláda Praze nevychází vstříc - ta navrhla jen zvýšení poplatků a nic jiného. Speciální komise pro řešení problému s digitálními platformami však přišla se sadou návrhů, je však třeba, aby komisi pomohly i zákony, bez nich je komise bezradná. Marvanová navíc tvrdí, že vyjednávání s ubytovacími platformami se v Česku nehýbe právě proto, že Ministerstvo financí stojí za nimi.


Zveřejněno na Flatio blogu:

Ze života Flatio: Elektromobilitě zdar!

https://www.flatio.cz/blog/ze-zivota-flatio-elektromobilite-zdar

Dnes trochu netradičně si dovolíme vám doporučit článek ze života samotného Flatio. Jedná se o rubriku, která se zabývá vším, co se ve Flatio interním týmu děje, a rádi bychom vám jejím prostřednictvím přibližovali právě život v našem brněnském startupu. Tento článek byl vydán ku příležitosti Mezinárodního dne bez aut, a jedná se také o volné navázání na předchozí díl, ve kterém jsme se zabývali ekologickou udržitelností a tím, jak Flatio přispívá k ozdravení naší planety. Věříme, že po všech těch obecných, a možná i vážných tématech bude tento článek příjemným uvolněním pro vaši mysl!

Přidejte se ke stovkám spokojených majitelů. Na Flatio vše vyřídíte online, budete mít méně starostí a více času.

Sdílejte tento článek:
Doporučujeme
Zvažujete převod energií na nájemce? Známe pro i proti
Jak zvýšit nájemné?
Daň z nemovitostí u pronajatých bytů