Přihlásit se jako nájemník Přihlásit se jako majitel Přihlásit se jako firma

Jak nahlížet do katastru nemovitostí zdarma online

Pro majitele · 6. říjen 2019 · 4 minuty čtení

Katastr nemovitostí - hojně používané sousloví, které znají téměř všichni, kdo se kdy zajímali o nějakou nemovitost či pozemek. Jedná se o veřejně dostupný soubor informací a dat právě o nemovitostech na území České republiky. V katastru tak lze dohledat informace o popisu, geometrických či polohových určeních, a také o zápisech vlastnických či jiných práv k nemovitostem. Katastr nemovitostí České republiky vznikl k 1. 1. 1993 a jeho činnost podléhá aktuálně zákonu č. 256/2013 Sb., o katastru nemovitostí (tzv. katastrální zákon).

Nahlížení nebo-li náhled do katastru nemovitostí (ČÚZK)

Katastr nemovitostí je součástí Českého úřadu zeměměřického a katastrálního (ČÚZK) a lze do něj nahlížet na jeho oficiálních stránkách (www.cuzk.cz). Přímo na domovské stránce naleznete položku s ikonkou lupy a textem Nahlížení do katastru nemovitostí, která vás přesměruje do aplikace katastru. Do ní je možné dostat se vícero způsoby (např. přímým odkazem), pokud je však vaším vstupním bodem domovská stránka ČÚZK, jedná se o nejkratší a nejrychlejší způsob, jak aplikaci spustit.

Samotná aplikace katastru vám umožní získat vybrané údaje týkající se vlastnictví parcel, staveb, jednotek a práv stavby evidovaných v katastru nemovitostí. ČÚZK také uvádí, že na rozdíl od Dálkového přístupu do katastru nemovitostí, do kterého mají přístup například advokáti, notáři či lidé pracující na CzechPointech, je nahlížení volně a bezplatně přístupné všem uživatelům internetu bez nutnosti speciální registrace. Možnosti výstupů jsou však omezené, v náhledech nenajdete např. rodné číslo či podrobnosti ke koupi a zástavám. ČÚZK také zdůrazňuje, že aplikace katastru je určena výhradně pro interaktivní práci uživatelů, nikoliv pro strojové získávání nebo vytěžování dat.

V aplikaci máte možnost vyhledat jak parcelu, tak stavbu, jednotku, právo stavby, řízení či zobrazit mapu, list vlastnictví nebo katastrální území. Zde již záleží na vás, na co konkrétně potřebujete v katastru nahlížet.

Výpis z katastru nemovitostí

Co se výpisu či opisu z katastru nemovitostí týče, jedná se o službu, která je zpoplatněna a máte možnost ji zakoupit přímo na detailu vyhledávané položky. Sazba správního poplatku za vydání výpisu nebo opisu z katastru nemovitostí je dle zákona č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích zpoplatněna částkou 100 Kč. Pokud by vám však stačily údaje v podobě, v jaké jsou zobrazeny právě v náhledu do KN, je možné pořídit si také screenshot stránky. Zde záleží na účelu, k jakému údaje z katastru nemovitostí potřebujete, a jaké jsou požadavky protistrany na jejich podobu.

Poznámka: Pokud pronajímáte skrze Flatio, pravděpodobně jste u své nabídky zaregistrovali položku Ověření vlastnictví. Jedná se o sekci, ve které máte možnost nahrát právě údaje z katastrálního úřadu (ať už formou oficiálního výpisu z KN nebo screenshotu náhledu z KN), díky kterým můžeme potvrdit váš vztah k nemovitosti a udělit vám označení Ověřený majitel.

Katastr nemovitostí podle jména (majitelů) zdarma?

Možná vás při vyhledávání v katastru nemovitostí napadlo, zda lze konkrétní položku/nemovitost dohledat také na základě jména či příjmení jejich majitelů. Bezplatná verze katastru nemovitostí (tedy aplikace Nahlížení do KN) tuto funkcionalitu neumožňuje. To stejné platí pro vyhledávání položek dle názvu firmy či identifikačního čísla. Pro tyto účely je třeba mít zřízený účet v aplikaci Dálkový přístup do katastru nemovitostí. Běžné uživatelské účty jsou však zpoplatněny.

Katastr nemovitostí - mapa

V katastru nemovitostí můžete zobrazit také mapy. Učiníte tak opět v aplikaci katastru, kde vyberete v menu buď záložku Mapa, a nebo na úvodní stránce aplikace kliknete na tlačítko s ikonou mapy a kompasu a textem Zobrazení mapy. V zobrazeném formuláři můžete vykreslit buď přehledovou mapu celé ČR, a nebo mapu konkrétního katastrálního území (v tomto případě je nutné vybrat jak název/kód obce, tak název/kód katastrálního území). Katastrální mapa se vám poté pravděpodobně zobrazí v novém okně, takže doporučujeme mít povolená vyskakovací okna v prohlížeči. Vydání kopie katastrální mapy je stejně jako v případě výpisu z KN také zpoplatněno, konkrétně částkou 50 Kč dle zákona č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích.

Revize katastru nemovitostí

Katastr nemovitostí provádí také revizi (nejen) svých map. Cílem těchto revizí je zajistit, aby došlo k co největšímu souladu mezi skutečným stavem a stavem evidovaným v samotném katastru nemovitostí. Pokud se na vaši obec vztahuje revize, je o ní obec informována příslušným katastrálním úřadem nejpozději 2 měsíce před zahájením. Obec pak zveřejňuje informace o revizi způsobem, který je pro ni obvyklý, nebo i letáčkem vhozeným do schránky od samotných pracovníků katastrálního úřadu. Při revizi pak dochází k porovnání katastrální mapy s ortofotomapou, kdy se při pochůzce v terénu zjistí skutečný stav. Ten je porovnán se stavem evidovaným a pokud jsou zjištěny případné nesoulady, projednávají se s dalšími orgány veřejné moci možné způsoby jejich odstranění.


Sháníte bydlení na přechodnou dobu, ale krátkodobé ubytovací služby stejně jako dlouhodobé pronájmy s nutností úvazku minimálně na 1 rok jsou pro vás nevýhodné? Pak navštivte Flatio - bydlení na pár týdnů či měsíců! Ať už jste student, pracující či kdokoliv, kdo potřebuje pronájem pokoje, bytu, či spolubydlení, u nás si určitě vyberete! Pronájmy bydlení nabízíme jak v České republice (v Praze, Brně, Ostravě, atd.), tak v jiných světových destinacích (např. v Polsku, Rakousku či Budapešti).

Přidejte se ke stovkám spokojených majitelů. Na Flatio vše vyřídíte online, budete mít méně starostí a více času.

Sdílejte tento článek:
Doporučujeme
Zvažujete převod energií na nájemce? Známe pro i proti
Jak zvýšit nájemné?
Daň z nemovitostí u pronajatých bytů