Přihlásit se jako nájemník Přihlásit se jako majitel Přihlásit se jako firma

Pronájmy v médiích #023

Pro majitele · 23. říjen 2019 · 6 minut čtení

Přinášíme vám souhrn toho podstatného, o čem se psalo v českých médiích o tématu PROPTECHU, pronajímání, realit a developmentu. Každý týden pro vás připravujeme výběr těch nejdůležitějších článků, ke kterým přidáváme krátkou anotaci a odkaz na původní zdroj.

Týden od 14. října 2019

Hypotéky mohou být do Vánoc levnější

https://www.e15.cz/ceny-bytu/hypoteky-mohou-byt-do-vanoc-levnejsi-1363203

České banky a stavební spořitelny očekávají pokles ceny úroků v závěru roku. Může za to i skutečnost, že se banky snaží splnit plány prodejů pro letošní rok, což se jim zatím kvůli propadu nedaří. V Reiffeisen stavební spořitelně tak úrok činí např. 1,99 %, hypoteční sazby však mohou ještě klesat. I Fio banka tuto predikci potvrzuje. Během října došlo ke snížení úroků u Air Bank, banky Creditas a Wüstenrot, snížení však může proběhnout i u České spořitelny. Za klesající tendenci úrokových sazeb může zejména horší vývoj ekonomiky a zesilující konkurenceschopnost bank.

Nový stavební zákon bydlení nezlevní, varuje šéf pražských plánovačů Boháč

https://www.e15.cz/ceny-bytu/novy-stavebni-zakon-bydleni-nezlevni-varuje-sef-prazskych-planovacu-bohac-1363168

Šéf Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy Ondřej Boháč v rozhovoru pro E15.cz mimojiné potvrdil, že úprava stavebního zákona bude mít vliv hlavně na rychlost a zjednodušení povolovacích procesů, nikoliv na dostupnost bydlení. Na zdostupnění bydlení je nutné radikálně změnit pojetí územních plánů a to zejména ve velkých městech, kterých se problém s nedostupností bydlení týká nejvíce. Tato města potřebují svobodně plánovat a mít vlastní předpisy např. co se vzdálenosti jednotlivých domů či jejich výšky týče.

Šéf developera Finep: Nárůst cen bytů způsobil hlavně stát

https://www.e15.cz/ceny-bytu/sef-developera-finep-narust-cen-bytu-zpusobil-hlavne-stat-1363199

Generální ředitel developerské společnosti Finep na konferenci E15 Premium potvrdil, že na nárůst cen bytů v Praze měl za poslední dekádu největší vliv stát. Největší vliv na zdražení mělo zavedení daně z přidané hodnoty na byty. Snížení DPH by dle něj vedlo k rozšíření počtu i spektra lidí, kteří by si byt mohli pořídit. Na zdražení mají pravděpodobně vliv i tzv. podmínečné investice, kdy developeři v rámci rezidenční výstavby financují také např. výstavbu mateřských školek nebo páteřních komunikací, což má vliv na zvyšování ceny za metr čtvereční.

Brno v cenách bytů dohání Prahu. I kvůli nedostatečné výstavbě roste cena jednotek průměrně o 500 korun měsíčně

https://byznys.ihned.cz/c1-66658580-brno-v-cenach-bytu-dohani-prahu-i-kvuli-nedostatecne-vystavbe-roste-cena-jednotek-prumerne-o-500-korun-mesicne

Analýza portálu Idealninajemce.cz ukazuje, že meziroční růst nájemného ve třetím čtvrtletí vzrostl u nejžádanější dispozice 2+kk o 3,8 % v Brně a o 9 % v Plzni. Praha s cenami stagnovala. Zvyšování nájmů probíhá v Brně u všech dispozic v průměru o 500 korun měsíčně, cenami se tak Brno přibližuje drahé Praze. Za růst cen může pravděpodobně také osazenstvo obyvatel, které si tyto ceny může dovolit - dá se tak předpokládat další růst. Průměrný nájem v Praze činil 16 500 Kč, v Brně 13 500 Kč, v Plzni 10 900 Kč, a v Ostravě 9 500 Kč. Stejnou problematikou se zabýval také server Aktualne.cz, jejich pohled na dané téma si můžete přečíst ve článku zde.

Potvrzeno. Praha o 30 procent zdraží svoz komunálního odpadu

https://www.lidovky.cz/domov/potvrzeno-praha-o-30-procent-zdrazi-svoz-komunalniho-odpadu.A191017_222227_ln_domov_ele#utm_source=rss&utm_medium=feed&utm_campaign=ln_lidovky&utm_content=main

Pražští radní schválili zdražení svozu komunálního odpadu o 30 %. Díky tomu by mělo dojít ke snížení částky, kterou musí každý rok město doplácet. Zvýšení poplatku by mělo přinést do městské pokladny o 220 milionů korun ročně více a motivovat Praženy k většímu třídění rostlinného odpadu, které může město použít na získávání dalších produktů v podobě hnojiva a bioplynu. Opozice však zvyšování poplatků kritizuje, dle ní se jedná o neschopnost vedení města, které opět přichází se zdražením bydlení v Praze namísto usnadnění života v tomto velkoměstě. Dle opozice se navíc nejedná o motivaci k lepšímu třídění odpadu, neboť ani vyšší náklady nedonutí obyvatele k efektivnějšímu třídění.

Symbióza fondu a developera se osvědčila. Za rok činil výnos 11,3 procenta

https://archiv.ihned.cz/c1-66660390-symbioza-fondu-a-developera-se-osvedcila

Developer Zdeněk Prázdný přišel s nápadem založení vlastního fondu ZDR, do kterého by všechny jeho developerské projekty firmy Traxial směřovaly. Toto propojení se ukazuje jako oboustranně výhodné - Traxial má totiž kupce (investory) na své projekty a fond nemovitosti, do kterých investoři investují. Dle pravidelného žebříčku Hospodářských novin Top realitní fondy se navíc ukazuje, že fond ZDR je svým ročním zúročením 11,3 % nejlepší ve své kategorii. Fond ZDR je přitom zaměřen na investice do retailových nemovitostií na území České a Slovenské republiky. Nabízí přitom investice jak v korunách, tak v eurech, a to na dobu neurčitou. Fond je registrovaný v ČR a má licenci ČNB.

Na Rohanském ostrově vyroste 1750 bytů pro 3800 lidí. Vznikne i lávka do Holešovic a velký park

https://domaci.ihned.cz/c1-66659960-v-praze-na-rohanskem-ostrove-postavi-developer-1750-bytu-na-100-tisiccich-metrech-ctverecnich-potom-velky-park

Ředitel Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy Ondřej Boháč uvedl, že na Rohanském ostrově v Praze 8, na kterém má začít výstavba již v roce 2020, postupně vyroste 1 750 bytů pro 3 800 lidí, přičemž by měl ostrov vytvořit až 5 500 pracovních příležitostí. Hlavní část výstavby bude probíhat v letech 2030 až 2040. Součástí ostrova bude také park o velikosti 100 tisíc metrů čtverečních. V ulicích výstavby má dojít k vysazení 600 nových stromů, součástí má být také 1 170 parkovacích míst, přičemž bytové domy budou mít podzemní garáže. Dojde také k výstavbě lávky pro pěší a cyklisty mezi Holešovicemi a Karlínem, který bude pojmenován příznačně - HolKa. Plánovanou výstavbou na Rohanském ostrově spolu s vizualizacemi se zabývá také článek serveru E15, který najdete zde.

Airbnb zaplatí obcím stejně jako hotely, poplatek navíc stoupne na dvojnásobek. V boji s nepoctivci ale novela nepomůže

https://domaci.ihned.cz/c1-66660190-airbnb-zaplati-obcim-stejne-jako-hotely-poplatek-navic-stoupne-na-dvojnasobek-v-boji-s-nepoctivci-ale-novela-nepomuze

Pronajímatelé nemovitostí přes Airbnb budou nově platit obcím stejný pooplatek jako hotely. V roce 2020 se bude platit maximálně 21 Kč na osobu/den, od roku 2021 bude horní hranice činit 50 Kč. Do nového poplatku bude navíc sloučen jak ubytovací poplatek, tak rekreační. Tento poplatek se má nově týkat všech krátkodobých pronájmů. Novela by tak měla urovnat podmínky mezi hoteliéry a pronajímateli skrze internetové platformy. Novela však pravděpodobně nepomůže s bojem proti nepoctivým pronajímatelům, s čímž souhlasí také asociace pronajímatelů.

Průměrná sazba hypoték se v září propadla na 2,47 procenta

https://www.e15.cz/finexpert/bydlime/prumerna-sazba-hypotek-se-v-zari-propadla-na-2-47-procenta-1363334

Dle aktuálních údajů Fincentra Hypoindexu v září průměrná úroková sazba hypoték klesla na 2,47 %, přičemž sazby klesají již osmý měsíc v řadě. Vliv na zvýšení poptávky to však nemá. I přesto, že hypotéky přilákaly v září více klientů, se však objem sjednaných hypoték jen ztěží dostal za hranici 15 miliard korun. Dle hlavního poradce České bankovní asociace Vlaldimíra Staňury je snižování sazeb reakcí bank na propady hypotečního trhu. Banky dle něj navíc v rámci konkurenčního boje budou ve snižování pokračovat, neboť potřebují umístit přebytečné zdroje i za cenu minimálních marží. O problematice nízkých hypotečních sazeb si můžete přečíst také na stránkách Ihned.cz. Na webových stránkách Hospodářských novin si také můžete přečíst komentář Luďka Vainerta, který se vyjadřuje jak k sazbám, tak k celé situaci na trhu hypoték. Komentář najdete zde.

Přidejte se ke stovkám spokojených majitelů. Na Flatio vše vyřídíte online, budete mít méně starostí a více času.

Sdílejte tento článek:
Doporučujeme
Zvažujete převod energií na nájemce? Známe pro i proti
Jak zvýšit nájemné?
Daň z nemovitostí u pronajatých bytů