Přihlásit se jako nájemník Přihlásit se jako majitel Přihlásit se jako firma

Pronájmy v médiích #024

Pro majitele · 30. říjen 2019 · 9 minut čtení

Přinášíme vám souhrn toho podstatného, o čem se psalo v českých médiích o tématu PROPTECHU, pronajímání, realit a developmentu. Každý týden pro vás připravujeme výběr těch nejdůležitějších článků, ke kterým přidáváme krátkou anotaci a odkaz na původní zdroj.

Týden od 21. října 2019

Brno chce po developerech také školky a hřiště, zvýší to ceny bytů

https://www.idnes.cz/brno/zpravy/brno-developeri-infrastruktura-skolky-hriste-cena-bytu.A191021_509316_brno-zpravy_krut

Společnost Trikaya, chystající již sedmým rokem výstavbu nové obytné čtvrti pod kopcem Hády, bude muset investovat mimojiné také do výstavby nové mateřské školky - ta bude do budoucna převedena pod město. Výstavba školky sice zdraží ceny nemovitostí, s ohledem na plnou kapacitu mateřských škol v Brně však ušetří rodičům měsíčně tisícové výdaje za soukromou školku, která by jinak v této lokalitě vznikla. V obytné čtvrti má vzniknout 435 bytů ve viladomech a rodinných domcích, přičemž na každých 500 obyvatel vzniká potřeba jedné třídy mateřské školky. Stejný postup bude do budoucna aplikován na všechny developery, kteří budou chtít postavit větší bytové domy. Developeři se zatím novému postupu nebrání, dle nich se jedná o běžnou záležitost.

Berlín vytáhl do boje proti cenám bydlení, zmrazí všechny nájmy

https://www.e15.cz/zahranicni/berlin-vytahl-do-boje-proti-cenam-bydleni-zmrazi-vsechny-najmy-1363477

Berlínská koalice sociálních demokratů, Zelených a Die Linke se konečně dohodla na fixaci cen nájmů v Berlíně na pět let. Nařízení by mělo vstoupit v platnost během prvního čtvrtletí roku 2020. V návrhu je stanovena maximální výše nájmů dle stáří bytu a také podle existence ústředního vytápění a koupelny. Cenový strop pro nejhorší byty bez topení i koupelny, které byly vystaveny před rokem 1918, činí 100 korun za metr čtvereční. Naopak nejlépe vybavené byty vystavené mezi roky 2003 až 2013 budou zastropovány na 251 korun za metr čtvereční. Na novější byty se regulace vztahovat nebude. Celkově se regulace bude vztahovat zhruba na 1,5 milionu bytů. O problematice zastropování berlínských nájmů se můžete dočíst také ve článku serveru Aktualne.cz.

Neobydlených bytů je méně, než ukazují údaje. V Praze to jsou nižší jednotky procent, tvrdí studie

https://domaci.ihned.cz/c1-66662990-skutecne-neobydlenych-bytu-je-mene-nez-ukazuji-dostupne-udaje-v-praze-to-jsou-nizsi-jednotky-procent

Studie společnosti KPMG ukázala, že je v hlavním městě 46 tisíc neobydlených bytů, přičemž bytový fond tvoří zhruba 600 tisíc bytů. Důvodů, proč se byty nevyužívájí k bydlení, může být celá řada. Některé slouží jiným účelům (kanceláře, obchody, ordinace, atd.), v jiných probíhá rekonstrukce nebo jsou využívány pro krátkodobé pronájmy. Svoji vlastní kategorii mají byty, které jsou dlouhodobě pronajímány, ale formálně se tváří jako neobydlené (příjmy z nich se nezdaňují). Podíl skutečně prázdných a nevyužívaných bytů je tak relativně nízký. Někteří politici již navrhovali dodatečné zdanění neobydlených bytů, dle Doláka z KPMG je však otázkou, zda by toto zdanění mělo dostatečný vliv na jejich pronájem.

Byty v Česku ve 2. čtvrtletí zdražily o desetinu

https://www.e15.cz/finexpert/bydlime/byty-v-cesku-ve-2-ctvrtleti-zdrazily-o-desetinu-1363508

Ze studie poradenské společnosti Deloitte, která spolupracuje s portálem cenovamapa.org vyplývá, že ceny bytů v Praze a dalších krajských městech vzrostly meziročně ve druhém čtvrtletí zhruba o 10 %. Nejdražší je Praha s částkou 84 200 korun/metr čtvereční, nejlevnější Ústí nad Labem (17 000 korun/metr čtvereční). Největší zdražení však zaznamenaly České Budějovice, a to o 21,8 %, následovala Praha (+ 17,3 %) a Brno (+ 13,1 %). Ceny bytů ve Zlíně klesly o 4,1 %. Celkem bylo prodáno 6 464 bytů z developerských projektů, cihlových či panelových domů, což je o 1,1 % méně než loni. Jejich hodnota však vzrostla o 9,3 %.

Evropská města bojují s vysokými nájmy. Berlín následuje Vídeň či Paříž a zavádí cenový strop

https://archiv.ihned.cz/c1-66663800-evropska-mesta-bojuji-s-vysokymi-najmy-berlin-nasleduje-viden-ci-pariz-a-planuje-zavest-cenovy-strop

O zastropování nájmů v Berlíně pojednává také článek Hospodářských novin, který kromě zákona samotného obsahuje i vyjádření německých médií. Dle nich je zastropování zásahem do vlastnických práv či dokonce útokem na soukromý majetek. Podobné obavy má také pražský magistrát, z toho důvodu stejný model řešení bytové krize nehodlá použít. Dle šéfa Berlínského sdružení nájemníků tato pravidla zpřístupní bydlení více lidem a vznikne spravedlivější systém nájemného. Předseda svazu realitních makléřů však situaci vnímá jinak a podotýká, že je Berlín vrací do doby socialistické bytové politiky, kdy majitelé nebudou mít dostatek peněz na modernizaci bytů. Dle něj toto opatření povede pouze k většímu napětí na bytovém trhu, které může zmírnit pouze výstavba dalších bytových jednotek - tuto cestu si pro řešení bytové krize vybrala např. Praha.

Stropy nájmů: špatné, ale jediné rychlé řešení

https://archiv.ihned.cz/c1-66663590-stropy-najmu-spatne-ale-jedine-rychle-reseni

Situaci v Berlíně okomentovala také Julie Hrstková. Regulace nájemného dle ní není dobrým dlouhodobým řešením bytové krize, nicméně je to jediné možné a efektivní řešení akutní krize, kterou způsobuje zejména každoroční markantní nárůst obyvatel. Praha má problém podobný jako Berlín, nicméně ceny nájemného zde rostou ještě rychleji, neboť nabídka bydlení je mnohem nižší než ta berlínská. Tento problém se snaží Berlín podporovat např. i výkupem bytů od soukromníků, což Praha nedělá - ta pouze pokračuje v privatizaci. Berlín tak sice za svoji taktiku mohl obdržet ostrou kritiku, faktem ale zůstává, že se snaží jednat a krizi s bydlením řešit okamžitě, na rozdíl od Prahy, která o problému s bydlením stále jen hovoří. Julie Hrstková se komentářem k regulaci nájmů zaobírá také v tomto článku.

Co je letos nového v oblasti DPH – 2. díl

https://portal.pohoda.cz/dane-ucetnictvi-mzdy/dph/co-je-letos-noveho-v-oblasti-dph-%E2%80%93-2-dil/

Doposud měli plátci DPH možnost dobrovolně se rozhodnout, zda u nájmu nemovitých věcí jiným plátcům uplatní daň či nikoliv. Z důvodu zneužívání této možnosti však od roku 2021 dojde k zásadní změně § 56a odst. 3 ZDPH - plátci nebo-li pronajímatelé již nebudou mít možnost rozhodnout se, jestli u nájmu rodinných domů, obytných prostor a dalších nemovitých věcí uplatní daň či nikoliv. Úpravy se dočkal také § 78da ZDPH, kde novela doplnila nový důvod úpravy odpočtu daně. Je jím dodání nemovité věci, od jejíž významné opravy neuplynulo 10 let. Za významnou opravu se zde považuje oprava podle účetních předpisů, kdy hodnota veškerých přijatých zdanitelných plnění vztahujících se k opravě bez daně převyšuje 200 tisíc korun.

Developeři se pouštějí do nájemního bydlení. Stovky nových bytů jim poslouží jako jistý přísun peněz

https://archiv.ihned.cz/c1-66664200-developeri-se-pousteji-do-najemniho-bydleni-stovky-novych-bytu-jim-poslouzi-jako-jisty-prisun-penez

Skrze čím dál dražší byty v Praze developeři zvažují ponechání části vystavěných bytů na pronájem. Předseda Asociace developerů Martin Vachek udává, že se jedná o zajímavý zdroj příjmů, které mohou zajistit přísun financí zejména v období, kdy developeři čekají na získání různých povolení, nebo kdy projekty stojí a musejí platit zaměstnance. Podotýká také, že za délku výstavby nových bytů a jejich cenu může zejména doba získávání stavebních povolení - kdyby vše fungovalo tak, jak má, mohou být ceny bytů až o 15 % nižší. Developerům hraje do karet také skutečnost, že banky jsou dnes na financování nájemních domů připraveny.

Nižší nájem, vyšší výnos. Jak správně nastavit cenu

https://www.penize.cz/pronajem-bytu/410419-nizsi-najem-vyssi-vynos-jak-spravne-nastavit-cenu

V případě, že se rozhodnete nastavit nižší nájemné, je vyšší šance větší poptávky a rychlejšího pronájmu nemovitosti. Nevýhodou ale může být, že je potřeba všechny zájemce prověřit, a že nižší cena může u poptávajících vzbuzovat také obavy. Oproti tomu vyšší nájemné může odradit sociálně slabší jedince a zajistit vyšší příjem, ale zároveň negarantuje solventní nájemníky. Vyšší cena také znamená delší čas hledání nájemníka a větší náklady na opravy - nájemník totiž nebude ochotný hradit opravy ze svého. Přímým konkurentem vysokých nájmů je navíc financování vlastního bydlení formou hypotéky. Článek tudíž nabádá majitele spíše k nastavení nižší ceny, která je z dlouhodobějšího hlediska výhodnější, protože nevznikají tak velké náklady, jaké mohou vzniknout právě v případě vysokých nájmů.

Pojišťovny nabízejí alternativu ke zdanění rezerv, slibují investovat miliardy do sociálního bydlení

https://www.e15.cz/ceny-bytu/pojistovny-nabizeji-alternativu-ke-zdaneni-rezerv-slibuji-investovat-miliardy-do-socialniho-bydleni-1363561

Česká asociace pojišťoven se vyjádřila, že by chtěla investovat 10 miliard korun do dostupnějšího bydlení a sociálních služeb místo zdanění jejich technických rezerv. Ministerstvo financí tento záměr vítá, avšak udává, že nemění nutnost nastavit pro korporace zabývající se pojišťovnictvím podmínky, které se nebudou nijak zásadně lišit od pravidel platných ve všech ostatních sektorech ekonomiky. Ředitel asociace pojišťoven oproti tomu udává, že toto zdanění bude mít vliv na budoucí výplaty klientům s životním pojištěním - ti v průměru přijdou o nezanedbatelných 3 400 korun. Peníze klientů, které jsou uloženy v rezervách, by navíc měly být investovány do něčeho smysluplného, ne do úhrady čehokoliv aktuálně potřebného v rámci státního rozpočtu. Proto asociace přichází s návrhem zákona, díky kterému by životní pojišťovny čtyři procenta z rezerv na ŽP investovaly do dostupného bydlení a výstavby infrastruktury pro sociální služby. Díky navrhovanému řešení by mohly pojišťovny "vybrat" investici ve výši až 10 miliard.

Mapa: Nájmy v Praze prudce podražily. Na Hájích či v Kamýku lidé platí částky jako před pěti lety v centru

https://byznys.ihned.cz/c1-66664680-mapa-vyse-najmu-v-praze-za-5-let-vystoupala-tak-ze-dnes-jsou-najmy-na-okraji-stejne-vysoke-jako-drive-jen-v-centru

Prudkému zdražení cen nájmů se věnuje článek v Hospodářských novinách. Dle něj se ceny nájmů s menším zpožděním adaptovaly na prodejní ceny nemovitostí. Nejvyšší ceny jsou v centru města, konkrétně ve čtvrtích Josefov, Malá Strana, Staré Město a Nové město (zhruba 400 korun za metr čtvereční), nejlevnější jsou okrajová území, např. Šeberov, Benice či Kolovraty (zhruba 200 korun za metr čtvereční). Důvodem rychlého zdražování nájmů je zejména vysoká poptávka po bydlení v kombinaci s nedostatečnou nabídkou. Na výši cen nájmů v Praze mají vliv také služby na krátkodobé pronájmy. Praha proto plánuje několik opatření, které by měly pomoci rychlejší výstavbě bytů, např. zrychlení získávání stavebních povolení. Zdražováním nájmů se zabývá také článek serveru Aktualne.cz. Infografiku k danému tématu můžete naopak najít ve článku zde.

Zlevňování nečekejte, volají developeři. Nové byty v Praze zdražily o 11,5 procenta

https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/developeri-si-mnou-ruce-cena-novych-bytu-v-praze-za-rok-vzro/r~e5c280c2f57411e99ec9ac1f6b220ee8/?utm_source=mediafed&utm_medium=rss&utm_campaign=mediafed

Údaje developerských firem Trigema, Skanska Reality a Central Group zveřejněné na tiskové konferenci údavají, že se zdražení nových bytů v Praze koncem září zrychlilo meziročně o 3 % (celkem o 11,5 %). Mezičtvrtletně naopak ceny vzrostly o 4,6 % na 106 713 korun za m2. Počet prodaných bytů za dosavadní rok činil 3 950. Generální ředitel Skanska Reality uvedl, že růst do následujících měsíců očekává pouze malý, zlevňování však očekávat nemáme - muselo by dojít ke zlevnění stavebních prací a vzrůstu nabídky. Předseda představenstva Central Group doplnil, že krize na pražském trhu se projevuje také na aktuální nabídce bytů, kdy malé byty dispozice 1+kk či 2+kk činí 63 % celé nabídky (v roce 2013 se podíl pohyboval pod hranicí 50 %). Studie Sdružení pro architekturu a rozvoj dodává, že skrze pomalé udělování stavebních povolení by v roce 2030 mohlo chybět až 50 tisíc bytů.

Praha hledá cesty, jak nastartovat výstavbu bytů

https://video.aktualne.cz/aktualne-pro-byznys/praha-hleda-cesty-jak-nastartovat-vystavbu-bytu/r~a8b186b0f56f11e984c6ac1f6b220ee8/?utm_source=mediafed&utm_medium=rss&utm_campaign=mediafed

Zástupci pražské koalice i opozice debatovali o svých plánech ohledně dostupného bydlení na půdě mediálního domu Economia. Ve videu na serveru Aktualne.cz udává starosta Prahy 7 Jan Čižinský, že skrze zlepšení situace dramaticky zrychlili projednávání změn územního plánu a nabírají úředníky, kteří se nebudou ostýchat rozhodovat. Do procesu byly navíc přizvány všechny strany. Součástí strategie na zrychlení výstavby nového bydlení bude také kultivace současného systému. Předseda pražské ODS Tomáš Portlík poté dodává, že pro zrychlení současných procesů bude zapotřebí správné manažerské nastavení a tým odborníků, který bude schopen dané záležitosti vyřizovat.

Přidejte se ke stovkám spokojených majitelů. Na Flatio vše vyřídíte online, budete mít méně starostí a více času.

Sdílejte tento článek:
Doporučujeme
Zvažujete převod energií na nájemce? Známe pro i proti
Jak zvýšit nájemné?
Daň z nemovitostí u pronajatých bytů