Přihlásit se jako nájemník Přihlásit se jako majitel Přihlásit se jako firma

Pronájmy v médiích #025

Pro majitele · 6. listopad 2019 · 10 minut čtení

Přinášíme vám souhrn toho podstatného, o čem se psalo v českých médiích o tématu PROPTECHU, pronajímání, realit a developmentu. Každý týden pro vás připravujeme výběr těch nejdůležitějších článků, ke kterým přidáváme krátkou anotaci a odkaz na původní zdroj.

Týden od 28. října 2019

Změny v dávkách na bydlení váznou. Poslanci chtějí Maláčovou předběhnout

https://archiv.ihned.cz/c1-66668570-zmeny-v-davkach-na-bydleni-vaznou-poslanci-chteji-malacovou-predbehnout

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová v únoru slíbila, že zajistí, aby peníze na sociální dávky dostávali pouze potřební lidé, změny v zákonech však doposud nepředstavila. Poslanci ji za tento postup kritizují a úpravy hodlají prosadit i bez ní. Místopředseda sociálního výboru Jan Bauer udává, že jemu i kolegům již došla trpělivost a hodlají předkládat dílčí návrhy, aby se alespoň něco udělalo. Ministryně Maláčová hodlá zákon zamezující zneužívání dávek představit v prosinci. Poslanci na tento návrh ale nehodlají čekat, proto budou v následujících dnech rozhodovat např. o navýšení rodičovského příspěvku.

Tak bydlí Češi i Slováci. Interiér roku vybere nejhezčí proměny bytů, domů i staveb

https://magazin.aktualne.cz/bydleni/architektura/zacina-paty-rocnik-souteze-interier-roku-tohle-jsou-nejkrasn/r~37afd216faf411e98d520cc47ab5f122/?utm_source=mediafed&utm_medium=rss&utm_campaign=mediafed

Dalšího ročníku soutěže Interiér roku se můžou zúčastnit architekti či designéři se svými proměnami bytů, domů či veřejných prostorů. Soutěž vznikla před pěti lety, cílem je ukázat veřejnosti, co dokážou šikovní architekti a bytoví designéři. Autorské projekty je možno přihlašovat do 20. února 2020. Porota, které předsedá prorektor Vysoké školy uměleckoprůmyslové Jiří Pelcl, poté vybere ty nejlepší proměny a vyhlásí finalisty. Partnerem soutěže je server Aktualne.cz, který postupně představí všechny nominované proměny.

Praha patří mezi sto měst s nejlepší nemocniční péčí na světě. První je Tokio

https://www.lidovky.cz/domov/praha-patri-mezi-sto-mest-s-nejlepsi-nemocnicni-peci-na-svete-prvni-je-tokio.A191029_200730_ln_domov_ele

Startupová firma Medbelle sestavila žebříček měst s nejlepší nemocniční péčí. Při sestavování brala v potaz kromě kvality lékařské péče také dostupnost pro všechny občany a infrastrukturu v dané lokalitě. Na prvním místě se umístilo Tokio, na druhém Boston, na třetím místě Londýn a na čtvrtém Paříž. Praha skončila na 99. místě. Česká metropole skórovala zejména v dostupnosti lékařské péče. Ministr zdravotnictví toto umístění vnímá jako velký úspěch. Do položky kvality péče byla zahrnuta jak spokojenost pacientů, tak úspěšnost léčby rakoviny, do položky infrastruktura naopak počet špičkových nemocnic a předních lékařských univerzit v daném městě, počet nemocničních lůžek na obyvatele či počet zdravotních sester, chirurgů a psychiatrů na obyvatele. Dostupnost pak byla hodnocena podle ceny léků či otázky, zda zdravotnická zařízení slouží všem občanům nebo jen těm majetnějším a vlivnějším.

Jak neprodělat na pronájmu bytu

https://www.e15.cz/finexpert/bydlime/jak-neprodelat-na-pronajmu-bytu-1363671

Základem dobrého pronájmu je nájemní smlouva. Ta je však ze zákona postavena tak, aby chránila více nájemníka, proto nemusí být vůbec jednoduché dostat neplatiče z bytu. Taktikou může být uzavření první smlouvy na dobu určitou, např. na kratší období, a poté prodlužovat. V nájemní smlouvě také není možné ze zákona zakázat chov domácích mazlíčků či kouření v bytě - tyto zákazy tedy stojí na vzájemné dohodě. Pronajímatel by neměl podcenit ani tzv. jistotu (nebo-li kauci) - ta může být stanovena až ve výši 3 nájmů, což může být pro některé nájemníky problém. Užitečné mohou být také fotografie bydlení aktuální ke dni předání bydlení (a to zejména v případě škody na majetku).

Drahé bydlení žene Pražany do paneláků ve Středočeském kraji

https://www.e15.cz/ceny-bytu/drahe-bydleni-zene-prazany-do-panelaku-ve-stredoceskem-kraji-1363787

Portál Bezrealitky.cz tvrdí, že poroste zájem zejména o panelákové bydlení ve Středočeském kraji - to je lákavé hlavně pro Pražany, neboť se nachází v dosahu české metropole. Poptávka po středočeských panelových bytech vzrostla za poslední rok na více než dvojnásobek. Cenově je bydlení zhruba o 40 tisíc korun za metr čtvereční nižší než v Praze. Podle propočtů IPR přijde do několika málo let zhruba 160 tisíc dalších lidí, proto je velice pravděpodobné, že budou hledat bydlení právě ve Středočeském kraji.

Vzhled nové čtvrti nadiktuje Brno, developeři budou stavět podle jeho not

https://www.idnes.cz/brno/zpravy/nova-ctvrt-jizni-centrum-brno-podobu-nadiktuje-mesto-developeri.A191031_511279_brno-zpravy_krut#utm_source=rss&utm_medium=feed&utm_campaign=brnoh&utm_content=main

Podobu obřího projektu s názvem Trnitá, která má spojit nové nádraží s historickým centrem, bude mít pod palcem Kancelář architekta města Brna. Ta přesně určí, jak má čtvrť vypadat, jak budou poskládané bloky domů, jaký podíl bude tvořit bydlení, kanceláře, obchody či služby a zeleň. Brno tyto požadavky zasílá developerům již nyní, ti jejich existenci vítají - je to pro ně způsob, jak se vyhnout budoucím problémům. Projekt, který byl do nedávna nazýván Jižní centrum, se svou velikostí bude řadit k největším urbanistickým počinům od bourání městských hradeb v 50. letech 19. století. Během příštích 20 let vyroste na území od současného hlavního vlakového nádraží směrem k řece Svratce úplně nová čtvrť pro 15 000 obyvatel.

Praha řeší dilema, jak růst do výšky a nevypadnout kvůli tomu ze seznamu památek UNESCO

https://archiv.ihned.cz/c1-66669180-praha-resi-dilema-jak-rust-do-vysky-a-nevypadnout-kvuli-tomu-ze-seznamu-pamatek-unesco

Pár týdnů po představení záměru s nejvyšší budovou Česka Top Tower dostali pražští radní dopis z organizace UNESCO a centrály ICOMOS, ve kterém organizace varují, že může česká metropole skončit na seznamu památek v ohrožení. Důvodem je mimo jiné i to, že se staví příliš do výšky. Praha tedy začala řešit, zda by mělo město stavět spíše výškové budovy či se držet při zemi. David Jirušek z Finepu např. tvrdí, že se Praha nemůže neustále rozšiřovat na úkor okolní krajiny, a je naopak žádoucí, aby rostla do výšky. Architektka Lynda Zein z ekologické organizace Arnika argumentuje, že by Praha neměla nadále podporovat předimenzovanou výstavbu z níž těží pouze soukromé firmy. Na pravidlech pro výškové budovy pracuje Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy (IPR), tyto podmínky do budoucna určí Metropolní plán, k němuž aktuálně mohou vznášet připomínky jak občané, tak městské části. Plán navrhuje celkem 25 míst, ve kterých by bylo možné stavět i nad současnou zástavbou (patří sem např. Vysočany či dolní část Holešovic). Komisaři z UNESCO však požadují, aby byl Metropolitní plán přepracován v souladu s plánem správy památky světového dědictví. Dle IPR tento plán chrání památky mnohem důsledněji než stávající pravidla.

Začínal v Německu u pásu a opravami plotů. Dnes zakladatel Trigemy plánuje vybudovat nejvyšší mrakodrap v Česku

https://archiv.ihned.cz/c1-66669170-byznys-az-do-oblak

Marcel Soural se v rozhovoru pro Hospodářské noviny rozpovídal o historii jedné z nejsilnějších developerských firem v Česku - Trigemy. Vypráví o svých začátcích v Německu, kde pracoval pro několik stavebních firem a vystřídal různé pracovní pozice. Jeho ambice však byly větší, proto si v roce 1994 se dvěma kamarády založil vlastní firmu. O tři roky později postavili první bytový dům, který je posunul do role skutečného developera. Trigema už v devadesátých letech zaměstnávala minimální počet zaměstnanců, a jako jedni z prvních fungovali na bázi subdodavatelského systému. Nyní Trigema zaměstnává 200 lidí, přičemž dalších 400 od ní získává práci. Soural již od počátku věděl, že chce věci dělat jinak než konkurence, proto založil s umělcem Davidem Černým architektonické studio Black n' Arch, které se snaží snoubit architekturu s uměním. Jedním ze záměrů tohoto studia ve spolupráci s Trigemou je například nově plánovaná nejvyšší budova Česka s názvem Top Tower, jejíž součástí bude železná konstrukce vraku lodi upozorňující na klimatické hrozby.

Dotace i na přestavbu, širší okruh nájemníků. Dostálová chce obcím usnadnit čerpání peněz na sociální byty

https://domaci.ihned.cz/c1-66668940-dotace-i-na-prestavbu-sirsi-okruh-najemniku-dostalova-chce-obcim-usnadnit-cerpani-penez-na-socialni-byty

Jelikož o peníze na výstavbu sociálního a dostupného bydlení není tak velký zájem, jak by bylo žádoucí, dojde k úpravám podmínek. Nově budou moci obce čerpat peníze také na rekonstrukce či přístavby. V bydlení mohou nyní bydlet lidé, kteří mají příjmy nižší než je 1,6násobek životního minima (čili 5 456 Kč). Ministryně však chce podmínku zmírnit - příjmová hranice by se měla odvíjet od půměrné mzdy. Díky této úpravě by na bydlení měla dosáhnout širší skupina obyvatel. Návrh by měl být vládě předložen nejpozději na začátku prosince, aby se stihlo schválení do konce roku/začátku příštího. Doposud přišlo od radnic pouze minimum žádostí o dotace - mnohé radní odrazuje zejména administrativa či cílení programu. O problematice dostupnosti sociálního bydlení a jejich podmínek se můžete dočíst také v článku serveru E15.cz.

33 pražských částí zvýší daň z nemovitostí, podnikatelům vzroste v celé Praze

https://www.podnikatel.cz/clanky/33-prazskych-casti-zvysi-dan-z-nemovitosti-podnikatelum-vzroste-v-cele-praze/

Na základě nového znění vyhlášky o dani z nemovitosti dojde ke změně výpočtu daně ve 33 pražských částech. Článek obsahuje seznam pražských částí, kde se daň měnit nebude, stejně jako seznam částí, ve kterých ke změnám dojde. Jinak tomu bude u nemovitostí určených k podnikání - daň se plošně zvýší dvojnásobně v celé Praze. Daň u těchto nemovitostí je počítána odlišným způsobem, což vede k tomu, že od roku 2020 zaplatí podnikatelé za daň z nemovitostí dvakrát více než doposud. Zvýšení daně však nevede k nutnosti podání nového daňového přiznání - to musejí podat pouze ti poplatníci, u kterých jsou provedené změny rozhodné pro vyměření daně. Samotná daň se platí každý rok vždy dopředu (konkrétně do konce května).

Z Airbnb je profi byznys. Trh ovládli podnikatelé, běžným lidem se pronájmy vlastního bytu nevyplácí

https://www.e15.cz/byznys/reality-a-stavebnictvi/z-airbnb-je-profi-byznys-trh-ovladli-podnikatele-beznym-lidem-se-pronajmy-vlastniho-bytu-nevyplaci-1363818

Na trhu krátkodobého bydlení se začínají čím dál více objevovat firmy, které na pronájmu staví své podnikání. Většinou se jedná o majitele několika desítek nemovitostí, kteří je pronajímají najednou. Tyto majitele láká zejména vysoký výdělek. Spolu s tím roste také zájem o správcovské firmy, které se za úplatek postarají o získání nájemníka, placení poplatků, atd. Poptávka po těchto službách roste zejména proto, že spousta krátkodobých pronajímatelů zjistila, o jak finančně i časově náročné odvětví se jedná. Některé správcovské firmy se navíc pouštějí i do správy hotelových pokojů nebo koupě vlastních nemovitostí, které budou určeny ke krátkodobým pronájmům.

Airbnb zpřísní po tragické halloweenské party pravidla. Při střelbě zemřelo pět lidí

https://echo24.cz/a/SRAPc/airbnb-zprisni-po-tragicke-halloweenske-party-pravidla-pri-strelbe-zemrelo-pet-lidi

Nešťastná událost, která se stala v Kalifornii na nepovoleném halloweenském večírku, při kterém po střelbě zemřelo 5 lidí, donutila společnost Airbnb k vydání zvláštních opatření. Zaměstnanci společnosti budou nyní důkladněji prověřovat tzv. vysoce rizikové rezervace na bydlení a odstraňovat účty uživatelů, kteří poruší zákaz pořádání večírků v jednotlivých domovech. Rezervace, kvůli které se stala ona nešťastná událost, vypadala zprvu nevinně - uživatelka majitelům řekla, že bude v domě nocovat se svojí rodinou, protože nemůžou v jejich současném domově zůstat skrze astmatické záchvaty z požárů, které v Kalifornii zuří již týden. Majitelům se však nezdál pronájem na jednu noc právě v době Halloweenu, proto nájemkyni znovu upozornili na zákaz večírků. Bohužel neúspěšně, neboť je v průběhu noci na osudný večírek upozornili sousedi. Majitelé se pak o střelbě dozvěděli právě po cestě do domova.

Starší byty v Česku zdražily téměř o pětinu, nájemné stouplo o čtyři procenta

https://www.e15.cz/ceny-bytu/starsi-byty-v-cesku-zdrazily-temer-o-petinu-najemne-stouplo-o-ctyri-procenta-1363827

Výkonný ředitel serveru Bezrealitky.cz Hendrick Meyer uvedl, že již druhý kvartál pozorují ochlazení trhu zejména v Praze a v Brně, kde ceny narážejí na své pomyslné limity. Zájemci o koupi bydlení navíc skrze vysoké ceny začínají vyčkávat. Celkový počet prodaných domů a bytů klesl meziročně o 2,6 %, přičemž v Praze vzrostl o 5 %. Klesající zájem o koupi bydlení se dle něj bude přelívat do trhu s nájemním bydlením, který meziročně také vzrostl. Meyer nepředpokládá, že by ceny nemovitostí měly klesat, důležitý však bude vývoj trhu s hypotékami. Nejmenší růst cen zaznamenal právě trh s nájemním bydlení (o pouhé jednotky procent), což potvrzuje, že obyvatelé měst nemají finanční prostor pro vyšší nájmy - místo vyšších nájmů by raději zvolili mimoměstské bydlení. Problematikou cen bytů a nájmů se zabývá také článek Hospodářských novin.

Nové byty kupují hlavně singles. Převládají ženy, samy na úvěr však dosáhnou hůře

https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/mladi-lide-hypoteka/r~4d6c102afbca11e984260cc47ab5f122/?utm_source=mediafed&utm_medium=rss&utm_campaign=mediafed

Průzkum NMS Market Research ukazuje, že během následujícího roku můžeme očekávat až 300 000 žádostí o úvěr od mladých lidí. Až polovina z nich však nemá dostatečné úspory, komplikací může být také fakt, že se jedná o žadatele jednotlivce. Průzkumu se zúčastnilo 1 400 lidí mezi 20-36 lety, kteří mají v plánu během následujících 10 let vlastní bydlení. Většina z nich však narazí právě na současných pravidlech pro získávání hypoték a také na výši splátek, které většina vnímá zkresleně (rádi by splátky kolem 12 500 Kč). Podle průzkumu navíc nebude stačit ani plánované zmírnění hypoték pro lidi do 36 let.

Sdílejte tento článek:
Doporučujeme
Zvažujete převod energií na nájemce? Známe pro i proti
Jak zvýšit nájemné?
Daň z nemovitostí u pronajatých bytů