Přihlásit se jako nájemník Přihlásit se jako majitel Přihlásit se jako firma

Pronájmy v médiích #026

Pro majitele · 13. listopad 2019 · 14 minut čtení

Přinášíme vám souhrn toho podstatného, o čem se psalo v českých médiích o tématu PROPTECHU, pronajímání, realit a developmentu. Každý týden pro vás připravujeme výběr těch nejdůležitějších článků, ke kterým přidáváme krátkou anotaci a odkaz na původní zdroj.

Týden od 4. listopadu 2019

Z dálnice se stal strašák, novým trendem je bydlení u příměstských vlaků

https://www.idnes.cz/brno/zpravy/bydleni-primestske-vlaky-vyssi-ceny-brno-doprava-byty-ceny.A191101_511533_brno-zpravy_krut

V poslední době vzrostly ceny pronájmů i prodejů nemovitostí v okolí nejbližších stanic příměstských vlaků. Cena zde vzrostla o 10 % oproti průměru. Železniční stanice tak začínají mít stejný vliv na ceny jako stanice metra v Praze. Tyto údaje serveru iDnes sdělil Hendrik Meyer z portálu Bezrealitky.cz. V Praze se tento trend týká okolí všech železničních tratí, v Brně se hranice metropolitního prstence teprve utvářejí. Nicméně i na jižní Moravě je již pár oblastí, které přímo ovlivňují cenu nemovitostí, např. severní trať směrem na Blansko, břeclavský koridor nebo trasa na Rosice a Ivančice. Individuální doprava je navíc v poslední době upozaděna (zejména skrze každodenní stav českých dálnic), do popředí vstupují právě prostředky hromadné dopravy. Dobrá dostupnost je tak v očích hledajících bydlení mnohem více než vzdálenost od místa určení.

Lapáček: Z Prahy se stala postel, drogový klub a hospoda Evropy, musíme to změnit

https://magazin.aktualne.cz/praha-je-postel-drogovy-klub-a-hospoda-evropy-musime-to-zmen/r~d5ddf8dcfc9811e99ec9ac1f6b220ee8/?utm_source=mediafed&utm_medium=rss&utm_campaign=mediafed

Článek na serveru Aktualne.cz zachycuje rozhovor s Tomášem Lapáčkem z Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy. V rozhovoru mimo jiné padla řeč také na působení Airbnb v Praze. Dle Lapáčka by každý majitel pronajímající přes tuto službu měl mít licenci, živnostenský list a možná i EET. Nicméně regulace této služby by neměla ležet čistě jen na bedrech města, nýbrž i na městské komunitě, jako je tomu například na Malé Straně, která se reguluje sama a kde její obyvatelé napomáhají veřejné správě. Naopak tomu je na Starém Městě, které se vydalo napospas nadměrnému cestovnímu ruchu. Dle Lapáčka by Praha měla zapracovat na strategii cestovního ruchu, aby nedošlo k jejímu pohlcení tímto odvětvím. I když turismus jako takový město neničí, přispívá ke gentrifikačnímu potenciálu, na což má vliv i zmiňované Airbnb. Dle statistik navíc Praha nedokáže dostatečně využít turistický potenciál s ohledem na množství vydělaných financí. Lapáček v článku polemizuje nad tím, že by Praha měla lépe využít marketingový potenciál, dle něj není dobré, že je Praha vnímána pouze jako postel, drogový klub či hospoda Evropy s kouzelnými kulisami. Z toho důvodu potřebuje lepší destinační management a cílení na kvalitnější turisty.

Byty v rodinných domech jsou nově bez daně z nabytí

https://www.e15.cz/finexpert/bydlime/byty-v-rodinnych-domech-jsou-nove-bez-dane-z-nabyti-1363833

První prodej bytů v rodinných domech je nově osvobozen od daně z nabytí nemovitých věcí. Podmínka u rodinných domů navíc platí stejná jako v případě bytových domů, tzn. že k nabytí vlastnického práva k bytové jednotce musí dojít v době 5 let ode dne dokončení či započetí užívání jednotky nebo jednotky změněné stavební úpravou, a to od toho dne, který nastane dříve. Toto osvobození se vztahuje na případy, kdy dojde k nabytí vlastnického práva od 1. 11. 2019 a později (k tomuto dni tedy musí vzniknout právní účinky vkladu do katastru nemovitostí nebo dojde k nabytí vlastnictví jiným způsobem, např. dražbou).

U budoucího metra D Libuš může vyrůst nové sídliště pro 10 000 lidí. Magistrát si objednal studii

https://www.lidovky.cz/domov/u-noveho-metra-d-vzniknou-byty-pro-deset-tisic-lidi-praha-zatim-drzi-vetsinu-pozemku.A191102_214636_ln_domov_ele#utm_source=rss&utm_medium=feed&utm_campaign=ln_lidovky&utm_content=main

Dle Pražského deníku se v okolí budoucí stanice Libuš začíná rýsovat návrh projektu výstavby sídliště pro zhruba 10 tisíc lidí. Nová studie zahrnuje celkem 47 hektarů plochy, na které má vyrůst 4 tisíce bytů v hustší a vyšší zástavbě. Tuto studii si objednal Institut plánování a rozvoje (IPR) od ateliéru Unit architekti, a bude sloužit pro změny územních plánů. Součástí výstavby bude také blok s komerčními budovami a park u nového metra D. Jelikož je velká část parcel ve vlastnictví města, bude mít Praha vliv na výslednou podobu, a to včetně občanské vybavenosti.

První městem podporované družstevní byty budou asi v Praze 13. Mají být levnější než soukromé výstavby

https://domaci.ihned.cz/c1-66671300-prvni-mestem-podporovane-druzstevni-byty-budou-asi-v-praze-13-maji-byt-levnejsi-nez-soukrome-vystavby

Dle radní města Hany Marvanové by měly na městských pozemcích vzniknout 3 domy se 150 byty, z nichž třetinu získá magistrát. Tento plán podpory družstevního bydlení začne pravděpodobně v Oistrachově ulici ve Stodůlkách a bude se jednat o první z řady podobných projektů, která bude na volných pozemcích uskutečněna. Plán je nyní ve fázi příprav ekonomických a právních podkladů pro uskutečnění soutěže na stavební družstvo. Každý projekt bude disponovat novým družstvem sestávajícím z kombinace města a vybraného partnera. Městu tak připadne část bytů pro účely podporovaného bydlení. Nové družstvo by v ideálním případě mělo vzniknout v polovině příštího roku. Výhodou této družstevní výstavby bude zejména nižší cena (průměrná cena za metr čtvereční by mohla být např. kolem 60 tisíc korun).

Ceny bytů i nájmů se v Brně zvyšují

https://archiv.ihned.cz/c1-66671870-ceny-bytu-i-najmu-se-v-brne-zvysuji

Analýza společnosti Trikaya ukazuje, že růst cen nemovitostí v Brně pokračuje i ve třetím čtvrtletí 2019, nicméně se zdá, že zpomaluje. Největší růst zaznamenaly byty se dvěma (4,5 milionu korun) či třemi (6,5 milionu korun) pokoji. Adekvátně cenám nemovitostí rostou i ceny nájmů. Nájem u jednopokojového bytu činí 11 tisíc korun, u dvoupokojového 13,5 tisíc korun, třípokojový byt stojí téměř 17 tisíc korun. Poptávka je však stále vyšší u menších bytů.

Mladí lidé musí začít šetřit, pokud chtějí hypotéku. Polovina jich ale nemá naspořeno ani sto tisíc korun

https://archiv.ihned.cz/c1-66671550-hypoteky-2019-uroky-i-pocty-novych-klientu-strme-klesly

Hypoteční trh letos vykáže pokles počtu nových hypoték zhruba o pětinu. Může za to snížený zájem klientů, který nezvyšují ani levnější sazby hypoték. Důvodem jsou zejména přísnější pravidla ČNB, díky kterým smí banky půjčovat maximálně 80 % hodnoty pořizované nemovitosti. Dalším pravidlem, které žadatelům komplikuje získání hypotéky, je výše měsíčního příjmu, které na hypotéku může použít (až 45 %). Situaci nepřispívá ani skutečnost, že většina mladých lidí nemá našetřeno dostatečně vysokou částku, kterou by na získání hypotéky potřebovali - mladí tak o hypotéku žádají až když mají stálého partnera a mohou sloučit své příjmy a úspory. Situaci na hypotečním trhu ztěžuje také nedostatek dostupného bydlení. Z toho důvodu chystá ČNB menší úlevy v pravidlech pro získání hypotéky u lidí do 36 let. Ve výsledku však tyto změny ovlivní pouze žadatele, kteří skončili těsně pod hranicí.

Příležitostí jsou v Česku luxusní byty a stavba překladišť

https://archiv.ihned.cz/c1-66671530-prilezitosti-jsou-v-cesku-luxusni-byty-a-stavba-prekladist

Šéf společnosti Premiot Group Ondrej Spodniak se vyjadřuje k současné situaci na trhu s nemovitostmi. Dle něj je velkou nevýhodou vstřícnost ze strany státní správy, díky které má Česko extrémně dlouhá řízení ohledně stavebních povolení. Za růst nemovitostí podle něj může také růst cen stavebních prací, které jsou vynucené zejména nedostatkem pracovníků. Z pohledu developera je v ČR potenciál ve dvou oblastech - v územních celcích, kdy je v Česku v poslední době stavěno velké množství překladišť i logistických center, či ve specifických typech bytů v samotném hlavním městě. Lákavé pak jsou zejména luxusní byty, které budou mít prodejní potenciál stále, a to zejména kvůli poloze Prahy i její historii.

Realitní fondy lákají velké investory i obyčejné střadatele, nabízejí nadstandardní výnosy

https://archiv.ihned.cz/c1-66670650-realitni-fondy-lakaji-velke-investory-i-obycejne-stradatele-nabizeji-nadstandardni-vynosy

Realitní fondy umožňují zhodnocení peněz investicí do oblasti nejen komerčních nemovitostí bez nutnosti jejich koupě. Jsou navíc přístupné jak profesionálním investorům, tak jednotlivcům investujícím menší částky (klidně i stokoruny). V praxi to funguje tak, že fondy získávají peníze právě od svých investorů, které spojují s výhodnými úvěry od bank, za které pořizují různé komerční nemovitosti. Jelikož jsou nemovitosti pronajímány většinou dlouhodobým nájemníkům, je výnos z fondů ve formě podílů z nájmů stabilní. Dle webového portálu Investujeme dosahovaly výnosy některých realitních fondů v období červen 2018 - červen 2019 až 10 %. Realitní fondy se dělí na fondy kvalifikovaných investorů (FKI), které jsou dostupné pro movitější klienty, a na retailové fondy pro běžné střadatele. V první skupině dosáhly nejvyššího zhodnocení (19 a 12 %) fondy společnosti Wood & Co. Druhá skupina dosáhla ve sledovaném období zhodnocení mezi 4 až 7.4 %, přičemž mezi nejvýnosnější patřil fond společnosti ČSOB a fondy společností ZFP a Conseq. Nevýhodou realitních fondů může být to, že se jedná o dlouhodobou investici, kdy peníze ve fondu musejí zůstat zpravidla první tři roky, proto jsou fondy vhodnější zejména pro trpělivé investory uvažující nejméně v horizontu 5 let.

Dědic musí platit za byt, i když nájemce zemřel. Jak se tomu vyhnout?

https://www.penize.cz/pronajem-bytu/410668-dedic-musi-platit-za-byt-i-kdyz-najemce-zemrel-jak-se-tomu-vyhnout

Článek na serveru penize.cz pojednává o tom, co se stane ve chvíli, kdy nájemce bytu zemře. Pokud k takové situaci dojde, dle občanského zákoníku přechází povinnost hrazení nájmu automaticky na dědice. Zde je nutné rozlišit, zda dědic v bytě se zemřelým bydlel či nikoliv. Pokud dědic v bytě nebydlel, a nemůže na něj tedy automaticky přejít nájem, může dle § 2283 odst. 2 občanského zákoníku vypovědět nájem s dvouměsíční výpovědní lhůtou (do tří měsíců od okamžiku, kdy se o úmrtí dozvěděl, nejpozději však do šesti měsíců od nájemcovy smrti). Právo vypovědět má i ten, kdo pozůstalost spravuje (toto se týká zejména případů, kdy je majetek po někom bohatém a není vyřešeno, komu připadne). Ve hře je ale stále možnost dohody dědice s pronajímatelem, v dohodě může být stanoveno ukončení nájmu třeba hned následující den.

Rodinné domy budou muset být od ledna úspornější. Jejich stavba se prodraží

https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/rodinne-domy-budou-muset-od-ledna-uspornejsi-jejich-stavba-s/r~ead2536efa5911e982ef0cc47ab5f122/?utm_source=mediafed&utm_medium=rss&utm_campaign=mediafed

Skrze stále roustoucí ceny jak nájmů, tak nemovitostí ve velkých městech, dochází k rozmachu staveb rodinných domů na venkovech. Od roku 2020 budou muset tyto stavby splňovat přísnější standardy týkající se energií. Ty vycházejí ze snahy o dlouhodobé snižování emisí oxidu uhličitého. Domy tak budou muset spotřebovávat o pětinu méně energie než nyní (bude se tak jednat o budovy s téměř nulovou spotřebou energie). Stavební povolení tak dostanou budovy spadající do kategorie A a B energetické náročnosti. Stavění rodinných domů se tak může prodražit zhruba o 10-15 %, neboť budou muset stavitelé zainvestovat do lepších oken, zateplení, solárních panelů či rekuperací. Dle ministerstva průmyslu a obchodu by však k velkému zdražování dojít nemělo.

Kromě Prahy vzroste daň z nemovitostí v roce 2020 ve třech okresních městech

https://www.podnikatel.cz/clanky/dan-z-nemovitosti-nemovitych-veci-2020-koeficienty

Možnosti zvýšit daň z nemovitostí využilo na 33 pražských městských částí, ve 24 částech přitom daň zůstane stejná. Pro zvýšení daně se kromě městských částí rozhodlo také Ústí nad Orlicí, které plošně zvýší daň všem - místní koeficient byl stanoven na výši 2. V Chebu kupříkladu zvýšení daně z nemovitosti ovlivní zejména podnikatele v průmyslu a službách, kterým bude koeficient stanoven na hodnotu 1,5. Zvýšení daně z nemovitosti ovlivní také některé obyvatele Plzně, základní sazby jsou zde však odstupňovány dle napojitelnosti na vodovodní a kanalizační síť či s ohledem na záplavové oblasti. Daň bude zvýšena také majitelům objektů, kterým město pořídilo novou vodohospodářskou infrastrukturu. K formální změně vyhlášky dojde také v Olomouci, kde se ale oproti letošku nic nemění.

Stát rozdává hypotéky pro mladé, ti o ně nejeví zájem

https://www.e15.cz/ceny-bytu/stat-rozdava-hypoteky-pro-mlade-ti-o-ne-nejevi-zajem-1364016

O státní půjčku ve výši až 2 miliony korun na nové bydlení mohou žádat rodiny do věku 36 let. Ministerstvo pro místní rozvoj chce tyto půjčky poskytovat také v příštím roce, i přesto, že o ně není tak vysoký zájem (průměrný měsíční objem půjček letos činil pouze 45 milionů korun oproti loňskýcm 148 milionům korun). Žadatele prý odrazují zejména příliš svazující podmínky a klesající výhodnost celého projektu - úroková míra je závislá na plovoucí a proměnlivé referenční sazbě EU, která v současnosti činí 2,27 %, přičemž průměrná úroková sazba hypoték nyní činí 2,47 %. Průměrně žadatelé od státu získali půjčky ve výši 1 milionu korun, museli je tak zkombinovat s běžnými hypotékami. Ministerstvo zatím změny v programu nechystá.

185 tisíc nemovitostí má neznámého vlastníka. Pokud se majitel do čtyř let nenajde, propadnou státu

https://domaci.ihned.cz/c1-66673000-185-tisic-nemovitosti-ma-neznameho-vlastnika-pokud-se-majitel-do-ctyr-let-nenajde-propadnou-statu

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) informoval ve své tiskové zprávě, že u 184 945 nemovitostí je nejasný vlastník. Pokud nebude do roku 2023 stanoven konkrétní vlastník, připadne majetek státu. Ke konci září úřad zahájil šetření u 61 259 položek z katastru nemovitostí zapsaných na nedostatečnou identifikaci vlastníků, nejčastějším výsledkem však bylo podání podnětu k zahájení dědického řízení. Seznam těchto nedostatečně identifikovaných nemovitostí obsahoval začátkem srpna 390 069 položek. Problémovými jsou případy, kdy jeden vlastník může vlastnit více nemovitostí, nebo kdy je jedna nemovitost spoluvlastněna více vlastníky. Nejvíce problémových nemovitostí je v hraničních oblastech Jihomoravského a Zlínského kraje, poté ve středních Čechách, části Královehradeckého kraje a na Olomoucku.

VŠE o... ceně nemovitostí

https://archiv.ihned.cz/c1-66672580-vse-o-cene-nemovitosti

Od roku 2010 došlo ke zvýšení cen nemovitostí zhruba o 50 % (v Praze až o 75 %). Poptávka po nemovitostech je přitom z velké části ovlivněna předpokladem, že investice do nemovitostí bývá bezriziková. Podle ministerstva financí až 75 % úvěrů pro domácnosti tvoří právě úvěry na bydlení. Nositel Nobelovy ceny Paul Krugman poukazuje na závažný systémový problém, který by nastal ve chvíli, kdy by ceny nemovitostí začaly klesat. V tu chvíli by se téměř každý, kdo si pořídil nemovitost právě v době jejich nejvyšších cen, ocitl v situaci, kdy je hypoteční dluh vyšší než cena nemovitosti. Nabídkovou stranu přitom velmi ovlivňuje až extrémní doba získání stavebního povolení (Česká republika je v délce získávání stavebního povolení 156. ze všech 190 porovnávaných zemí). Rekodifikace stavebního zákona by mohla snížit náklady stavebních firem a tím pozitivně zapůsobit na zvýšení nabídky nemovitostí. Stát by neměl působit na poptávkovou stranu trhu nemovitostí, ale právě na nabídkovou, a to ideálně snižováním nákladů stavebního řízení a jednodušším plánováním předpisů.

Praha na cestě k rychlejší výstavbě bytů: Úředníci musí být odvážnější, zaznělo na debatě

https://archiv.ihned.cz/c1-66670530-praha-na-ceste-k-rychlejsi-vystavbe-bytu

Náměstek primátora Petr Hlaváček uvedl, že aktuálně intenzivně pracují na zkrácení odvolacích lhůt v rámci stavebního řízení. Pokud dojde k odvolání některého z účastníků řízení oproti rozhodnutí stavebního úřadu, musí být celá záležitost prozkoumána magistrátním odborem stavebního úřadu. Dle interních statistik IPR trvalo úředníkům průměrně 248 dní než o odvolání rozhodli, přičemž někdy je lhůta výrazně delší. Klíčem k úspěchu by měl být kvalifikovaný úředník, který se nebojí rozhodnout. Tito lidé dnes na stavebním oboru chybí, proto město vytvořilo nová tabulková místa a vyčlenilo finance na platy. Zhruba za rok fungování nové koalice se navíc podařilo nastartovat změny v územním plánu, které jsou pro novou výstavbu nezbytné.

Do konce září se v Česku začalo stavět téměř deset tisíc bytů. Oproti loňsku to je o 79 procent více

https://domaci.ihned.cz/c1-66672190-do-konce-zari-se-letos-v-cesku-zacalo-stavet-temer-deset-tisic-bytu-oproti-lonsku-to-je-79-procent-vice

Údaje Českého statistického úřadu ze středy říkají, že do konce září 2019 byla stavebními firmami zahájena stavba 9 476 bytů v bytových domech, což je meziroční nárůst o 79 %. Tempo růstu vzrostlo ze srpnových 57 % o 22 %. Rodinných domů se přitom v září 2019 začalo stavět o 1,5 % více než v roce 2018. Největší podíl zahájených staveb připadal na Prahu, poté na Jihomoravský kraj, Liberecký kraj, Středočeský kraj a Olomoucký kraj. Nejvíce rozestavěných rodinných domů připadalo na Středočeský kraj, dále na Jihomoravský, Moravskoslezský a Jihočeský kraj. I když stavební úřady vydávají více povolení než před rokem, situace se nijak nelepší a ceny jsou tak stále vysoké.

Bydlení za normalizace byl svéráz nevkusu, Husákovo 3+1 ale dnes stoupá na ceně

https://magazin.aktualne.cz/bydleni/architektura/bytova-kultura-v-dobe-normalizace-byl-sveraz-nevkusu-husakov/r~ded7a4fcfef911e9926e0cc47ab5f122/

Dle kunsthistoričky Lady Hubatové-Vackové, která před 12-ti roky iniciovala výzkum, ve kterém zmapovali vzhled typické československé domácnosti za socialismu, se jednalo o svéráz nevkusu, který devalvoval nadčasový interiér 3+1. K tomuto vzezření často přispívaly časopisy typu Vlasta, Květa nebo Dorka. Obytné stěny obsahovaly zasklené vitríny, které zdobilo porcelánové nádobí, broušené sklo, uháčkované dečky či samorosty. Dlouhou dobu v lidech po revoluci přetrvávalo přesvědčení, že sídliště jsou králíkárny plné nevkusu. V 70. a 80. letech se do panelových bytů vkládala jádra buď z umakartu a nebo z materiálu, který byl zrovna k dispozici. Byty 3+1 ale nabízejí snadnou variabilitu díky přítomnosti stěn z příček. Původní myšlenkou inženýrů totiž bylo přizpůsobování vzhledu bytu dle potřeb - k jejímu naplnění však nikdy nedošlo. Dle architekta Davida Neuhäsla je v panelových bytech možno vymyslet téměř cokoliv (záleží na typu konstrukčního systému). Nevýhodou však bývají levné materiály, které je třeba od základů vyměnit. Dle realitní makléřky Věry Vránkové je o panelákové byty 3+1 poměrně velký zájem, přičemž je větší poptávka o byty před rekonstrukcí, které si poptávající mohou zrekonstruovat sami v potřebném rozsahu a dle vlastních potřeb. Současný stav na trhu nemovitostí však stírá rozdíly mezi starým a novým bytem.

Souboj o volné pokoje: Booking.com se stále agresivněji dere na pozici Airbnb

https://www.e15.cz/tema/jak-vydelat-na-pronajmu/souboj-o-volne-pokoje-booking-com-se-stale-agresivneji-dere-na-pozici-airbnb-1364057

Booking.com nabízející ubytování zejména v hotelech a penzionech začal pronikat také do segmentu soukromého ubytování. Za letošní rok začal v počtu nabídek dohánět konkurenční platformu Airbnb. Airbnb tak na oplátku začalo pronikat na hotelový trh a nově nabízí i pokoje hotelů či penzionů, přičemž samotní poskytovatelé tohoto typu bydlení projevují zájem Airbnb využívat. Tento trend potvrzuje také šéf české správcovské firmy Carebnb Pavel Nádvorník, která má ve správně penzion o deseti pokojích v okrajové části Prahy. Mezi konkurenty těchto dvou společností na globální úrovni patří také Expedia Group, která vlastní například Trivago, HomeAway či Vrbo.

Přidejte se ke stovkám spokojených majitelů. Na Flatio vše vyřídíte online, budete mít méně starostí a více času.

Sdílejte tento článek:
Doporučujeme
Zvažujete převod energií na nájemce? Známe pro i proti
Jak zvýšit nájemné?
Daň z nemovitostí u pronajatých bytů