Přihlásit se jako nájemník Přihlásit se jako majitel Přihlásit se jako firma

Pronájmy v médiích #029

Pro majitele · 5. prosinec 2019 · 6 minut čtení

Přinášíme vám souhrn toho podstatného, o čem se psalo v českých médiích o tématu PROPTECHU, pronajímání, realit a developmentu. Každý týden pro vás připravujeme výběr těch nejdůležitějších článků, ke kterým přidáváme krátkou anotaci a odkaz na původní zdroj.

Týden od 25. listopadu 2019

Opravy městských bytů v Brně jsou v ohrožení, ve fondu dochází peníze

https://www.idnes.cz/brno/zpravy/oprava-mestske-byty-brno-ohrozena-chybi-penize-fond.A191125_516374_brno-zpravy_mos1#utm_source=rss&utm_medium=feed&utm_campaign=brnoh&utm_content=main

Brnu vysychá fond pro úhradu rekonstrukcí či nového bydlení. Může za to snížené množství prodaných bytů, které by zdroje navýšily. Brno se tudíž nyní musí rozhodnout, jak dál. Variantou by mohlo být i upřednostnění výstavby nových bytů oproti opravách těch stávajících. Aktuálně potřebuje finanční pomoc část Brno-sever - dle inventury majetku zjistili, že je nutné provést výměnu jader u 465 bytů, proto požádali město Brno o zhruba 400 milionů s tím, že bude částka postupně splácena. O finanční výpomoc se přihlásilo také Brno-střed, které plánuje opravu domu ve Vídeňské ulici spolu s rozsáhlými pracemi na budově v Nádražní ulici. Vedení města proto zvažuje, jakým směrem a za jakých podmínek peníze z fondu uvolní (aktuálně se v něm nachází zhruba 800 milionů korun). Ve hře je také možnost, že budou městské části přispívat peníze z vybraných nájmů (tedy z vlastních fondů) - městské části této variantě ovšem nejsou příliš nakloněné. Město také musí najít řešení pro dlouhodobě neobsazené obecní domy taktéž ve špatném stavu.

Musí pronajímatel zařídit signál DVB-T2? Na co máte nárok

https://www.penize.cz/pronajem-bytu/410997-musi-pronajimatel-zaridit-signal-dvb-t2-na-co-mate-narok

Situaci je nutné posuzovat dle aktuální nájemní smlouvy mezi majitelem a nájemníkem. Pokud ve smlouvě nejsou upraveny tzv. nezbytné služby (dodávky vody, odvoz a odvádění odpadních vod, dodávky tepla, odvoz komunálního odpadu, atd.), které musí pronajímatel po dobu nájmu zajišťovat, musí pronajímatel dle zákona zajistit příjem rozhlasového a televizního vysílání. Běžnější situací je, že jsou v nájemní smlouvě upraveny podmínky poskytování služeb spojených s nájmem bytu včetně zajištění příjmu rozhlasového a televizního vysílání. V těchto případech může nájemník majitele písemně vyzvat k zajištění televizního vysílání, pokud tak po ukončení DVB-T vysílání neučiní. Ve výzvě může být stanovený také přiměřený termín pro nápravu situace. Další situace, která může nastat, je, že se nájemník s pronajímatelem dohodli tak, že majitel příjem rozhlasového a televizního vysílání nezajišťuje - pak je tedy na nájemci, zda si příjem televizního vysílání zajistí či nikoliv, a to takovým způsobem, který nezasahuje do práv majitele (např. nedovolenou montáží či poškozováním bytu).

Zaměřeno na Airbnb. Službu může ovlivnit novela občanského zákoníku i digitální daň

https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/zamereno-na-airbnb-sluzbu-muze-ovlivnit-novela-obcanskeho-za/r~ebfa34480c8b11ea82ef0cc47ab5f122/?utm_source=mediafed&utm_medium=rss&utm_campaign=mediafed

Jan Vobořil z neziskové organizace Iuridicum Remedium uvedl, že je v přípravě několik legislativních návrhů, který by měly přispět k vyřešení problémů spojených s platformami pro krátkodobé ubytování. Novelizace by se měl dočkat občanský a živnostenský zákon, připravuje se legislativní návrh hlavního města nebo vládní návrh na zavedení digitální daně. První změnu by dle Vobořila mohl přinést pozměňovací návrh předsedy Pirátů Jakuba Michálka. V tom by mohla společenství vlastníků jednotek ve svých stanovách krátkodobá ubytování úplně zakázat, což by vyhovělo těm nájemníkům, kterým krátkodobé ubytování vadí. Pozměňovací návrh chystané novely živnostenského zákona by mohl přinést další změny. V něm je stanovena povinnost zveřejňovat informace o ubytování, které zatím Airbnb odmítá poskytnout. Samotná Praha se snaží zavést formu časového omezení, ve kterém je možno byty ke krátkodobému ubytování užívat. Kromě výše uvedeného by se ubytovacích platforem měl týkat také návrh digitální daně ve výši 7 % (ten byl schválen tento týden).

Byt, či nebyt? Nedostupné vlastní bydlení očima expertů

https://www.penize.cz/nakup-a-prodej-nemovitosti/411021-byt-ci-nebyt-nedostupne-vlastni-bydleni-ocima-expertu

Článek serveru penize.cz přináší názory několika expertů na současnou situaci na trhu nemovitostí, a zda v klesající dostupnosti vlastního bydlení máme vidět problém či nikoliv, případně kdo by tento problém měl řešit. Není totiž žádným tajemstvím, že se ceny v posledních letech začaly markantně zvyšovat. Hypotéky jsou momentálně dostupnější než kdy předtím, ale skrze zpřísněná pravidla pro jejich poskytování na ně málokdo dosáhne. Proto jsou kupující často nuceni zvolit nájem namísto koupě vlastní nemovitosti. I v oblasti nájemního bydlení se však projevuje zvyšování cen, které nepřímo kopíruje růst cen vlastního bydlení. Dle názorů expertů je aktuální situace skutečně problémem, a může ji vyřešit kombinace několika opatření. Např. větší výstavba nájemního bydlení včetně omezení platforem pro krátkodobé ubytování, nastavení jasných a neměnných pravidel pro výstavbu, která zvýší nabídku a zatlačí na ceny, zrychlení procesu povolování staveb a zapojování do plánů té skupiny obyvatel, která vlastní bydlení řeší, či státní podpora mladých rodin při pořízení prvního bydlení. Částečným řešením by mohly být také hypotéky poskytované na delší dobu, které sníží měsíční splátky.

Prahu čeká bytová krize, ukázala analýza magistrátu. Ročně bude potřeba až třikrát víc bytů, než se staví

https://archiv.ihned.cz/c1-66683940-prahu-ceka-bytova-krize-ukazala-analyza-magistratu-rocne-bude-treba-trikrat-vic-bytu-nez-se-stavi

Magistrát města Prahy si nechal zpracovat analýzu, ze které vyplývá, že v příštích letech hrozí propad Prahy do ještě větší bytové krize, než v jaké je aktuálně. Může za to pravděpodobně nízká nabídka nových developerských staveb - za posledních pět let totiž došlo k dokončení zhruba 4 300 bytů ročně, což je o 1 200 bytů méně, než kolik by bylo třeba dodat na trh. Analýza však ukazuje, že ani toto množství by nově nemuselo stačit. Skrze nedostatečnou nabídku totiž vznikl deficit. Strategický plán navíc nepočítá s každoročním zánikem určité části bytového fondu. Rychlejší růst obyvatel by navíc potřebu bytů mohl zvýšit na 8-13 tisíc ročně, což aktuálně není možné. Důvodem jsou opět dlouhé povolovací procesy, kvůli kterým mohou developeři začít stavět až zhruba za 5 let. Povolování staveb se přitom začalo komplikovat již v roce 2006, kdy vstoupil v platnost nový stavební zákon nahrazující původní. Byl však natolik složitý, že řada žádostí o stavební povolení skončila u správních soudů. Jedná se o tzv. legislativní past. I přes četné novelizace však ke zrychlení výstavby nedošlo. Aktuálně připravovaný stavební zákon by však měl přispět k výraznému zlepšení současné situace. Bude se jednat o systém jednoho úřadu, jednoho razítka a jedné stavby - premiér Babiš chce, aby vstoupil v platnost již v roce 2021. Novinka by mohla zkrátit stavební řízení až o jeden rok.

Jiří Rusnok: Žádná velká krize se neblíží. Měli bychom mít vyšší daň z druhého bytu

https://nazory.aktualne.cz/rozhovory/jiri-rusnok-zadna-velka-krize-se-neblizi-problemy-s-bydlenim/r~267b78ce11f611eab1410cc47ab5f122

Guvernér ČNB Jiří Rusnok na současnou ekonomickou situaci pohlíží stále optimisticky - dle něj dojde maximálně k mírnému ochlazení ekonomiky a proto není důvod měnit základní úrokové sazby. Povzdechl si také nad současnou a extrémně nízkou daní z nemovitosti, kterou by zvýšil právě při vlastnění dvou a více nemovitostí. Naopak by snížil nebo zrušil daň z nabytí nemovitosti. V rozhovoru pro server Aktuálně.cz prozradil, že květnové zvýšení základní sazby na dvě procenta pravděpodobně setrvá na současné úrovni ještě několik dalších čtvrtletí. Inflaci, která na jejich webu činí 2,7 %, stále berou jako akceptovatelnou výjimku, která není ani tak problémem ekonomiky, jako ČNB (ta má dlouhodobý cíl 2 %). Pokud by však došlo ke zpomalení mezd spolu s anti-inflací přicházející ze zahraničí, mohla by se inflace snížit opět ke 2 %. Vůči tématu přicházející krize, která koluje skrze většinu médií, se ohradil, že by k ní nemělo dojít, naopak - ochlazení ekonomiky je po delším období růstu přirozené. Růst by se měl zpomalit o desetiny procentního bodu. Příští rok by tedy mělo dojít k "propadu" na jakési dno, po kterém se ale dostaneme zpět k vyšším číslům.

Přidejte se ke stovkám spokojených majitelů. Na Flatio vše vyřídíte online, budete mít méně starostí a více času.

Sdílejte tento článek:
Doporučujeme
Zvažujete převod energií na nájemce? Známe pro i proti
Jak zvýšit nájemné?
Daň z nemovitostí u pronajatých bytů