Přihlásit se jako nájemník Přihlásit se jako majitel Přihlásit se jako firma

Pronájmy v médiích #034

Pro majitele · 17. leden 2020 · 8 minut čtení

Přinášíme vám souhrn toho podstatného, o čem se psalo v českých médiích o tématu PROPTECHU, pronajímání, realit a developmentu. Každý týden pro vás připravujeme výběr těch nejdůležitějších článků, ke kterým přidáváme krátkou anotaci a odkaz na původní zdroj.

Týden od 6. ledna 2020

Návrh stavebního zákona je špatný. Stáhněte ho a předložte nový, vyzývají Dostálovou města a obce

https://domaci.ihned.cz/c1-66701710-spolky-zastupujici-mesta-a-obce-vyzvaly-ke-stazeni-noveho-stavebniho-zakona-vadi-jim-centralizace-stavebniho-rizeni

Předloha nového stavebního zákona obsahuje řadu věcných a legislativních nedostatků. Podle spolků zastupujících zájmy měst a obcí je nutné ji stáhnout a přijít s novým návrhem. Účelem nového zákona je zajistit rychlejší a jednodušší povolování staveb. Nový zákon by měl vejít v platnost v roce 2021. Více o návrhu stavebního zákona také zde a zde.

Stát přitlačí na ubytovací služby jako Airbnb. Ve hře je nová daň nebo hlášení domovníkovi

https://www.e15.cz/byznys/reality-a-stavebnictvi/stat-pritlaci-na-ubytovaci-sluzby-jako-airbnb-ve-hre-je-nova-dan-nebo-hlaseni-domovnikovi-1365790

Společnosti typu Airbnb čeká v tomto roce řada legislativních změn. Často diskutovaným tématem je povinnost toho, kdo začne pronajímat přes Airbnb, dopředu správce domu informovat. Ruku v ruce s tím jde povědomí obyvatel domu o tom, proč je větší pohyb po domě, dále by byli v obraze v případě problémů, a mohli je řešit přímo s odpovědnou osobou. Dalším tématem je například digitální daň, která má začít platit už v polovině tohoto roku.

Nový stavební zákon znamená konec ochrany památek, varuje ministerstvo kultury

https://zpravy.aktualne.cz/domaci/novy-stavebni-zakon-znamena-konec-ochrany-pamatek/r~355046a0309011eab1410cc47ab5f122/?utm_source=mediafed&utm_medium=rss&utm_campaign=mediafed

Náměstek ministra kultury pro oblast kulturního dědictví Vlastislav Ouroda se obává, že bude-li nový stavební zákon schválen v navrhované podobě, budou ohroženy veškeré naše památky. Návrh zákona podle Ourody neuvádí odpovídajícím způsobem, že bude ctít základní mezinárodní úmluvy pro oblast kulturního dědictví. Návrh stavebního zákona je předmětem kritiky nejen ministerstva kultury, ale také Svazu měst a obcí, ochránců životního prostředí, řady subjektů z oblasti kulturního dědictví, hasičů a účedníků z ministerstva pro místní rozvoj. Informace o novém stavebním zákoně najdete zde a také zde.

Daň z nemovitostí 2020. Průvodce prvním přiznáním roku

https://www.penize.cz/dan-z-nemovitosti/411882-dan-z-nemovitosti-2020-pruvodce-prvnim-priznanim-roku

Přiznání k dani z nemovitých věcí se jako jediné podává dopředu. Do konce ledna je třeba odevzdat přiznání k dani z nemovitosti pro letošní rok, tj. 2020. Daňové přiznání musí podat všichni, kdo se v roce 2019 stali majiteli nemovitosti, udělali změnu díky níž došlo ke změně druhu nebo výměry pozemku (přístavby, nástavba, zvýšení nadzemních podlaží).  Přiznání je třeba podat také po kolaudaci stavby. Přiznání se podává k finančnímu kraji příslušnému dle kraje, ve kterém se nemovitost nachází.

Drahé nemovitosti pod palbou politiků i bankéřů: Zvýšení úrokových sazeb může bydlení zlevnit

https://archiv.ihned.cz/c1-66703320-nemovitosti-pod-palbou-politiku-i-bankeru-za-vysoke-ceny-muzou-nizke-sazby-jejich-zvyseni-muze-bydleni-zlevnit

Extrémní růst cen domů i bytů, navyšování nájmů a v neposlední řadě sílící nespokojenost těch, kdo si nemohou dovolit koupi vlastní nemovitosti, nebo dokonce pronájem. I tak by se dal popsat realitní trh posledních let. Podle studie Britské centrální banky Bank of England z konce minulého roku měl na růst cen nemovitostí zásadní vliv pokles úrokových sazeb. Zvýšení úrokových sazeb by tedy mělo bydlení zlevnit. Růst úrokových sazeb s cílem ochladit ceny nemovitostí však v Evropě není příliš pravděpodobný. V roce 2019 rostly ceny nemovitostí v rámci Evropské unie nejvíce v Maďarsku. Jen v Budapešti během prvního čtvrtletí loňského roku ceny vzrostly o 22,5 procenta. V roce 2020 bude ceny nemovitostí stále ovlivňovat především politika nízkých úrokových sazeb. Tu podporují centrální banky s cílem podpořit inflaci za účelem růstu ekonomiky. Investoři tak i nadále budou disponovat přebytky peněz pro nákup nemovitostí. Zájem o nemovitosti bude silný i v tomto roce. Důvodem je fakt, že výnos z nemovitostí je stále vyšší než z jiných finančních produktů, které vykazují obdobnou míru rizika.

Finep postaví novou čtvrť za pět miliard, nabídne stovky bytů

https://archiv.ihned.cz/c1-66704100-finep-postavi-novou-ctvrt-za-pet-miliard-nabidne-stovky-bytu

V minulých dnech představila developerská společnost Finep plán na proměnu pražského Opatova, na kterém bude spolupracovat s firmou Starochodovská. Projekt se týká momentálně nevyužívaného pozemku o rozloze 68 tisíc metr čtverečních, kde má nově vzniknout 414 bytů, kancelářské prostory, obchody, restaurace a další služby. Projekt počítá také s vybudováním nových cyklostezek, 1 400 parkovacích míst, a přes polovinu plochy nesoucí název Nový Opatov má tvořit zeleň i s tzv. zelenými střechami. Finep chce začít stavět v příštím roce, dokončen projektu je plánováno na rok 2026. Další informace o projektu Nový Opatov najdete i zde.

Finep postaví nové byty a kanceláře u stanice metra Opatov. Investice spolkne pět miliard

https://www.e15.cz/byznys/reality-a-stavebnictvi/finep-postavi-nove-byty-a-kancelare-u-stanice-metra-opatov-investice-spolkne-pet-miliard-1365836

Poblíž pražského Opatova by by měly v nejbližších letech vyrůst stovky bytů, kanceláře na rozloze 30 tisíc čtverečních metrů, obchody i třeba náměstí. Jedná se o projekt s názvem Nový Opatov, za kterým stojí společnost Finep spolu s firmou Starochodovská. Počítá se zde se zelení a řadou vodních ploch. Více o projektu se můžete dočíst také zde.

Za hornické byty po OKD dali Švédové 33 miliard korun

https://www.e15.cz/byznys/reality-a-stavebnictvi/za-hornicke-byty-po-okd-dali-svedove-33-miliard-korun-1365839

Jedním z největších poskytovatelů nájemního bydlení v Evropě je společnost Heimstaden Bostad založená v roce 1998. Její portfolio prozatím tvořilo 52 300 bytů v hodnotě kolem 108 miliard švédských korun (v přepočtu 259 miliard korun). Mimo Švédsko spravuje nemovitosti v Norsku, Dánsku, Německu a Nizozemsku. Nyní společnost  Heimstaden Bostad kupuje firmu Residomo. Ta vlastní přes 42 500 bytů v Moravskoslezském kraji a je tak největším soukromým poskytovatelem nájemního bydlení v ČR. Jedná se o transakci 1,3 miliardy eur, tzn. Kolem 33 miliard korun. Změna vlastníka společnosti nebude mít vliv na stávající nájemní smlouvy. Pro nájemníky firmy Residomo se tedy nic nemění.

Hypoteční trh se propadl o pětinu, nejvíce za půlku dekády

https://www.e15.cz/byznys/finance-a-bankovnictvi/hypotecni-trh-se-propadl-o-petinu-nejvice-za-pulku-dekady-1365851

V loňském roce zaznamenal trh s hypotečními úvěry meziroční propad o 17 procent. Je to nejhorší výsledek za posledních pět let. Tomuto propadu předcházelo zpřísnění podmínek poskytování hypoték Centrální bankou v roce 2018, což mělo za následek snahu uchazečů o hypotéku řešit svou situaci s předstihem. Konec roku 2019, respektive prosinec byl nicméně úspěšnější než konec roku 2018, neboť bylo poskytnuto více hypoték než v prosinci 2018. V letošním roce očekávají odborníci objem hypotečních úvěrů až do 200 miliard korun. K tomuto vysokému objemu přispívají rostoucí ceny nemovitostí, potažmo růst hypotéky v průměru. Půjčená suma by tak měla být vyšší, což vykompenzuje propad v počtu hypotečních úvěrů v roce 2019.

Ceny bytů strmě rostou, na jihu Moravy vylétly od roku 2000 na šestinásobek

https://www.idnes.cz/brno/zpravy/ceny-byty-domy-jizni-morava-prudky-rust-sestinasobek.A200109_144707_brno-zpravy_krut#utm_source=rss&utm_medium=feed&utm_campaign=brnoh&utm_content=main

V posledních 20 letech neuvěřitelně vzrostly ceny nemovitostí na jižní Moravě. Ceny bytů až šestinásobně, ceny rodinných domů pak trojnásobně. Cena bytu 3+1, která byla necelý milion korun, je nyní kolem 4 milionů. Jižní Morava je hned po Praze regionem s nejrychleji rostoucími cenami bytů. Dle odborníků ceny dál porostou, v průměru o pět procent.

Stavební firmy v Berlíně trápí plánované zmrazení nájmů. Čelí kvůli němu úbytku zakázek

https://zahranicni.ihned.cz/c1-66704870-stavebni-firmy-v-berline-trapi-planovane-zmrazeni-najmu-zakon-by-mel-vstoupit-v-platnost-do-brezna

V březnu má vstoupit v platnost zákon o zmrazení nájemného v Berlíně na dobu pěti let. Toto opatření je reakcí vedení německé metropole na extrémní růst nájemného během posledních deseti let. Přibližně 85 procent obyvatel Berlína využívá nájemní bydlení. Obytná výstavba nezvládla držet krok se stoupající poptávkou. Nyní je třeba jednak bránit dalšímu zvyšování nájmů, ale také stavět více bytů. Díky zmrazení nájmů již teď berlínské stavební společnosti přicházejí o zakázky. Pronajímatelé domů totiž dávají stop stavební úpravám. Opatření týkající se nájmů bezpochyby ovlivní v konečném důsledku i profese jako jsou zedník, instalatér, elektrikář a další.

Bytový boom? Developeři jich v Česku staví o dvě třetiny více

https://www.e15.cz/byznys/reality-a-stavebnictvi/bytovy-boom-developeri-jich-v-cesku-stavi-o-dve-tretiny-vice-1365870

V období od ledna do listopadu 2019 zahájily stavební firmy v ČR stavbu více než 11 tisíc bytů. Jde o meziroční růst o 68 procent. Období od října do konce roku se pak růst zpomalil.  Jen v Praze bylo v loňském roce zahájeno bezmála 5 000 staveb bytů, meziroční nárůst je zde o 127 procent, jen o 11 procent méně, než v bezesporu rekordním roce 2008.  Co se týká zahájených staveb bytových domu v roce 2019, na prvním místě je Praha s podílem 44,2 procent, následuje Jihomoravský kraj s 12,4 procenty, Liberecký kraj se 6 procenty, Středočeský kraj se 6 procenty a Olomoucký kraj s 5,3 procenty. V Ústeckém kraji bylo v loňském roce postavenou pouze 37 bytů s podílem 0,3 procenta.

Přepracovat. Chystaná změna stavebního zákona narazila u soudů

https://www.e15.cz/byznys/reality-a-stavebnictvi/prepracovat-chystana-zmena-stavebniho-zakona-narazila-u-soudu-1365885

Návrh stavebního zákona vyvolal řadu připomínek. Pro Nejvyšší správní soud a Nejvyšší soude je v této podobě nepřijatelný. Obě instituce nedoporučily ministerstvu pro místní rozvoj ve stávajícím návrhu pokračovat. Nejvyšší správní soud uvádí ve svém dokumentu, že je nezbytné návrh přepracovat s ohledem na uplatněné připomínky. S tímto závěrem se ztotožnil také Nejvyšší soud. Ministryně Klára Dostálová uvedla, že její úřad jakékoli připomínky uvítá. Ministerstvo pro místní rozvoj by se s připomínkami mělo vypořádat do konce března 2020. Další informace o chystané změně stavebního zákona najdete zde a také zde.

Přidejte se ke stovkám spokojených majitelů. Na Flatio vše vyřídíte online, budete mít méně starostí a více času.

Sdílejte tento článek:
Doporučujeme
Zvažujete převod energií na nájemce? Známe pro i proti
Jak zvýšit nájemné?
Daň z nemovitostí u pronajatých bytů