Přihlásit se jako nájemník Přihlásit se jako majitel Přihlásit se jako firma

Pronájmy v médiích #044

12. červenec 2020 · 3 minuty čtení

Přinášíme vám souhrn toho podstatného, o čem se psalo v českých médiích o tématu PROPTECHU, pronajímání, realit a developmentu. K vybraným článkům přidáváme krátkou anotaci a odkaz na původní zdroj.

Drahé a nedostupné nemovitosti donutily Čechy přehodnotit rodinné vztahy

https://www.hypoindex.cz/clanky/bydleni-s-rodici-behem-koronavirove-krize/

Téma bydlení řeší takřka každý. Požadavky jsou především hezká lokalita, občanská vybavenost, rozumná cena, dostatek prostoru… Před koronakrizí bylo bydlení hodně drahé a teprve časem poznáme, jak se nouzový stav a vše s ním spojené projeví na dalším vývoji cen.

Nedávný průzkum společností ze Skupiny MONETA ukázal, že přibližně 13% Čechů řeší bytovou situaci bydlením ve vícegeneračních bytech či domech. Společné bydlení se širší rodinou by si dokázalo představit 65 procent dotázaných, kteří zatím vícegeneračně nebydlí.

Před koronakrizí musel každý osmý Čech upevnit nebo obnovit rodinné vztahy, zatnout zuby a bydlet se širší rodinou. Nejčastějšími spolubydlícími byli rodiče, v menší míře pak rodiče partnera nebo partnerky.

Obecně důvodem, proč mladí lidé zůstávají bydlet u rodičů déle, než by chtěli, jsou zejména rostoucí náklady jak na pořízení vlastního bydlení, tak také na pořízení nájemního bydlení.

Bytový trh v mlhovině nejistot

https://www.stavebni-forum.cz/cs/bytovy-trh-v-mlhovine-nejistot/

Pandemie koronaviru vyvolala otázky a nejistotu i v oblasti bytové výstavby. Napříkla, zda se bytu přestanou kupovat, nebo poklesnou ceny, jak se změní úrokové sazby, nájemné, a další

Petr Hána ze společnosti Deloitte uvedl, že zásadní propad cen neočekává. Podobně jsou na tom i další odborníci. Není vyloučeno, že hospodářská krize, na jejímž začátku jsme, se časem projeví na poklesu poptávky. Nabídka se ale pravděpodobně měnit nebude, přinejmenším v Praze, hlavním bytovém trhu země.

V oblasti vlastnického bydlení zatím k žádným zvratům nedochází. Jinak je tomu na nájemním trhu. Podle kvalifikovaných odhadů 15 000 pražkých bytů na krátkodobé pronájmy ze dne na den pozbylo svůj ekonomický smysl. Část majitelů těchto bytů vykročila směrem standartního nájmu, což je logicky provázeno poklesem nájmu, a to i v turisticky atraktivních lokalitách. V centru Prahy došlo k poklesu na nájemném přibližně o 30 Kč na metr bytové plochy za měsíc.


Amsterdam dal stopku Airbnb v centru města pod hrozbou pokuty 500 tisíc. Praha na to nemá páky

https://www.byznysnoviny.cz/2020/07/01/amsterdam-dal-stopku-airbnb-centru-mesta-hrozbou-pokuty-praha-nema-paky/https://www.byznysnoviny.cz/2020/07/01/amsterdam-dal-stopku-airbnb-centru-mesta-hrozbou-pokuty-praha-nema-paky/

Amsterdam zakázal od začátku července v centru města pronajímat krátkodobé ubytování typu Airbnb. Za porušení hrozí pokuta až 20 750 EUR. Vedení nizozemské metropole odůvodnilo zákaz tím, že turisté znepříjemňují obyvatelům život v takové míře, že je nutné podobné pronájmy zakázat. Vlastníci bytů v jiných oblastech Amsterdamu mohou poskytovat ubytování návštěvníkům jen 30 dnů ročně.

Ze stejného důvodu chce regulovat krátkodobé ubytování typu Airbnb chce i Praha. Magistrát nedávno představil svůj záměr využít výpadek turismu kvůli koronavirovým opatřením k nastavení nových pravidel do budoucna. Podle radní Hany Marvanové ale k úplnému zákazu krátkodobého ubytování hlavnímu městu chybí patřičná oprávnění.

Pomočené stěny, vylomené dveře. Jak soud v přelomovém rozsudku odůvodnil zákaz Airbnb

https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/pravo-na-soukromi/r~474527ceafe111eaa6f6ac1f6b220ee8/?utm_source=mediafed&utm_medium=rss&utm_campaign=mediafed

Během koronakrize utrpěly krátkodobé pronájmy bytů prostřednictvím platforem typu Airbnb dvě rány. Jednou bylo uzavření hranic. Druhou bylo zatím nepravomocné rozhodnutí Městského soudu v Praze, který přiznal společenství vlastníků právo zakázat v domě tento způsob nakládání s byty.

Majitel, který pronajímal byt přes Airbnb podal žalobu na společenství vlastníků poté, co společenství jako důsledek množících se stížností obyvatel a marné snahy o domluvu právě s majitelem dotčeného bytu, zakotvilo do stanov  podmínku, že k využívání bytu k poskytování ubytovacích služeb nebo opakovanému krátkodobému pronájmu je potřeba souhlas všech členů společenství vlastníků. Majitel onoho bytu požadoval zrušení podmínky s argumentem, že společenství se má starat o společný majetek a nemá právo zasahovat do záležitostí vlastníka jednotky. Jeho návrh soudkyně zamítla na základě svědectví obyvatel domu, kteří potvrdili, že ubytovávání cizinců se negativně podepsalo na stavu společných prostor, a to nejen jejich znečištěním, poničením, ale také ztrátou bezpečí a soukromí sousedů.

Přidejte se ke stovkám spokojených majitelů. Na Flatio vše vyřídíte online, budete mít méně starostí a více času.

Sdílejte tento článek:
Doporučujeme
Zvažujete převod energií na nájemce? Známe pro i proti
Jak zvýšit nájemné?
Daň z nemovitostí u pronajatých bytů