Přihlásit se jako nájemník Přihlásit se jako majitel Přihlásit se jako firma

Pronájmy v médiích #016

Pro majitele · 4. září 2019 · 8 minut čtení

Přinášíme vám souhrn toho podstatného, o čem se psalo v českých médiích o tématu PROPTECHU, pronajímání, realit a developmentu. Každý týden pro vás připravujeme výběr těch nejdůležitějších článků, ke kterým přidáváme krátkou anotaci a odkaz na původní zdroj.

Týden od 26. srpna 2019

Radikálně proti drahotě. Berlínská levice chce strop na nájmy, nesmí překročit 8 eur

https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/radikalne-proti-drahote-berlinska-levice-chce-strop-na-najmy/r~792458c2c7e911e993a6ac1f6b220ee8/?utm_source=mediafed&utm_medium=rss&utm_campaign=mediafed

Radní Katrin Lompscherová, která je zodpovědná za bytovou problematiku v Berlíně, předložila návrh na omezení výše nájemného na částku 8 eur za metr čtvereční. Konkrétní výše částky by se měla stanovit dle roku, kdy se do bytu poprvé někdo nastěhoval, vybavení bydlení nebo lokality v Berlíně. Berlínské koaliční strany jsou však vůči návrhu zdrženlivé, opozice s ním striktně nesouhlasí. Argumentací je zejména snížení tempa výstavby nových domů a rekonstrukce těch stávajících, nebo riziko stažení investorů z Berlína.

Staré byty jsou v Praze podobně drahé jako nové. Jinde stojí novostavby dvojnásobek

https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/starsi-byt-v-praze-je-o-petinu-levnejsi-nez-novy-v-krajich-j/r~d59e727ac7f011e98aa4ac1f6b220ee8/?utm_source=mediafed&utm_medium=rss&utm_campaign=mediafed

Ze statistik developerské společnosti Trigema vyplývá, že ve druhém čtvrtletí vzrostly ceny starších bytů v Praze o 8,2 % na 89 694 Kč za metr čtvereční oproti průměrným 9,4 % v regionech, kdy cena za metr čtvereční činí 34 363 Kč. Zatímco v krajských městech je starší bydlení výrazně levnější než nové, v Praze je rozdíl pouze pětinový (průměrná cena nového bytu v Praze činila na konci druhého čtvrtletí 107 834 Kč za metr čtvereční). Nejmenší cenové rozdíly byly zaznamenány také na Vysočině, ve Zlínském kraji a v kraji Jihomoravském. Naopak nejvyšší rozdíly byly zaznamenány na Liberecku či v Moravskoslezském kraji.

Obce v okolí Prahy začínají podmiňovat stavbu domu statisícovými platbami, podle právníků krok nemá oporu v zákoně

https://archiv.ihned.cz/c1-66627170-obce-podminuji-stavbu-domu-spornym-prispevkem

Český Brod spolu s některými dalšími městy zavedl výběr tzv. příspěvku na infrastrukturu od každého, kdo v tomto městě plánuje stavět. Příspěvek dle velikosti bydlení může přesáhnout i částku 300 tisíc korun. Dle právníků však výběr tohoto příspěvku nemá oporu v zákoně a radnice tak nemůže stavebníky nutit k jeho zaplacení. Za byt o velikosti do 40 metrů čtverečních bude příspěvek činit 136 tisíc korun, za rodinný dům o výměře nad 80 metrů čtverečních bude účtován příspěvek 312 tisíc korun. Pět set korun navíc bude účtováno za metr čtvereční nebytových prostor typu garáže, sklepy či kůlny. Místostarosta Českého Brodu výběr poplatku ospravedlňuje zdroji pitné vody, kanalizací či školní infrastrukturou, které jsou v současné době na hraně kapacity, a které by poplatky pomohly zvětšit.

Poradna - Platba dph airbnb

https://www.penize.cz/obchodni-pravo/408940-platba-dph-airbnb

Je povinnost platit z příjmu z pronájmu z Airbnb DPH v případě, že je podnikajícím právnická osoba, která není plátcem DPH? Jelikož pronájmy skrze služby typu Airbnb spadají svým charakterem do ubytovacích služeb, a naplňují tak definici oddílu 55 klasifikace produkce CZ-CPA, pokud tedy poskytovatel ubytování se sídlem v tuzemsku není z nějakého důvodu plátcem DPH, stává se plátcem DPH ve chvíli, kdy jeho obrat za 12 po sobě jdoucích kalendářních měsíců přesáhne 1 000 000 Kč, a je nutné podat přihlášku k registraci do 15 dnů po skončení kalendářního měsíce, ve kterém byl stanovený obrat překročen.

Daň z bydlení čeká změna. V některých částech Prahy může výrazně stoupnout

https://prazsky.denik.cz/podnikani/dan-z-bydleni-ceka-zmena-v-nekterych-castech-prahy-muze-vyrazne-stoupnout-20190824.html

Aktuálně platí na území celé Prahy stejná sazba daně pro daň z nemovitosti. Připravovaná vyhláška však umožní jednotlivým částím, aby si určily svůj vlastní koeficient. Výnos z daně pak půjde do rozpočtů jednotlivých radnic. Místní koeficient se plošně zvýší z hodnoty 1 na hodnotu 2, zatímco velikostní koeficient se sníží z hodnoty 5 na hodnotu 2,5 - právě tento koeficient budou jednotlivé městské části moci měnit. Dvacet městských částí již souhlasilo se základním návrhem, zbylých třicettři by si přálo vyšší hodnoty velikostního koeficientu. Peníze získané navíc totiž pomohou např. novým školám či opravám vnitrobloků.

Nové byty jsou v Praze čím dál menší. Nejžádanější 2+kk se oproti loňsku zmenšily o dva metry čtvereční

https://archiv.ihned.cz/c1-66630780-nove-byty-jsou-v-praze-cim-dal-mensi-nejzadanejsi-2-kk-jsou-o-dva-metry-ctverecni-mensi-nez-loni

Analýza developerů Trigema, Skanska Reality a Central Group poukazuje na plošné zmenšení nabízených bytů. Nejžádanější velikost 2+kk má letos v průměru 54 metrů čtverečních, což je o 2 metry méně než loni. Zmenšování bytů je však vykompenzováno také snižováním cen, která je oproti roku 2018 nižší asi o 4 tisíce korun za metr čtvereční. Argumentem developerů je skutečnost, že lidé skrze výši cen nemovitostí upřednostňují nákup menších bytů velikosti 1+kk či 2+kk. Tyto byty jsou více žádané i díky skutečnosti, že přibývá počet jednočlenných domácností mezi mladými či seniory.

Za metr čtvereční už víc než sto tisíc korun: Růst cen bytů v Praze pokračuje, ale pomaleji

https://byznys.ihned.cz/c1-66630620-za-metr-ctverecni-uz-vic-nez-sto-tisic-korun-rust-cen-bytu-v-praze-pokracuje-ale-pomaleji

Letošní tempo růstu cen bylo nejnižší od začátku roku 2017, přesto však ceny nových bytů vzrostly od poloviny roku 2015 zhruba o 90 %. Mezi důvody patří zejména problematické získávání stavebních povolení, růst cen stavebních prací či materiálů a také vysoké daňové zatížení. Kvůli pomalému udělování stavebních povolení by v roce 2030 mohlo chybět až 50 tisíc bytů v Praze - podle strategického plánu je totiž třeba zhruba 6 tisíc nových bytů ročně. Nejdražším pražským obvodem přitom zůstává Praha 1, kde se průměrná cena za metr čtvereční pohybuje kolem 193 tisíc korun, nejlevnější je naopak Praha 9 s průměrnou cenou 95 400 korun za metr čtvereční. Meziroční nárůst cen je pak nejvyšší v Praze 4 (téměř o pětinu), zatímco k meziročnímu zlevnění došlo na Praze 1 o 8,8 %.

Městské byty? Naprostá většina nemíří k potřebným

https://prazsky.denik.cz/z-regionu/mestske-byty-naprosta-vetsina-nemiri-k-potrebnym-20190819.html

Dotazníkové šetření pražského Institutu plánování a rozvoje ukázalo, že 71 % obyvatel obecních bytů spadá do kategorie "ostatní", a nelze tak rozpoznat, z jakého důvodu nájemník byt užívá. Převážná většina nájemních vztahů je však uzavřena na základě historických smluv na dobu neurčitou a nereflektují aktuální potřeby či životní situaci samotných nájemníků. Obecní bytový fond však má být poskytován primárně skupinám, které mají (vzhledem k příjmum či znevýhodněním) ztížený či znemožněný vstup na komerční trh. Ze šetření vyplynulo, že celkem 6,7 % bytů bylo pronajato ze sociálních důvodů, 6,9 % seniorům a 3,9 % zdravotně postiženým. Kategorie dostupného a sociálního bydlení (startovací byty, azylové byty či chráněné bydlení) je přitom naprosto marginální.

Střet v ANO kvůli úschově financí při koupi nemovitosti. Nacher nechce, aby ji poskytovaly realitní společnosti

https://www.ceska-justice.cz/2019/08/stret-v-ano-kvuli-uschove-financi-pri-koupi-nemovitosti-nacher-nechce-aby-ji-poskytovaly-realitni-spolecnosti/

Majitel M&M reality a bývalý volební manažer hnutí ANO prosazuje vládní návrh, dle kterého by mohly realitní kanceláře držet finanční úschovu při koupi nemovitosti. Poslanec Patrik Nacher s tím nesouhlasí, proti je také Česká advokátní komora. Dle Nachera by úschova financí měla být zajíšťována pouze subjekty, které se věnují poskytování právních služeb, čili advokáti, notáři či exekutoři. Česká národní banka navíc potvrdila, že poskytování finančních úschov realitními kancelářemi je za současné legislativy protizákonné. Legislativní rada vlády se navíc obává, že by realitní kanceláře uschované peníze mohly využít na financování provozních nákladů.

Airbnb a daně: Stát zkontroloval už 7000 pronajímatelů

https://www.penize.cz/dan-z-prijmu/409100-airbnb-a-dane-stat-zkontroloval-uz-7000-pronajimatelu

Finanční správa zkontrolovala bezmála 7000 daňových subjektů, kteří pronajímají bydlení skrze ubytovací služby. Výsledek této kontroly ukázal, že celkový objem peněz vybraných na DPH a daních z příjmů činil 35 milionů korun. Před samotnou kontrolou však Finanční správa poskytla prostor jednotlivým subjektům na splnění nezbytných povinností, na což reagovala řada daňových subjektů a povinnosti splnila. Pokud existuje rozdíl mezi skutečnými příjmy a částkami uvedenými v daňových přiznáních, oslovuje Finanční správa tyto poplatníky výzvou k podání řádného či dodatečného přiznání.

Drahé byty nutí lidi do nájmu. Ceny rostou v celé republice, nejvíce ale v Praze

https://archiv.ihned.cz/c1-66631690-drahe-byty-nuti-lidi-do-najmu-ceny-rostou-v-cele-republice-nejvice-ale-v-praze

Dle poradce České bankovní asociace Vladimíra Staňury jsou ceny v centru Prahy nadhodnoceny i vlivem krátkodobých pronájmů typu Airbnb, což způsobuje tendence města o zasazení tvrdších regulací, které by mohly otevřít prostor pro zlevňování bytů. Zdražování bytů je problémem celé republiky, pokud se však porovnají ceny bytů s platovým ohodnocením v Praze, zjistí se, že na průměrný pražský byt o rozloze 60 metrů čtverečních je třeba 10,3 průměrných ročních pražských platů. Praha se tak v EU řadí mezi regiony s nejhůře dostupným vlastním bydlením.

Byty můžou zlevnit, ceny jsou na vrcholu, říká studie. Projděte si čísla

https://www.penize.cz/nemovitosti/409212-byty-muzou-zlevnit-ceny-jsou-na-vrcholu-rika-studie-projdete-si-cisla

Dle analýzy finanční skupiny Conseq lze očekávat mírný pokles cen bydlení v oblastech, které jsou vzdálené od ekonomických center regionů. Aktuálně se nacházíme ve třetí vlně zdražování cen, přičemž první byla mezi roky 2000 a 2004 způsobená pozitivním očekáváním vlivu vstupu do EU, druhá trvala mezi roky 2006 až 2008, kdy Česko zaznamenávalo rozvoj úvěrů na financování bydlení, dobrou situaci na trhu práce, růst mezd a pozitivní očekávání, které však ukončila ekonomická krize. Třetí vlna probíhá od roku 2014 až doposud. Z analýzy vyplývá, že vždy rok po dosažení cenového vrcholu došlo k mírnému zlevnění (korekci). Nelze však očekávat drastický pokles cen, spíše mírný.


Zveřejněno na Flatio blogu:

Jak se daní příjmy z pronájmu bytů

https://www.flatio.cz/blog/jak-se-dani-prijmy-z-pronajmu-bytu

Kromě výše uvedených si dovolíme doporučit také článek na Flatio blogu pojednávající o zdanění příjmů z pronájmů. V článku vám přiblížíme, co je to vlastně daň z pronájmu nemovitosti, jakým způsobem probíhá její vyčíslení, a nakonec přidáme i pár užitečných odkazů.

Přidejte se ke stovkám spokojených majitelů. Na Flatio vše vyřídíte online, budete mít méně starostí a více času.

Sdílejte tento článek:
Doporučujeme
Zvažujete převod energií na nájemce? Známe pro i proti
Jak zvýšit nájemné?
Daň z nemovitostí u pronajatých bytů