Přihlásit se jako nájemník Přihlásit se jako majitel Přihlásit se jako firma

Realitní makléř bude vázaná živnost

Právní náhledy · 9. květen 2016 · 2 minuty čtení

Vláda schválila věcný záměr zákona, který by měl regulovat realitní makléře. Jejich živnost bude nyní vázanou živností. Zákon by měl být předložen vládě ke schválení do konce tohoto roku. Nabytí jeho účinnosti se předpokládá na červenec 2017.

Zákon vznikl za účelem vymezení právního rámce zprostředkování realit a především byl vytvořen k ochraně spotřebitelů, jelikož v současné době připadá v České republice jeden realitní zprostředkovatel na 688 obyvatel. S takovým počtem vede ČR mezi ostatními státy Evropské unie.

Česká republika navíc nemá žádnou regulaci řešenou legislativou, která je běžnou praxí u většiny států EU. Nyní se historicky poprvé začala řešit v ČR tato otázka a zdá se, že všechno je na dobré cestě. Záměr tohoto zákona je zajistit odbornou a osobnostní způsobilost realitních zprostředkovatelů, kterých je v České republice na základě údajů MMR z předešlého roku více jak 15 300. Více realitních zprostředkovatelů už je pouze v Itálii, Francii a Španělsku. Podmínkou pro provozování živnosti je nutné prokázat odbornou způsobilost absolvováním požadovaného vzdělání nebo praxe.

Asociace realitních kanceláří ČR schválení uvítá
„Doufám, že ke změně dojde tak, aby byl chráněn spotřebitel a také zprostředkovatel. Že tuto činnost nebude moci vykonávat úplně každý a že bude nutné prokázat potřebné vzdělání a chovat se podle určitých principů,“ prozradil generální sekretář asociace Jan Borůvka.

Problémy s činností realitních zprostředkovatelů jsou časté
Důvodem pro zahájení zpracování návrhu věcného záměru zákona byly zejména časté a stále se opakující problémy, které souvisely s činností realitních zprostředkovatelů. Vyústili až do situace, kdy se tím musel zabývat sněmovní hospodářský výbor spolu s ministerstvem pro místní rozvoj.

Realitní zprostředkování by měla garantovat minimální úroveň ochrany
Cílem věcného záměru zákona je hlavně vymezení právního rámce realitního zprostředkování - definování zprostředkování realit, subjektů na trhu, určení podmínek pro výkon z pohledu požadavků na odbornou a osobní způsobilost a zprovoznění dozorových a sankčních mechanismů. „Realitní zprostředkování je jednou ze služeb, se kterou se potkává spousta občanů. A měla by garantovat minimální úroveň ochrany, která je naprosto běžná ve vyspělých zemích,“ poznamenal k návrhu premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Přidejte se ke stovkám spokojených majitelů. Na Flatio vše vyřídíte online, budete mít méně starostí a více času.

Sdílejte tento článek:
Doporučujeme
Zvažujete převod energií na nájemce? Známe pro i proti
Jak zvýšit nájemné?
Daň z nemovitostí u pronajatých bytů