Přihlásit se jako nájemník Přihlásit se jako majitel Přihlásit se jako firma

V Brně se žije lépe než v Praze

Pro nájemníky · 9. květen 2016 · 1 minuta čtení

Na www.numbeo.com byl uveřejněn žebříček měst s nejvyšší kvalitou života, přičemž Brno se umístilo o pár míst výše oproti Praze.

V Brně se žije lépe než v Praze
Takový výrok překvapil především obyvatele Prahy. Podle tohoto portálu Brno předehnalo Prahu o 12 míst a celkově se umístilo na 46. příčce. Brno se v žebříčku dostalo dokonce i před taková města jako je Londýn, Brusel nebo Paříž. V evropském měřítku Brno obsadilo 18. pozici.

Jak se podařili Brnu předběhnout Prahu?
Na to bychom se měli nejspíše zeptat v Brně, kde by nám tento fakt zajisté vysvětlili. Hlavním důvodem je podle sociologů maloměstská klidná atmosféra v srdci Moravy. Všechno je tu mnohem levnější, přehlednější a více organizované než v jiných městech. Praha se mnohým lidem zdá zmatená a hektická.

Pořadí se určuje podle daných kritérií:

  • Kupní síla
  • Bezpečnost
  • Cena nemovitostí
  • Úroveň zdravotní péče
  • Index spotřebitelských cen
  • Míra znečištění životního prostředí
  • Čas strávený dopravou po městě

Skvěle organizovaná MHD
Obyvatelé Brna jsou nadmíru spokojení s městskou dopravou, která pokrývá naprosto celé město a vyhýbá se pravidelnému zpoždění. Z jednoho okraje města na druhý se dokonce dostanete za pouhých 45 minut. To souvisí samozřejmě i s tím, že Brno je výrazně menší než většina měst zkoumaných v žebříčku.

Koupit byt je nemožné
Všechno není tak růžové. Z výzkumu vyplývá, že kupní cena bytů zdaleka neodpovídá výši platů. Koupě nového bytu je v Brně sice stále levnější jak v Praze, ale při neustálém zdražovaní se ceny za chvíli vyrovnají. Nový byt si už teď může dovolit jen málokdo.

V Brně nemusíte mít žádný strach
Brno je známé také nízkou kriminalitou. Každý rok je méně přepadení a i občané Brna uvedli, že se nemají čeho bát.

Sdílejte tento článek:
Doporučujeme
Zvažujete převod energií na nájemce? Známe pro i proti
Jak zvýšit nájemné?
Daň z nemovitostí u pronajatých bytů