Přihlásit se jako nájemník Přihlásit se jako majitel Přihlásit se jako firma

Rozhovor s Adamem Trávníkem o investičních bytech a pronajímání

Rozhovory · 8. listopad 2016 · 4 minuty čtení
Je to pár dní, co jsem vyzpovídala jednoho z majitelů, který pronajímá přes Flatio. Tentokrát jsem měla tu čest poznat pana Adama Trávníka, zakladatele společnosti Friends Forever, která se zabývá privátním finančním poradenstvím. Pan Trávník se už nějaký ten čas pohybuje ve světě financí, což nepochybně dokládá orientace jeho vlastní firmy a předchozí pracovní zkušenosti. V rámci rozhovoru jsme proto sklouzli k tématu bytů pro investici a nejen k tomu!

Povězte mi na úvod, jak dlouho už pronajímáte?

V podstatě pronajímám teprve půl roku. Ale jeden byt, ve kterém jsem vyrostl, je pronajatý už dva roky. Jde o dlouhodobý pronájem kamarádovi bez nějakého zisku. Chtěl jsem, aby byl byt držený v nějakém provozu. Takže to nepočítám. Je to tedy půl roku, co jsem koupil dva byty, a teď se chystám koupit třetí.


O jaké byty se jedná? Mám na mysli dispozice nebo jejich umístění (centrum, okraj města nebo část města).

První byt jsem kupoval ve Vysočanech. Je to garsonka, 27 m2. Vybíral jsem v závislosti na tom, že garsonky mají stálou cenu. Navíc se dobře pronajímají. I na nějakou rekonstrukci či prodej v budoucnosti je to ideální volba. Garsonka se koupila, poté proběhla rekonstrukce a prakticky do týdne byl byt dlouhodobě pronajatý. V tu chvíli jsem koupil také druhý byt, který pronajímám přes Vás. Je to 2+kk v přízemí. Pořídil jsem ho za velmi lákavou cenu.

Jedná se tedy především o investiční byty. Jaký máte názor na koupi investičních bytů v současné době?

Záleží na tom, na co člověk narazí. Jsou byty za extrémně vysoké ceny. A jsou byty, které se vyplatí. Je to jako se vším. Musíte mít štěstí a počkat na správný okamžik a pak být rychlý v rozhodnutí. V současné době ceny bytů narostly především díky nízkým úrokovým sazbám hypoték. Navíc pro jejich získání často nemusíte mít ani naspořeno. Hypotéku si může dovolit téměř každý. A proč by někdo platil za nájem stejné peníze, co může platit za hypotéku. S tím souvisí větší poptávka než nabídka, a to značně ovlivňuje cenu. Nechci říkat nějaké dogma: „Teď kupujte byty!“ Jak jsem říkal, záleží, co to je za nabídku. Co bych ale doporučil, tak se neunáhlit.

Čekáte do budoucna nějaké zlepšení současné situace? Především mám na mysli novelu zákona o hypotékách.

Ano, určitě to bude mít nějaký dopad. Toto období bylo takové, že hypotéku dostal témě každý. Pokud se situace změní, poptávka klesne, a to ovlivní cenu některých nemovitostí. Ceny tedy můžou klesnout. Předpokládám to hlavně u větších sídlišťových bytů, které nejsou pro investici příliš výhodné, protože jsou dnes dost drahé. Městské byty a garsonky mají svou cenu většinou stabilní.

Zmiňoval jste se, že se chystáte v dohledné době koupit ještě jeden byt. O jaký byt se jedná?

Třetí byt budu kupovat přímo v centru. Chtěl bych ho pronajímat krátkodobě přes Airbnb. S krátkodobým pronájmem mám ale zatím jen uživatelské zkušenosti, tak ho plánuji dát do správy kamarádovi, který se stará o více bytů. Je to pohodlnější.

Byt, který pronajímáte přes Flatio si budete spravovat sám nebo také někoho najmete?

Flatio mi přijde zajímavé z toho důvodu, že to není tak intenzivní. Takže to bez problému zvládám spravovat sám.

Často se setkávám s majiteli, kteří si na vybavení bytu dali opravdu záležet. Někteří se toho nebáli a zařídili všechno po svém, jiní si najali zkušeného bytového architekta, aby byl byt opravdu top. Jaký postup jste zvolil? Kolik Vás to stálo?

Garsonka se rekonstruovala kompletně (malování, podlahy, koupelna, kuchyň). Celkově to vyšlo cca na 100 000 Kč. Druhý byt byl na mě až moc vesele vymalován, samá zelená a fialová, takže se kompletně malovalo. Také se dělaly nové podlahy a kupoval nábytek. Podlahy jsem řešil asi nejvíc. Původně jsem chtěl použít lino, které se mi velmi líbilo. Problém byl v tom, že tam byla dlažba, kterou by lino kopírovalo. Nakonec vyhrála plovoučka. Renovace druhého bytu byla přibližně stejně drahá, ale rozdíl byl v tom, že se většina peněz investovala do nábytku a vybavení. Na třetí byt si plánuji najmout designérku. Jedná se o malé prostory, a tak bych to chtěl nějak chytře a pěkně vyřešit.

Co patří podle Vás mezi nejvíc nepříjemné činnosti při pronajímání? Co byste radši nechal na někom jiném (prohlídky, předávání klíčů, smlouvy, úklid…)?

Nebaví mě hlavně běhání po různých pobočkách, přepisování energií a služeb. S neuklizeným bytem po nájemníkovi jsem se zatím nesetkal.

Co naopak na této práci oceňujete, co Vás na ní tolik baví?

Baví mě, že je to tak rychlé. Neprodělal jsem zatím žádné prodlevy, to musím zaklepat.

Přidejte se ke stovkám spokojených majitelů. Na Flatio vše vyřídíte online, budete mít méně starostí a více času.

Sdílejte tento článek:
Doporučujeme
Zvažujete převod energií na nájemce? Známe pro i proti
Jak zvýšit nájemné?
Daň z nemovitostí u pronajatých bytů