Přihlásit se jako nájemník Přihlásit se jako majitel Přihlásit se jako firma

Střednědobé pronájmy jako nová možnost pro majitele bytů v Berlíně

Pro majitele · 1. říjen 2017 · 2 minuty čtení

Berlínský zákon známý jako Zweckentfremdungsverbot (v překladu zákaz nevhodného použití) vstoupil v platnost 1. května roku 2016 a omezil tak tamní trh s krátkodobými pronájmy nemovitostí. Jedná se o kontroverzní krok berlínské radnice, který má udržet pronájmy v Berlíně cenově dostupné především pro místní.

Zákaz krátkodobých pronájmů přes ubytovací služby typu Airbnb, Wimdu nebo 9Flats platný hrozí pokutou až 100 000 eur (2,7 milionů korun). Deník The Local uvedl, že pro odhalení pachatelům město dokonce žádá své občany, aby anonymně hlásili jakékoli podezření. Důvod takového opatření je jasný – omezit rychle rostoucí ceny nájmů a uvolnit bydlení především místním obyvatelům. Zákaz však platí pouze pro celé byty nebo domy. Pronájem místností je možný i nadále.

“Tento zákaz je nezbytným a rozumným nástrojem proti nedostatků bytů v Berlíně. Jsem odhodlán vrátit byty Berlíňanům a nově příchozím,” prohlásil ředitel městského rozvoje Berlína, Andreas Geisel.

Ačkoli byly v době schválení zákona ceny nájmů v Berlíně poměrně nízké ve srovnání s evropskými metropolemi jako Londýn či Paříž, problém byl především v rychlém růstu cen. Mezi roky 2009 a 2014 totiž nájmy vzrostly až o 56 %, uvedl deník The Local. Dle radních za to mohl především rozšiřující se trh sdílené ekonomiky zaměřený na krátkodobé pronájmy. Trend sdílené ekonomiky u krátkodobých pronájmů má také špatný vliv na hotelový průmysl.

Zákon byl schválen již roku 2014 a poskytl pronajímatelům dvouleté přechodné období, aby se mohli na příchozí změnu dostatečně připravit – například si najít dlouhodobé nájemníky. Obyvatelé Berlína, kteří si krátkodobými pronájmy vydělávali poměrně vysoké částky, se bouří. “Nový zákon je protiústavní a omezuje osobní svobodu”, tak zní jeden z nejsilnějších argumentů. Společnost Wimdu dokonce podala žalobu. Naopak společnost 9Flats oznámila, že kvůli novému zákonu očekává bankrot. Následně značku prodala.

Nové řešení pro místní pronajímatele
Už více jak rok jsou krátkodobé pronájmy tohoto typu v Berlíně ilegální. Místní tak přišli o vysoké příjmy, zároveň se však podařilo centrum zpřístupnit pro dlouhodobé pronájmy. Berlíňanům se však v nedávné době naskytlo nové řešení.

V srpnu roku 2017 vstoupila na Berlínský trh společnost Flatio, která se zabývá zprostředkováním střednědobých pronájmů. Střednědobé pronájmy trvají zpravidla 1–6 měsíců a mají tak blíže k dlouhodobému typu pronajímání. Nabízí tak možnost přechodného ubytování pro nově příchozí, kteří v Berlíně našli práci nebo se tam rozhodli strávit pár měsíců v rámci studijní stáže. Střednědobé pronájmy využívají také lidé při stavbě dobu nebo rekonstrukci stávajícího obydlí.

Přidejte se ke stovkám spokojených majitelů. Na Flatio vše vyřídíte online, budete mít méně starostí a více času.

Sdílejte tento článek:
Doporučujeme
Zvažujete převod energií na nájemce? Známe pro i proti
Jak zvýšit nájemné?
Daň z nemovitostí u pronajatých bytů