Přihlásit se jako nájemník Přihlásit se jako majitel Přihlásit se jako firma

Jak vybavit byt k pronájmu vkusně a levně?

Pro majitele · 11. říjen 2017 · 3 minuty čtení

Vybavit prázdný byt novým nábytkem, spotřebiči, koberci, doplňky a dalšími věcmi může být zábavné. Na druhou stranu všechno musíte nejprve vybrat, koupit a poté dostat na místo určení, což stojí čas a především peníze. Na Flatio jsme proto zavedli jedno pravidlo, abychom společně s pronajímateli co nejvíce zpříjemnili pobyt jejich nájemníkům: “Všechny byty na Flatio jsou kompletně vybavené.”

Střednědobé pronájmy, které na Flatio společně s pronajímateli nabízíme lidem z celého světa, trvají jen pár měsíců. V takovém případě je pro nájemníky velmi obtížné zařídit zcela prázdný byt, když za pár měsíců už pravděpodobně budou bydlet úplně někde jinde. Často se totiž jedná o lidi ze zahraničí – manažery, studenty, zaměstnance na pracovní stáži, digitální nomády nebo cestovatele, kteří nemají možnost přivést si vlastní nábytek s sebou nebo si ten nově zakoupený jednoduše odvést. Z těchto důvodů je zařízení bytu kompletně na pronajímateli. Jak to tedy zvládnout vkusně a levně? 

Nábytek za pár kaček
Pokud sháníte levný nábytek, zapomeňte na masiv. Nový a levný dřevěný nábytek koupíte pouze z lamina nebo podobných materiálů. Z lamina se dnes vyrábí většina skříní, botníků, postelí. Prostě skoro všechno. Výhodou je nízká cena a váha. Nevýhodou je zase kratší životnost nebo umělejší vzhled. Pokud sáhnete například po dubovém dekoru, nebudete litovat. Nábytek z lamina v dubovém dekoru je opravdu vkusný, levný a na trhu takových kousků najdete hodně. Velký zájem je také o bílý dekor. Pokud se k tomuto dekoru přikláníte také Vy, připlaťte si raději za kvalitu. Na bílé je totiž všechno vidět. Rýhy a odštěpky na takovém nábytku prostě nepřehlédnete.

Levné doplňky vytvoří z bytu domov
Pokud sháníte levné doplňky, nezapomeňte sledovat akce a letáky. Některé větší obchody s nábytkem (například IKEA) mají také oddělení s vadnými, výstavními nebo zbytkovými kusy, mezi kterými se dá najít i spousta pěkných a užitečných věcí. Máte dojem, že doplňky jsou naprosto zbytečné? Právě naopak. Doplňky vytvoří z obyčejného bytu útulný domov, který vypadá dobře na fotkách a nájemníci se v něm budou cítit opravdu jako doma. 

Nábytek ze sekáče
Nákup nábytku z druhé ruky je skvělým způsobem jak ušetřit. Seženete tak třeba šatní skříň za 2000 Kč, židli za láhev vína a tak dále. Problém je v tom, že výběr je omezený. Pokud chcete byt vybavit v konkrétním stylu, dekoru nebo odstínu, s nábytkem z druhé ruky se Vám to zřejmě nepodaří. Existují také stránky, kde lidé nabízí už nechtěné věci za pouhý odvoz nebo třeba čokošku – třeba stránky “Daruji za odvoz - Brno”, “Daruji za odvoz Praha a okolí” na Facebooku nebo webovka VšezaOdvoz. Dejte však pozor na starší pohovky, které můžou obsahovat štěnice. Rozložit a znovu složit starou rozviklanou skříň také není žádná sranda. 

Renovace starých kousků
Renovace starých kousků nebo skládání nábytku ze všeho možného je dneska v módě. Můžete například ze zašlého křesla vykouzlit ozdobu domova výměnou jeho čalounění, ze starých bedniček poskládat obývací stěnu, z palet zase postel nebo konferenční stolek. Pokud Vás to láká, vyzkoušejte například některý z kurzů pro kutily nebo si zajdete do sdílených dílen. Je to paráda. 

Židle a koberce za hubičku
Například na brněnském výstavišti můžete levně nakoupit pár metrů koberce, židle do kuchyně a další věci, které dosloužili na jedné z posledních výstav. Jedná se o prodej použitého materiálu z výstav – koberce, lamino, dřevotřísky, židle.

Ačkoli jsou všechny byty inzerované na Flatio kompletně zařízené a zároveň nájemníci neplatí žádnou kauci, pronajímatelé se o svůj majetek bát nemusí. Mají hned několik možností, jak získat finanční náhradu za případné poškození. Pokud se nedomluví přímo s nájemníkem na zaplacení škody, kterou způsobil, přichází na řadu pojištění nemovitosti, které by každý majitel měl mít. Pokud ani pojištění takovou škodu nepokryje, je tu ještě Garanční kauce, kterou poskytuje Flatio do výše 250 000 Kč na každý byt.

Přidejte se ke stovkám spokojených majitelů. Na Flatio vše vyřídíte online, budete mít méně starostí a více času.

Sdílejte tento článek:
Doporučujeme
Zvažujete převod energií na nájemce? Známe pro i proti
Jak zvýšit nájemné?
Daň z nemovitostí u pronajatých bytů