Přihlásit se jako nájemník Přihlásit se jako majitel Přihlásit se jako firma

Studentské dilema: kolej versus privát

Pro nájemníky · 18. červenec 2017 · 2 minuty čtení

Školní rok skončil a prázdniny jsou v plném proudu. Kromě letních radovánek však začalo i často úmorné shánění ubytování pro studenty, kteří se kvůli škole stěhují do měst. Studenti stojí před důležitým rozhodnutím – kolej nebo privát?

Soukromé koleje? Privát? Praha? Brno?

Během tohoto rozhodování se často rozhodují, zda raději upřednostní nižší cenu nebo větší pohodlí.Všichni totiž známe strašidelné historky o podivných spolubydlících, kterým by se každý nejraději vyhnul. Koleje nabízí levnější ubytování, studenti však mohou skončit i na pokojích pro čtyři i pět lidí. Ti, kteří si chtějí užívat soukromí, si musí připlatit. Za jednolůžkovou jednotku v Praze zaplatí zhruba od 4 000 Kč do 5 000 Kč, v Brně se cena pohybuje okolo 3 000 Kč za měsíc.

Dalším řešením je pronajmout si větší byt se spolužáky a celkový nájem rozpočítat mezi všechny nájemníky. Často se tak mohou studenti dostat na cenu, kterou by měsíčně zaplatili za kolej, ale přitom si mohou pokoj sami zařídit a při pozdním příchodům domů se vyhnou zamračeným pohledům „kolejbáby“. Ne všichni spolubydlící se mohou na škole udržet. Naštěstí ale existuje velké množství stránek, kde se poptává a shání spolubydlení: www.studentreality.cz, www.spolubydlici.cz, www.spolubydlo.centrum.cz nebo www.espolubydleni.cz. I na Flatio můžete pronajmout pouze pokoj ve sdíleném bytě. Pronájem zde navíc probíhá bez dalších poplatků a provizí, které se obvykle s pronajímáním privátu pojí. Na Flatio si také můžete pronajmout jen na zkoušku na jeden semestr a když všechno poběží jako na drátkách, smlouvu lze prodloužit.

Na co si při pronajímání bytu dát pozor? Při předávání klíčů s majitelem byt projděte a podepište předávací protokol, ve kterém je zaznamenaný aktuální stav apartmánu. Nemůže se tak stát, že by Vám chtěl majitel po odbydlení naúčtovat poničení zařízení, za které nenesete vinu.

A kdy vlastně začít hledat? Co nejdřív. Na Flatio můžete smlouvu vytvořit i dva měsíce dopředu, bez toho, abyste museli platit nájem i přes prázdniny. Tak hurá do toho! Spousta hezkých bytů už mizí, tak se o ně nenechte připravit!

Sdílejte tento článek:
Doporučujeme
Zvažujete převod energií na nájemce? Známe pro i proti
Jak zvýšit nájemné?
Daň z nemovitostí u pronajatých bytů