Přihlásit se jako nájemník Přihlásit se jako majitel Přihlásit se jako firma
Nápověda Nápověda pro nájemníky Jak Flatio funguje Bylo někdy Flatio využívané podvodníky (scammery)? Jak je lze poznat a jak se s nimi vypořádat?
Kategorie

Bylo někdy Flatio využívané podvodníky (scammery)? Jak je lze poznat a jak se s nimi vypořádat?

Naše nájemníky se snažíme chránit. Navzdory našim snahám o zajištění bezpečnosti nájemníků se však bohužel někteří jednotlivci pokoušejí zneužít naši platformu pro podvodné aktivity. Vyvinuli jsme metody pro boj proti těmto podvodným praktikám, ať probíhají přímo na Flatio, nebo mimo naši platformu.

Naším cílem je zvýšit povědomí nájemníků o těchto podvodných praktikách, aby se již nikdo další nestal obětí podobných podvodů, které zneužívají důvěryhodnost Flatio k oklamání uživatelů. Díky informovanosti a dodržování pokynů uvedených na www.flatio.cz se můžete lépe chránit.

Jsme zde, abychom vám pomohli bezpečně se orientovat. Pokud máte kdykoli pochybnosti, vždy se obraťte přímo na Flatio, abyste ověřili legitimitu jakékoli komunikace nebo transakce.

Podvodníci na Flatio platformě

Na Flatio dodržujeme jasné postupy pro okamžité rozpoznání potenciálních podvodníků s úspěšností 99 %. Někteří lidé však vynaloží tolik úsilí, že je nemožné znát jejich skutečné úmysly, a podvodně se na Flatio vydávají za pronajímatele. Naštěstí jsou tyto případy krátkodobé a hlavním důvodem jsou naši pozorní nájemníci, kteří nahlásí jakékoliv podezřelé chování.

Nejběžnější taktiky podvodníků jsou následující:

  • Nájemní smlouva mimo Flatio: Pronajímatel vás požádá, abyste podepsali jinou smlouvu, která není uvedena v sekci „Smlouvy“ vašeho profilu.
    Tito podvodníci často vytvářejí vlastní smlouvu, která neodpovídá našim pravidlům. Můžete být požádáni, abyste ji podepsali před nebo dokonce po podpisu oficiální Flatio smlouvy. Pokud se to někdy stane, nic nepodepisujte a nahláste takové chování nám.
  • Podvod s prvním nájemným: Pronajímatel vám pošle své bankovní údaje a požádá vás, abyste mu peníze poslali přímo nebo požádá o platbu v hotovosti.
    Pro vaši bezpečnost byste měli vždy dodržovat náš postup platby na bankovní účet Flatio uvedený v sekci „Platby“ vašeho profilu. Přímé platby nejsou povoleny, abychom vás mohli chránit. To zajišťuje, že vaše peníze jsou bezpečně uloženy na našem účtu a jsou převedeny pronajímateli pouze po úspěšném nastěhování.
  • Požadavek kauce mimo Flatio smlouvu: Pronajímatel vás požádá o zaplacení kauce, která není uvedena ve Flatio nájemní smlouvě.
    Naše politika výrazně omezuje platby kauce a povoluje je pouze za konkrétních okolností. Pokud vaše Flatio smlouva v sekci „Smlouvy“ vašeho profilu neuvádí kauci nebo případně uvádí jinou částku než po vás požaduje pronajímatel, nic neplaťte a obraťte se na nás pro pomoc. Oficiální platby kauce jsou také prováděny pouze prostřednictvím sekce „Platby“ vašeho profilu, která je vždy v souladu s vaší oficiální smlouvou.

Co mám dělat, pokud mám podezření, že se setkávám s podvodníkem působícím přes Flatio?

Pokud máte podezření, že podvodník se vydává za pronajímatele na Flatio, obraťte se na nás co nejdříve a poskytněte nám snímky zpráv této osoby (nebo nám případně umožněte přístup do sekce Zprávy, abychom je mohli zobrazit). Následně budeme jednat rychle a pokud se vaše podezření prokáže, okamžitě budeme moci tuto osobu odstranit z naší platformy.

Podvodníci zneužívající Flatio mimo platformu

Je to zdrcující, ale někteří jednotlivci se pokoušejí zneužít naši obchodní reputaci k oklamání lidí hledajících ubytování, a to falešným užitím jména Flatio.

Reálný příklad: Podvodník působící přes Facebook

Facebook je oblíbeným místem pro podvody s pronájmem. Nejnovější podvodník se objevil na podzim 2023. Viník, který jedná pod jménem „Fransizka Oliver Theiler“, začal oslovovat potenciální nájemníky na Facebooku a vydávat se za zástupce Flatio, přičemž s naší platformou nikdy neměl nic společného. Tato osoba se nejen pokouší přimět lidi k převodu peněz bez poskytnutí jakékoliv služby, ale také posílá falešné faktury se jménem a logem Flatio. Podvodník dokonce šel tak daleko, že zaregistroval doménu (flatio.rentals) se skrytými údaji, která velmi připomíná naši legitimní webovou stránku. Detaily tohoto jednání a příklady podvodné komunikace naleznete na této stránce.

Reálný příklad: Klamavé domény podobné flatio.cz

Buďte opatrní a dejte si pozor na domény, které se podobají té naší, ale nejsou pod naší správou. Upozorňujeme, že s těmito stránkami nejsme nijak spojeni. Patří sem například www.flatio.pro.

Jak rozpoznat tyto podvody?

  • Vždy ověřte pravost adresy webové stránky. Nedávný podvod zahrnoval registraci domény "flatio.rentals", která není pod správou Flatio.
  • Podvodníci často skrývají své údaje při registraci falešných domén. Použijte důvěryhodné nástroje pro vyhledávání registrace domén, abyste ověřili legitimitu registrace dané domény.
  • Přezkoumejte proces rezervace. Pokud není v souladu s našimi veřejně sdílenými postupy, buďte opatrní a neváhejte nás požádat o pomoc.
  • Podívejte se na platební podmínky. Flatio řídí všechny procesy a transakce v rámci svého systému. Pokud někdo trvá na komunikaci nebo platbách mimo platformu, jde o podvod.
  • Flatio nikdy nikomu neposkytuje nájemní smlouvu mimo Flatio platformu. Všichni nájemníci dostávají jednotnou smlouvu, která je podepsána elektronicky přímo z vašeho profilu na oficiální webové stránce Flatio. Pokud vám někdo pošle jinou smlouvu než tu, kterou veřejně sdílíme, obvykle prostřednictvím sociálních médií nebo e-mailu, nepodepisujte ji a požádejte o pomoc.
  • Oficiální komunikace od Flatio pochází pouze z e-mailových adres spojených s naší společností (např. končící „@flatio.com“, „@flatio.cz“, „@flatio.pt“ atd.).

Co mám dělat, pokud mám podezření, že se setkávám s podvodníkem mimo Flatio?

Pokud narazíte na jakoukoliv podezřelou aktivitu nebo dostanete zprávy od někoho, kdo tvrdí, že zastupuje Flatio mimo platformu, měli byste jednat okamžitě.

Doporučujeme vám následující:

  • Nahlaste vše na Flatio: Přepošlete jakékoliv podezřelé e-maily, zprávy a faktury na [email protected] nebo [email protected].
  • Uchovávejte důkazy: Shromážděte všechny e-maily a záznamy o vaší komunikaci. Vytiskněte je a uschovejte jako důkaz.
  • Vyhněte se externím platbám: Nikdy nežádáme o platby mimo naši platformu, jelikož veškeré informace o platbách jsou vám poskytnuty přímo ve vašem Flatio profilu (sekce „Platby“). Pokud vás někdo požádá o externí převod peněz, transakci neprovádějte.
  • Dejte si pozor na třetí strany: Flatio nespolupracuje s žádnými externími subjekty (třetími stranami), které požadují peníze od našich uživatelů a potenciálních uživatelů.
  • Kontaktujte svou banku: Pokud jste převedli peníze podvodníkovi, projednejte záležitost se svou bankou, zda je možné získat vaše platby zpět.
  • Kontaktujte orgány: V závislosti na vašem případu a zákonech země, ve které se nacházíte, byste mohli zvážit nahlášení případu příslušným orgánům a podání formální stížnosti.
  • Nahláste podvodníka na sociálních sítích: Přímé nahlášení podvodníka nebo dokonce sdílení vašeho příběhu na sociálních médiích může ochránit mnoho dalších nájemníků před podvodem. Pokud je to možné, doporučujeme vám takto zasáhnout.

Co dělá Flatio pro boj s externími podvodníky?

Ačkoli tyto situace jsou mimo přímou kontrolu Flatio, bereme bezpečnost a ochranu našich uživatelů velmi vážně. Proto vždy okamžitě jednáme tím, že:

  • Informujeme naše uživatele o podvodu na našem webu a na sociálních médiích
  • Nahlásíme zneužití službě pro anonymizaci DNS
  • Nahlásíme zneužití službě Cloudflare
  • Posíláme trestní oznámení na policii
  • Posíláme oficiální zprávu konkrétní zúčastněné bance

Flatio je zavázáno vytvářet bezpečné a důvěryhodné prostředí pro všechny naše uživatele. Neustále zlepšujeme naše opatření, neboť vaše bezpečnost je naší nejvyšší prioritou.

Pamatujte, pro bezpečný a bezstarostný pronájem vždy dodržujte postupy uvedené na www.flatio.cz. Buďte opatrní při svých online transakcích a zůstaňte v bezpečí s Flatio.

Byl tento článek přínosný?