Přihlásit se jako nájemník Přihlásit se jako majitel Přihlásit se jako firma
Nápověda Nápověda pro majitele Jak si nastavit ceny Mohu nastavit různé ceny pronájmu pro různé měsíce v roce?
Kategorie

Mohu nastavit různé ceny pronájmu pro různé měsíce v roce?

Určitě můžete! Na Flatio je možné nastavit odlišné ceny pro různá období, ať jde o konkrétní měsíce nebo speciální krátkodobé události.

V nastavení výchozích cen je třeba určit základní cenu za měsíc. Záleží pouze na vás, zda se rozhodnete využít některého z pokročilejších nastavení, ačkoli to zcela doporučujeme. Z pokročilých nastavení můžete:

  • nastavit sezónní cenu pro každý kalendářní měsíc,
  • zadat nějaké vlastní ceny pro konkrétní termíny, během kterých chcete cenu snížit či zvýšit (např. na silvestr),
  • nastavit slevy dle délky rezervace.

Jestliže umožňujete i krátkodobé pobyty (do 29 dní) a chcete na ně používat jiné ceny než na delší pobyty, můžete si také aktivovat krátkodobé ceny, které nahradí ty výchozí pro všechny obdržené krátkodobé rezervace. Aktivaci můžete provést nastavením cen pod touto sekcí. Základní cena za noc je povinná a veškeré pokročilé nastavení cen (sezónní ceny, vlastní ceny a slevy dle délky rezervace) je volitelné.

Poznámka: Pokud si aktivujete krátkodobé ceny tak, že nastavíte pouze základní cenu za noc a necháte veškerá pokročilá nastavení prázdná, na vaše krátkodobé rezervace nebude applikování žádné pokročilé nastavení ani v případě, že jej máte nastavené v rámci výchozího nastavení. Výchozí nastavení by se na krátkodobé rezervace dalo použít pouze v případě, že budete mít krátkodobé ceny deaktivované.

Jak se vypočítá nájemné, když se překrývají různá nastavení cen?

Pro výpočet nájemného za rezervaci jsme stanovili priority jednotlivých typů cen. Ten s vyšší prioritou vždy přebije ten s nižší prioritou.

Jejich pořadí, od nejvyšší priority po nejnižší, je následující:

  1. vlastní ceny
  2. sezónní ceny
  3. základní cena

Pro výpočet ceny rezervace nejprve zkontrolujeme, zda jsou nastaveny pokročilé ceny - vlastní ceny (tj. specifické ceny nastavené pouze pro dané období) mají nejvyšší prioritu a dále následují sezónní ceny (tj. ceny pro specifické měsíce).

Pokud nejsou ceny stanoveny pro všechny dny rezervace, použijeme na ně povinnou základní cenu, kterou jste nastavili. Podotýkáme, že i když je tato základní cena nastavena na celý měsíc, vydělíme ji přiměřeně počtem nocí v daném měsíci (např. v případě července by to bylo 30) a následně pracujeme s cenami za noc pro chybějící dny.

Jak to funguje v praxi?

Řekněme, že dostanete žádost o rezervaci na pobyt od 1. června do 15. srpna. Považujeme to za střednědobou rezervaci, což znamená, že použijeme výchozí nastavení nájemného s měsíčními cenami.

Představte si, že máte základní měsíční nájemné nastavené na 1000 €. Nájemné sezónním nastavením zvýšíte na 1200 € pouze pro měsíce červenec (tj. od 1. července do 31. července) a srpen (tj. od 1. srpna do 31. srpna). Navíc se ve městě koná výjimečná akce od 14. do 17. července, která je specifikována zvlášť vyšší noční sazbou 45 €.

Platby budou vypočítány následovně:

Měsíc Nájemce si pronajmul Aplikovaný typ ceny Výpočet Nájemné k úhradě
Červen

29 nocí

(celý měsíc)

základní (1000 €) 1000 € / 29 nocemi * 29 nocí 1000 €
Červenec

30 nocí

(celý měsíc)

sezónní na červenec (1200 €),
vlastní na 14.-17.7. (45 €)

(1200 € / 30 nocemi * 27 nocí) + (45 €
* 3 noci)
1215 €
Srpen 14 nocí sezónní na srpen (1200 €) 1200 € / 30 nocemi * 14 nocí 560 €
  • Cena za červen: Jelikož jste nenastavili žádnou speciální cenu pro červen, na tento měsíc aplikujeme základní cenu, která činí 1000 €. Nájemce v nemovitosti zůstane celý měsíc (29 nocí), proto zaplatí plnou cenu ve výši 1000 €.
  • Cena za červenec: V červenci máme dvě překrývající se ceny - zvýšený měsíční nájem 1200 € pro červenec (30 nocí) a zvýšená cena 45 € pro 3 specifické noci. Celková částka za červenec, kterou bude nájemce hradit, bude tedy 1215 € ((1200 € / 30 nocemi * 27 nocí)+(45 € * 3 noci)).
  • Cena za srpen: Pro srpen máte zvýšenou cenu na 1200 € za měsíc (30 nocí), a jelikož si nájemce pronajal pouze 14 dní z měsíce, za nájem zaplatí 560 € (1200 € / 30 nocemi * 14 nocí).

DŮLEŽITÁ POZNÁMKA: Kdybyste obdrželi rezervaci kratší 30 dní a zároveň jste měli aktivované krátkodobé ceny, nájemné bychom vypočítali z vašeho nastavení krátkodobých cen, kde se pracuje s cenami za noc namísto cen za měsíc.

Kde lze nastavit různé ceny pro různá období?

Pokud chcete nastavit ceny pro svou nabídku, přejděte do webové aplikace Mé Pronájmy a:

  1. V sekci Nabídky klikněte na detail dané nabídky.
  2. V nově zobrazeném menu nalevo vyberte sekci Cena a délka pronájmu.
  3. Klikněte na tlačítko "Nastavení výchozích cen", nastavte výchozí ceny dle svých preferencí a změny uložte.
  4. Pokud povolujete i krátkodobé pobyty a chcete pro ně uplatnit odlišné ceny, přejděte zpět na hlavní stránku sekce Cena a délka pronájmu, klikněte na tlačítko "Nastavení krátkodobých cen” a správně je nastavte.
    • Po jejich uložení nezapomeňte kliknout na tlačítko "Aktivovat krátkodobé ceny", abyste je aktivovali a tyto ceny tak mohly být použity pro vaše krátkodobé rezervace.

Pokud se chcete dozvědět více o možnostech nastavení cen a jak vše funguje, navštivte prosím tento článek.

Byl tento článek přínosný?