Přihlásit se jako nájemník Přihlásit se jako majitel Přihlásit se jako firma

Proč (ne)investovat do bytu v družstevním vlastnictví

Pro majitele · 11. srpen 2017 · 4 minuty čtení

Nabídky družstevních bytů ke koupi najdeme v inzerátech pod označením DB (družstevní byt). Koupě družstevního bytu může být výhodná, avšak jen pro některé jedince. Proto si nejprve ujasněte, jak se zakoupeným bytem hodláte nakládat.

Pokud by družstevní byty nebyly určitým způsobem výhodné, v nabídce byste je nejspíš už nenašli. Začneme pozitivně a podíváme se nejprve na to, z jakých důvodů zakoupit právě družstevní byt.

Výhody družstevního bytu

Celou částku nemusíte složit hned

U družstevních bytů jde často o splácení tzv. anuity. Anuita je zažitý pojem pro nesplacenou část členského vkladu družstvu. Tímto vkladem se člen družstva podílí na koupi domu, který je majetkem družstva. V domě se taktéž nachází družstevní byt, ke kterému je vázáno právo nájmu člena družstva platícího výše zmíněnou anuitu v pravidelných částkách. Tudíž u některých bytů, které nebyly zatím zcela splaceny, není potřeba zaplatit celou částku za byt najednou. To může být výhodné například pro ty, kteří nedosáhnou na hypotéku.

Neplatíte daň z nabytí nemovitosti

Daň z nabytí nemovitosti zastoupila od roku 2014 daň z převodu nemovitosti. V roce 2017 se jedná o 4 % z ceny nemovitosti. Tedy pokud chceme koupit byt například za 2 000 000 Kč, zaplatíme 80 000 Kč státu na daních. V takovém případě je výhodnější byt družstevní, jelikož převod družstevního podílu nepodléhá dani.

Snadno vyřešíte problém s hlučným podnájemníkem

V případě, že obýváte byt v družstevním vlastnictví a obtěžuje Vás nepřizpůsobivý podnájemník Vašeho souseda, můžeme tuto situaci snadno řešit prostřednictvím družstva. Pokud se většina členů družstva shodne na nutnosti vystěhovat tohoto podnájemníka, jeho pronajímatel, tedy Váš soused, obdrží výzvu k řešení situace nebo jeho vystěhování do určitého data. Pokud situaci nebude řešit, hrozí mu, že bude z družstva vyloučen a přijde o svůj byt.

Nevýhody družstevního bytu

Pronájem bytu může být komplikovaný

Družstevní byt nemůžete vlastnit, máte pouze družstevní podíl. Z toho vyplývá, že nejste přímým majitelem bytu, jste nájemníkem družstva. V případě pronájmu družstevního bytu nejde o nájem, ale vždy se jedná o podnájem, který může být v závislosti na podnájemní smlouvě pro podnájemníka někdy nevýhodný. Tak se v první řadě připravíte o několik potenciálních zájemců. Dalším problémem je fakt, že družstvo má dle svých stanov a práv možnost zasahovat do těchto záležitostí. Pokud byt trvale neobýváte a chcete jej pronajmout, musíte požádat o svolení družstvo jako majitele objektu. Některá družstva si za pronájem dokonce účtují poplatek. Jiná mohou být proti pronajímání družstevních bytů zásadně proti.

Družstevní byty se hůře prodávají (a to i v Praze)

O byty v družstevním vlastnictví není tak velký zájem jako o ty v osobním. Není se čemu divit. Lidé chtějí nemovitost vlastnit a využívat ji dle svého uvážení. Družstevní byty tak většinou visí na inzertních stránkách déle, než se prodají. Navíc tržní cena družstevních bytů je výrazně nižší, což se může jevit i jako jedna z výhod pro kupující.

Družstevním bytem nemůžete ručit

Existuje výjimka. Pokud se družstvo zaručí, že byt převede do osobního vlastnictví do jednoho roku, je možné hypotéku získat. V opačném případě musíte ručit jinou nemovitostí, případně Vám banka nabídne příliš nevýhodnou úrokovou sazbu.

Své peníze investujete do společného

Byt do kterého investujete patří družstvu, Máte pouze nárok jej využívat v souladu se stanovami družstva. Historie bytového družstevnictví u nás sahá až do 19. století. Jeho rozvoj nastal především za První republiky, kdy byl tento typ bydlení zaměřený především na nemajetné obyvatele. Velkou oblibu bytové družstevnictví získalo v období komunismu. Společný majetek však může působit problémy a vyvolávat nejistotu. V podstatě vyměňujeme majetek vlastní za majetek společný členům družstva, což se nemusí každému líbit.

Všechny hlasy členů družstva jsou si rovny

Nezáleží na tom, jak velký je Váš družstevní byt. Všichni členové družstva mají stejnou váhu hlasu, což může někdy způsobit neshody.

Družstvo ručí Vaším bytem za úvěr

Ačkoli splácíte vše řádně a včas, může se stát, že o byt přijdete kvůli dlouhodobému neplacení nájmu ostatními členy družstva. Jedná se však o mimořádnou situaci.


Hledáte bydlení na přechodnou dobu nejen v krásné Praze a jejích městských částech, ale i v jiných městech (např. Varšavě)? Jste student, nebo pracující, který potřebuje pokoj, byt či spolubydlení? Pak je Flatio právě pro vás! Koukněte se na nabídku volných bytů, které se u nás právě nacházejí!

Přidejte se ke stovkám spokojených majitelů. Na Flatio vše vyřídíte online, budete mít méně starostí a více času.

Sdílejte tento článek:
Doporučujeme
Zvažujete převod energií na nájemce? Známe pro i proti
Jak zvýšit nájemné?
Daň z nemovitostí u pronajatých bytů