Přihlásit se jako nájemník Přihlásit se jako majitel Přihlásit se jako firma
Nápověda Nápověda pro majitele Jak si nastavit ceny Mohu po nájemníkovi požadovat vratnou kauci?
Kategorie

Mohu po nájemníkovi požadovat vratnou kauci?

Pobyty kratší 180 dní 

Pronajímatelé na Flatio nemohou požadovat vratnou kauci pro pobyty kratší než 180 dní (6 měsíců). (Vezměte prosím na vědomí, že v určitých oblastech některých zemí, například ve Španělsku, platí výjimky, kdy místní zákony vyžadují, aby pronajímatelé vybírali kauci bez ohledu na délku pobytu. V takových případech může být kauce účtována i za krátkodobé pobyty.)

Pro zmírnění vašich obav a zajištění finanční kompenzace v případě škod na vaší nemovitosti nabízíme bezplatné Rental Insurance - Powered by AXA, které se vztahuje na všechny  rezervace, kde není vyžadována vratná kauce. Toto krytí jde nad rámec standardního plnění tím, že zahrnuje asistenční služby a právní ochranu společně s nepřetržitou online podporou ze strany AXA Assistance.

Pobyty delší 180 dní

U rezervací delších 180 dní si pronajímatel může zvolit, zda vybere klasickou vratnou kauci (pokud to navíc vyžaduje zákon, je to jeho povinností), nebo zda si přeje být krytý naším plánem Rental Insurance - Powered by AXA.

UPOZORNĚNÍ: Na rezervace, kde je vyžadována platba vratné kauce, se náš plán Rental Insurance nevztahuje a samotná vratná kauce slouží jako jediné krytí v případě, že nastanou nějaké potíže.


Důležité informace

Pokud požadujete vratnou kauci, je třeba ji nastavit ve webové aplikaci Mé pronájmy. (Tento proces je podrobněji vysvětlen dále v tomto článku.)

Pokud vratnou kauci nenastavíte a přesto budete po nájemci požadovat klasickou kauci, nájemce není povinen požadovanou kauci zaplatit a není možné odmítnout předat nájemci ubytování bez sankce. (Flatio může v souladu se Všeobecnými obchodními podmínkami uložit pokutu až do výše jednoho měsíčního nájemného.)

Je to proto, že nájemní smlouva byla uzavřena s odkazem na nulovou kauci a nájemce je oprávněn se podle smlouvy nastěhovat.

Pokud budete i nadále trvat na složení vratné kauce, může nájemce využít svých práv vyplývajících z nájemní smlouvy a odmítnout převzít bydlení za vámi stanovených podmínek. Pokud nájemce souhlasí s tím, že vám požadovanou kauci zaplatí, doporučujeme tuto informaci uvést v dodatku nájemní smlouvy, který musíte jakožto pronajímatel vytvořit.


Více informací o procesech placení a vyúčtování vratné kauce si můžete přečíst v tomto článku

Jak nastavit vratnou kauci v aplikaci Mé pronájmy?

  1. V sekci Nabídky klikněte na konkrétní nabídku bydlení, pro kterou chcete nastavit vratnou kauci.
  2. Vyberte sekci "Vratná kauce".
  3. Zaškrtněte políčko "Pro tuto nabídku požaduji vratnou kauci (při pronájmech od 180 dní)", načež se zobrazí pole pro zadání hodnoty kauce v procentech. Pokud je již vyplněna cena pronájmu na 30 dnů, vypočítá se výše vratné kauce pro konkrétní rezervaci. Tato částka se vybere na základě nastavení ceny pro nabídku a data nastěhování.
    Maximální povolená hodnota pole je 100(%), což znamená kauci ve výši ceny pronájmu na 30 dní.
    (Poznámka: Nastavení se liší pro pronajímatele v některých zemích, například ve Španělsku, kde místní zákony vyžadují, aby pronajímatelé vybírali kauci bez ohledu na délku pobytu).
  4. Změny uložte kliknutím na tlačítko "Uložit".
Byl tento článek přínosný?