Přihlásit se jako nájemník Přihlásit se jako majitel Přihlásit se jako firma

Právní poradna: Kauce v nájemních vztazích

Právní náhledy · 23. srpen 2016 · 3 minuty čtení
S účinností od 1.1.2014 je problematika nájemních vztahů upravena ustanoveními zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, v platném a účinném znění (dále „OZ“), který jako nový všeobecný kodex soukromého práva nahradil zákon č. 40/1964 Sb. Nová právní úprava s sebou přinesla řadu dílčích změn, které se týkají i závazkových vztahů mezi pronajímateli a nájemci.

Institut jistoty (tzv. kauce) je zakotven v ust. § 2254 OZ a představuje nástroj, prostřednictvím kterého si pronajímatel může s nájemcem vytvořit peněžitou jistotu pro zajištění úhrady svých pohledávek vůči nájemci. Záleží pouze na smluvních stranách, jestli institutu jistoty v rámci nájemního vztahu využijí nebo ne. Kauce může být ujednána při uzavírání nové nájemní smlouvy nebo kdykoli v průběhu trvání nájemního vztahu. Není-li peněžitá jistota v nájemní smlouvě ujednána, pak není pronajímatel oprávněn kauci po nájemci požadovat.

Účelem kauce v nájemním vztahu je zajištění nároků pronajímatele vůči nájemci - dlužné nájemné nebo jiné povinnosti vyplývající z nájemního vztahu. Výše peněžité jistoty se určí dohodou smluvních stran, avšak kauce nesmí být vyšší než šestinásobek měsíčního nájemného. Z výše limitu je zcela patrný rozdíl ve staré a nové úpravě OZ. V případě staré právní úpravy mohl pronajímatel požadovat pouze trojnásobek nájmu.

Vrácení kauce nájemci je vázáno na skončení nájmu, ne na vyklizení předmětné nemovitosti. Pronajímatel má právo si při skončení nájmu započíst dlužné nájemné, neuhrazené zálohy na služby nebo škody. Současná právní úprava se snaží o zjednodušení a smluvní volnost pronajímatele a nájemce ohledně podmínek kauce (výše, složení, způsob poskytnutí, čerpání). Pokud dojde k oprávněnému vyčerpání složené částky, je nájemce povinen doplnit peněžní prostředky do původní výše, a to do jednoho měsíce.

Garanční kauce na Flatio

Flatio tuto problematiku řeší jednoduše pomocí programu Garanční kauce. Reflektuje tak na leckdy složité situace nájemních vztahů, mezi něž patří mj. škodní události. Na Flatio nájemníci kauci neplatí, místo toho slouží jako záruka pro majitele bydlení právě Garanční kauce.

Garanční kauce je určena všem poskytovatelům pronájmů a pokrývá ty případy, kdy je na jejich majetku způsobena škoda. Garanční kauce se vztahuje na škodní události za více než 5 000 Kč. Nevztahuje se na ceniny, umělecká díla, běžná opotřebení nemovitosti či nedoplatky na službách, sdílené či společné prostory. Výše garanční kauce, kterou Flatio poskytuje, představuje částku 250 000 Kč na každý byt. Jedná se tedy o efektivní nástroj, který poskytovatelům bydlení zaručuje kompenzaci škod na majetku. Nutno dodat, že se nejedná o pojištění domácnosti a kauce se nevztahuje na plnění, které by mělo pokrýt právě pojištění domácnosti.

Pokud vás naše Garanční kauce zaujala, není nic snazšího než vložit svůj vybavený byt či volný pokoj na naše stránky a zažít si Flatio! Naše střednědobé pronájmy jsou ideálním kompromisem mezi krátkodobými a dlouhodobými pronájmy, které kombinují to nejlepší z obou "světů". Pronajímat můžete bydlení v jakékoli části světa, na Flatio vítáme každou novou lokalitu! Nejčastěji majitelé pronajímají svá bydlení v Praze, Brně, Varšavě, Krakovu, Bratislavě, Vídni, Berlíně, Budapešti, ale můžete zkusit třeba i Saudskou Arábii!

Přidejte se ke stovkám spokojených majitelů. Na Flatio vše vyřídíte online, budete mít méně starostí a více času.

Sdílejte tento článek:
Doporučujeme
Zvažujete převod energií na nájemce? Známe pro i proti
Jak zvýšit nájemné?
Daň z nemovitostí u pronajatých bytů