Přihlásit se jako nájemník Přihlásit se jako majitel Přihlásit se jako firma

Jak se vyhnout EET při pronajímání bydlení? Flatio je jasná volba

Pro majitele · 15. prosinec 2016 · 2 minuty čtení
Od začátku prosince se čeští restauratéři potýkají se zavedením elektronické evidence tržeb. Tato povinnost se ale týká i krátkodobého ubytování. Jak je na tom ubytování na pár měsíců přes Flatio?

Základním rozdílem mezi Flatio a krátkodobým pronájmem je jejich právní zařazení. Pronájem přes Airbnb, Wimdu, Travelmob nebo podobné servery je označován jako ubytovací služba. To znamená, že pronajímatel s nájemníkem spolu nepodepíšou písemnou nájemní smlouvu (stejně jako v hotelu nebo hostelu). Samotný server, přes který rezervace vznikla, pak slouží jen jako platební kanál. Pro tento druh podnikání si navíc pronajímatel musí zřídit živnostenský list.

S příchodem EET se krátkodobí pronajímatelé nevyhnou dalšímu papírování

Pronájem na Flatio však vzniká na delší dobu (nejčastěji na pár měsíců, které skromně nazýváme střednědobými pronájmy), a proto dbáme na to, aby mezi sebou měly obě strany uzavřenou písemnou smlouvu o pronájmu. Flatio tak nespadá pod ubytovací služby, ale pouze pod pronájem. Na ten se povinnost elektronické evidence tržeb nevztahuje. A živnosťák u nás taky nepotřebujete.

Co tedy musím udělat pro to, abych mohl dál legálně krátkodobě pronajímat?
  1. požádáte si o přihlašovací údaje na webové stránky Daňového portálu
  2. vyplníte si zde údaje o provozovnách
  3. požádáte o vydání certifikátu
  4. pořídíte si zařízení pro EET, do kterého certifikát nahrajete
  5. při přijetí každé platby vystavíte účtenku a odešlete systémem datovou zprávu
Co musím udělat pro to, abych mohl dál legálně pronajímat přes Flatio?
Vůbec nic. Všechno máme nastavené tak, že se nás EET netýká.

Kromě desítek hodin, které pronajímatelé měsíčně stráví úklidem bytů a praním ložního prádla, a peněz, které vynaloží na čistící prostředky, si musí pořídit i pokladnu na EET. Cena nejlevnější pokladny přitom začíná zhruba na 5 000 korunách. Nevím jak Vy, ale já bych si za to radši koupila dva páry hezkých bot.

Stačí tedy navštívit Flatio stránky pro majitele a vložit nabídku vybaveného bydlení (bytu nebo volného pokoje v bytě). Pronajímat můžete v jakémkoliv městě se Vám zlíbí, pronajímatele v lokalitě určitě neomezujeme! Aktuálně se naše nabídky bydlení nacházejí v Praze, Brně, Bratislavě, Krakově, Berlíně, Vídni, nebo i v exotičtějších lokalitách, jako je třeba Monaco.

Přidejte se ke stovkám spokojených majitelů. Na Flatio vše vyřídíte online, budete mít méně starostí a více času.

Sdílejte tento článek:
Doporučujeme
Zvažujete převod energií na nájemce? Známe pro i proti
Jak zvýšit nájemné?
Daň z nemovitostí u pronajatých bytů