Přihlásit se jako nájemník Přihlásit se jako majitel Přihlásit se jako firma

Právní poradna: Nezapomeňte na protokol o předání nemovitosti

Právní náhledy · 27. březen 2017 · 3 minuty čtení

Sepsání předávacího protokolu není ze zákona povinné a nemusí tvořit součást nájemní smlouvy. Je tedy pouze na vůli stran, zda předávací protokol strany sepíší či nikoliv. Nicméně díky sepsání správného a kompletního předávacího protokolu lze předejít různým budoucím sporům mezi pronajímatelem a nájemcem. Z tohoto důvodu je dobré věnovat sepsání předávacího protokolu zvýšenou pozornost.

Předávací protokol má za účel zaznamenat kompletní stav předávaného bytu. Z tohoto důvodu by měl obsahovat minimálně:

  1. Označení účastníků, případně jejich zástupců. V případě, že se jedna ze stran nechá při uzavírání předávacího protokolu zastupovat na základě plné moci, plná moc by měla tvořit přílohu předávacího protokolu;
  2. Označení bytu, je nutné uvést jeho adresu, číslo, soupis místností a jeho výměru;
  3. Prohlášení pronajímatele, že byt odevzdává do užívání nájemci, a prohlášení nájemce, že byt přijímá do užívání;
  4. Soupis vybavení bytu, které může nájemce používat včetně popisu a stavu tohoto vybavení;
  5. Popis bytu a jeho stavu, včetně uvedení veškerých zjištěných závad;
  6. Počet klíčů, které jsou nájemci předávány od bytu a společných prostor;
  7. Stavy na měřidlech (plynoměru, elektroměru a vodoměru) včetně uvedení jejich výrobních čísel.

Je vhodné, aby předávací protokol byl doplněn také fotodokumentací bytu a jeho vybavení.

Jak plyne ze samotného názvu, předávací protokol by měl být uzavřen v okamžiku předávání bytu do užívání nájemci. Nicméně ani samotné opomenutí sepsání předávacího protokolu při předání bytu nemusí být překážkou pro následné smluvní zaznamenání stavu bytu a jeho vybavení. Neuzavření předávacího protokolu lze napravit například sepsáním souhlasného prohlášení stran, které bude obsahovat náležitosti výše uvedené.

Předávací protokol slouží jako ochrana jak pro pronajímatele, tak pro nájemce. Sepsáním předávacího protokolu strany souhlasí, že nájemci byl předán byt v určitém stavu. Při skončení nájmu je nájemce povinen odevzdat byt ve stavu, v jakém jej převzal. Tento stav právě zaznamenává předávací protokol a při odchylce tohoto stavu ručí za tento stav nájemce.

Z tohoto důvodu by měly smluvní strany nájemní smlouvy věnovat sepsání předávacího protokolu náležitou pozornost. Právě díky sepsání kompletního a správného předávacího protokolu lze při skončení nájmu předejít sporům mezi nájemcem a pronajímatelem o stavu bytu a jeho vybavení.

Ať už jste majitel či nájemník, připomínáme, že Flatio je ideálním mostem mezi krátkodobým a dlouhodobým pronajímáním. U nás seženete pronájmy na pár týdnů či měsíců (tzv. střednědobé pronájmy), což je ideální pro ty z vás, kteří se chystají na pracovní stáž či studijní pobyt. Zároveň majitelům šetříme čas a peníze, které jsou spojeny s krátkodobým pronajímáním. Sehnat bydlení můžete všude tam, kde máme nabídku - majitele v lokalitách neomezujeme, tzn. že mohou pronajímat bydlení i v Mexicu či Kuwaitu. Ať už se tedy rozhodnete jet do Prahy, Brna, Vraného nad Vltavou, Mariánských LázníBratislavy, BerlínaVaršavy nebo Krakova, využijte Flatio!

Přidejte se ke stovkám spokojených majitelů. Na Flatio vše vyřídíte online, budete mít méně starostí a více času.

Sdílejte tento článek:
Doporučujeme
Zvažujete převod energií na nájemce? Známe pro i proti
Jak zvýšit nájemné?
Daň z nemovitostí u pronajatých bytů